reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

ta wyy sobie rozprawiałyście w nocy o obiadkach a ja piekłam z kumpelą sernik:-D znaczy ja zaczęłam robić a ona akurat przyszła to ze mną posiedziała i tak do 12 sw nocy siedziałyśmy i zrobiłam sernik i piernik:-D dziś będzie makowiec

a tu obiecany przepis na SERNIK:
spód:
30dkg mąki
10 dkg cukru
1 żółtko i 1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dkg margaryny
1łyżeczka oleju
wszystko zagnieść i wyłożyć na blachę (ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki kakao i 1-2łyżki kwaśnej śmietany bo uwielbiam brązowy spód)
masa serowa:
1,5kg sera(może być zmielony z pojemniczka może być zwykły ale trzeba zmielić)
2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy albo waniliowy(jeśli ser jest z pudełka mielony to budyń "duża porcja")
7 jajek (białka ubić na sztywną masę)
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek cytrynowy

margarynę zmiksować z żóltkami i cukrem, dodać do sera, wymieszać dodać budyń , olejek proszek do pieczenia i białka, wszystko ładnie wymieszać , wylac na ciasto
piec ok 45-50 min w temp 180st.
ja zawsze dorzucam do masy serowej albo rodfzynki albo brzoskwinie pokrojone w kostke..
na te święta będzie z brzoskwinkami:-)

reklama
Dziewczyny a macie jakieś fajny przepis na fale dunaju? NAjlepiej z kremem i wiśniami - kiedys takie cudo jadłam i mi się po nocach śni :(

ja dziś jajo sadzone na obiadek, ale ostatnio zauważyłam że od smażonych rzeczy żołądek mnie boli, więc częściej teraz jaja jadam gotowane i z majonezikiem później. Popcorn też bym wcięła, ale na dwie próby zrobienia go w mikrofali - 2 skończyły się niepowodzeniem i zasmrodzeniem kuchni i maszyny, ja tego nie umiem nastawić żeby się nie zjarało...
Pomarańczka obowiązkowo - w końcu to owoce sezonowe, a teraz i grejfrut znów mi na nie ochota wróciła...
Jabłkiem z cynamonem też nie pogardzę...

Dziewczyny dla tych uwielbiających pomarańcze w tym tygodniu w biedronce są po niecałe 2zł za kg. Ja tylko tam kupuję i są pyszne. Mój M zrobił mi dziś zapas :):):):):)

Ugotowałam żurek. Lubię taki konkretnie kwaśny i czosnkowy. Ze smażoną kiełbasą a dzisiaj nawet śmietany dodałam bo mnie naszło. Pożarłam pierwszy talerz i wyszedł taki, że ... chyba zgagi dostanę :D Idę mu wody dolać bo męża sobie wykończę! Myślałam, że do jutra zostanie ale zaczynam wątpić :D

koniec:) dzisiaj juz nic nie robie:) posprzatane, rybki w zalewie zrobione:) jutro tylko sernik i ciasto tortowe i bedzie ok:) a dzisiaj juz synek daje znak,ze przegielam... musze teraz odpoczac:-)

A ja miałam dzisiaj w pracy wigilię, więc nie robię wam apetytu tymi smakołykami które były. A teraz wcinam Gwiazdora czekoladowego i już wiem że mnie zemdli a i tak zjem do końca.

reklama
Pasztet z selera

0,5kg selera i 1 cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej,dodać 0,5 kostki masła,0,5 szl suszonych grzybów ew kostkę rosołową,łyżkę sosu sojowego i szczyptę soli. Gotować przez godzinę.
Dodać 2 ząbki czosnku,3 jajka,0,5 szlk bułki tartej,2 łyżki chrzanu,łyżeczka pieprzu,1 łyżeczka gałki muszkatałowej.
Piec godzinę:-)

Do góry