reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Ja dzis z rana upiekłam placek drożdżowy ze śliwkami...mniam...zostały już tylko okruszki...(pewnie w większości za moją przyczyną:sorry:), no i przed chwilą wciągnęłam jeszcze kilka markizów... dobrze, że karmię, bo puchłabym w oczach:-D

...a ja wczoraj pysznyyyyyyyy placek ze sliwkami... ktory to zaszkodzil ewidentnie Polce... nawet mnie brzuch bolal wczoraj tak sie objadlam,,,, zarlok!

ja wczoraj robiłam nuggetsy z sosem meksykańskim...pycha! A dziś kotlety mielone z pieczarkami i serem :-) Oj coś mi się chce i sama nie wiem co bym zjadła...zupełnie jakbym była w ciąży;-)

MajowaMamusia a może coś jest na rzeczy z tą ciążą?:-p

Ja podaję przepis na "TROCINIAKA"
Biszkopt:
- 6 jaj
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki tortowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- kostka masła
Masa jabłkowa:
- 4-5 jabłek
- 3 galaretki kwaskowe (najlepiej agrestowe)
Oraz:
- pół opakowania wiórków kokosowych (tak ok.100g)
- 2-3 łyżki cukru (ja tu daję cukier waniliowy)
- 1-2 łyżeczki masła

Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka oraz pomieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok.25 minut w 180 st.
Masa budyniowa: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w drugą wlewamy do naczynia i dodajemy budyń i mąkę-rozrabiamy, wlewamy do gotującego mleka i robimy budyń. Studzimy, a później miksujemy z masłem.
Masa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, odciskamy ze soku. Galaretki rozpuszczamy w 0,7l wrzątku i wystawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gdy zaczną tężeć to mieszamy z jabłkami.
Masa kokosowa: Na patelni roztapiamy maslo, wsypujemy cukier i wiórki,mieszamy na złocisty kolorek i studzimy.
Na ostudzony biszkopt kładziemy połowę masy budyniowej, wykładamy jabłkową, a gdy stężeje, to resztę budyniowej i na nie podsmażone wiórki kokosowe.
:happy:SMACZNEGO!:happy:

Ostatnia edycja:
mój obiad dzisiejszy to była rozpusta. mama zrobila knedle z jabluszkami- miały być ze śliwkami, ale balam sie, że zaszkodza malutkiej. ale z jablkami i cynamonem tez pyszne. matko jak się objadlam, nawet siedzę z trudem ;))))

reklama
To mi smaka narobiłaś Bra :)) ja dzis znów wciągnełam sobie buleczki drożdżowe pieczone przez moją babcie:) a mam ochotę, ogromna ochotę na piwko ze spritem:)) Albo na wódkę z tigerem....

Do góry