_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
ta wyy sobie rozprawiałyście w nocy o obiadkach a ja piekłam z kumpelą sernik znaczy ja zaczęłam robić a ona akurat przyszła to ze mną posiedziała i tak do 12 sw nocy siedziałyśmy i zrobiłam sernik i piernik dziś będzie makowiec
a tu obiecany przepis na SERNIK:
spód:
30dkg mąki
10 dkg cukru
1 żółtko i 1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dkg margaryny
1łyżeczka oleju
wszystko zagnieść i wyłożyć na blachę (ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki kakao i 1-2łyżki kwaśnej śmietany bo uwielbiam brązowy spód)
masa serowa:
1,5kg sera(może być zmielony z pojemniczka może być zwykły ale trzeba zmielić)
2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy albo waniliowy(jeśli ser jest z pudełka mielony to budyń "duża porcja")
7 jajek (białka ubić na sztywną masę)
1 kostka margaryny
olejek cytrynowy
margarynę zmiksować z żóltkami i cukrem, dodać do sera, wymieszać dodać budyń , olejek proszek do pieczenia i białka, wszystko ładnie wymieszać , wylac na ciasto
piec ok 45-50 min w temp 180st.
ja zawsze dorzucam do masy serowej albo rodfzynki albo brzoskwinie pokrojone w kostke..
na te święta będzie z brzoskwinkami:-)
a tu obiecany przepis na SERNIK:
spód:
30dkg mąki
10 dkg cukru
1 żółtko i 1 całe jajko
10dkg margaryny
1łyżeczka oleju
wszystko zagnieść i wyłożyć na blachę (ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki kakao i 1-2łyżki kwaśnej śmietany bo uwielbiam brązowy spód)
masa serowa:
1,5kg sera(może być zmielony z pojemniczka może być zwykły ale trzeba zmielić)
2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy albo waniliowy(jeśli ser jest z pudełka mielony to budyń "duża porcja")
7 jajek (białka ubić na sztywną masę)
1 kostka margaryny
olejek cytrynowy
margarynę zmiksować z żóltkami i cukrem, dodać do sera, wymieszać dodać budyń , olejek proszek do pieczenia i białka, wszystko ładnie wymieszać , wylac na ciasto
piec ok 45-50 min w temp 180st.
ja zawsze dorzucam do masy serowej albo rodfzynki albo brzoskwinie pokrojone w kostke..
na te święta będzie z brzoskwinkami:-)