reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mama wraca do pracy

mitaginka

Fanka BB :)
Miasto
Katowice
Zakładam nowy temat, abysmy mogły dzielić się doświadczeniami, spostrzeżeniami z tego trudnego okresu, jakim jest pozostawienie maluszka pod opieką babci, niani czy oddanie do żłobka. No właśnie...jak wiecie, szukam niani. Zamieściłam ogłoszenie 3 dni temu a odzew już jest ogromny. I teraz masa pytań: na co zwracać uwagę, jaką zaproponować stawkę, czy podpisywać umowę, o co pytać podczas rozmowy?
Będę wdzięczna za wszystkie rady :tak:

reklama
Mnie to co prawda nie dotyczy póki co przynajmniej ale będę Was podczytywać i kibicowac, dzielnym mamuśkom :) dacie radę :)

Mnie sie wydaje, że taka niania, która nie pracuje w agencji, albo nie prowadzi działalności nie podpisze umowy, bo będzie się bała, w koncu nie płaci zusu, a te z agencji zapewne sporo droższe :(

Z mojego doświadczenia mogę doradzić Ci żebyś nie brała starszej osoby tylko młodą. Najlepiej ok 30, która ma starsze dzieci lub chce sie zająć dodatkowym dzieckiem. Ma więcej zrozumienia sytuacji, pomysłów i jest na czasie. Młodsze bezdzietne często są dobrymi opiekunkami ale nie mają wyobraźni co dziecko może zrobić za to starsze nie mają chęci i sił do zabawy i nie mają tylu pomysłów. Robią przeważnie tak żeby dziecko było spokojne i spało a potem niech się rodzic męczy.
Na pewno referencje. Gdzie i kiedy i u kogo pracowała. Zadzwoń i sprawdź. Zrób jakiś wywiad środowiskowy.
Zobacz jak ta osoba się zachowuje i jak na nią reaguje dziecko.
Czy pali.
Zapytaj się jak ona widzi opiekę nad dzieckiem i bardzo ważne czy macie takie same bądź prawie takie same poglądy na wychowanie.
Powiem tak z Kacprem zaliczyliśmy 6 niań w przeciągu 3 miesięcy...... dopiero ostatnia była najlepsza i się sprawdziła.

To wszystko zależy od rejonu. W każdym miejscu są różne stawki. U nas tak ok 7/8 zł za godzinę albo umawiają się na stałą miesięczną kwot. Poza tym wszystko zależy od jej predyspozycji. Doświadczenia, wykształcenia, wymagań w stosunku do niej itp. Musisz wejść na forum regionalne i popytać tam dziewczyny z twojego miasta jaka u Was jest stawka.

reklama
Ja przy młodym dorabiałam na wychowawczym i szukałam opiekunki na kilka godzin dziennie. Wzięłam w końcu studentkę z której byłam bardzo zadowolona i utrzymujemy kontakt do dzisiaj. Jak się orientuję to u mnie opiekunka życzy sobie ok. 1000-1200. ja akurat wybrałabym osobę starszą – chętnie emerytkę panią koło 50 która doceni możliwość dorobienia. Taka pani ma czas i cierpliwość i zna dużo bajek, pospaceruje i nawet ugotuje domowe papu dla maluchów. Jak rozmawiam ze znajomymi to właśnie one wybierają starsze osoby.

Na co zwrócić uwagę:
  • wygląd np. czy ma tipsy, schludność, wygodny ubiór, włosy
  • kultura osobista typu czy się przywita, zagada
  • podejście do dziecka czy nie ignoruje jak np. dziecko płacze a ona przekrzykuje opowiadając o referencjach
  • jak wyobraża sobie opiekę nad małym dzieckiem
  • referencje – sprawdzić koniecznie
  • czy ma dzieci
  • z góry poinformować, że chcesz aby dziecko było np. min. 2h na dworze no chyba, że pogoda nie pozwoli i jej reakcja
  • żeby pilnowała dziecka u nas w domu bo często chcą u siebie..
nie brałabym 30-latki bo:
  • ma albo zaraz będzie mieć dziecko a dwójką się nie zajmie dobrze
  • nie ma doświadczenia
  • nie wiadomo jak się zachowa w kryzysowej sytuacji
  • może rzucić nas i iść na etat
  • może pod naszą nieobecność oglądać tv bądź szaleć na forach :-)
ja oddaje małą do żłobka i nie wyobrażam sobie naszego rozstania...

Ostatnia edycja:
Do góry