MajowaMamusia a może coś jest na rzeczy z tą ciążą?
Ja podaję przepis na "TROCINIAKA"
Biszkopt:
- 6 jaj
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki tortowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- kostka masła
Masa jabłkowa:
- 4-5 jabłek
- 3 galaretki kwaskowe (najlepiej agrestowe)
Oraz:
- pół opakowania wiórków kokosowych (tak ok.100g)
- 2-3 łyżki cukru (ja tu daję cukier waniliowy)
- 1-2 łyżeczki masła
Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka oraz pomieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok.25 minut w 180 st.
Masa budyniowa: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w drugą wlewamy do naczynia i dodajemy budyń i mąkę-rozrabiamy, wlewamy do gotującego mleka i robimy budyń. Studzimy, a później miksujemy z masłem.
Masa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, odciskamy ze soku. Galaretki rozpuszczamy w 0,7l wrzątku i wystawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gdy zaczną tężeć to mieszamy z jabłkami.
Masa kokosowa: Na patelni roztapiamy maslo, wsypujemy cukier i wiórki,mieszamy na złocisty kolorek i studzimy.
Na ostudzony biszkopt kładziemy połowę masy budyniowej, wykładamy jabłkową, a gdy stężeje, to resztę budyniowej i na nie podsmażone wiórki kokosowe.
SMACZNEGO!