VikiO
Fanka BB :)
32A partner ile ma lat?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
32A partner ile ma lat?
Staramy się nieco ponad rok. W lutym wzielam ostatnią paczke pigulek.Idz do GP i spytaj jaki jest limit wiekowy w klinice niepłodności. Wiem, ze ostatnio go podnieśli ale nadal nie wiem czy bys się załapała.
Dlugo już się starcie?
To wiele tłumaczy.
Staramy się nieco ponad rok. W lutym wzielam ostatnią paczke pigulek.
Co do IV. z tego, co sie dowiadywalam, to o ile dobrze pamiętam, limt jest 45 albo 46 lat. Tylko ze to jest bardzo kosztowne ale w sumie jestesmy na to gotowi. Zawsze mozna wziac w kredyt
Mieszkam w Anglii. Niestety z racji tego, ze mam juz dzieci refundacja mi nie przysluguje. Ceny od 7600£ za 2 cykle z wlasnym jajeczkiem. Egg donor 15000£Z tego co czytałam zależy to czy Szkocja, czy Anglia, czy Irlandia.
Albo będzie jeden cykl albo trzy. Ale to naprawdę zależy od tego gdzie mieszkasz.
Dziekuje za wyważony komentarz.Dziewczyny, trzymajmy się może statystyk, a nie jednostkowych przykładów. Ciąża w tym wieku to znacznie zwiększone ryzyko zespołu Downa, minimalnie mniejsze ryzyko delecji niż u młodej matki i około 35% ryzyko poronienia w I trymestrze (normalnie wynosi ono około 20-25% nie wliczając biochemów). To nie jest tak, że w tym wieku ciąża to jedna wielka tragedia i droga przez mękę. Przecież autorka wątku jest dorosła i z tego co widać świadoma i prosiła o co innego, nie o straszenie i zniechęcanie.
Ja mam 40 lat i jestem w pierwszej, planowanej ciąży Wiedziałam od razu, że będę robiła NIPT, nie było dla mnie szokiem, że po 35 roku życia lekarze kierują na Pappę standardowo, żadnej radości mi to nie zabrało Nawet gdybym miała 25 lat wykonałabym te same badania Jeśli przejdziesz I trymestr to ryzyko utraty ciąży jest juz takie samo jak u młodszych matek. Późniejsza ciąża jest trochę bardziej stresująca w I trymestrze, ale potem niewiele się różni.
Powodzenia