reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mały ZUS plus a ciąża

Kinga_89

Fanka BB :)
Witam

Jesli już taki wątek istnieje to bardzo proszę o przekierowanie.
Dziewczyny potrzebuje porady, nie wiem może któraś z Was była w podobnej sytuacji do mnie. Otóż prowadzę działalność gospodarcza (z której nie ma kokosów) ryczałt do 20tys rocznie i opłacam mały ZUS plus. Jest to sprzedaż kwiatów i zniczy wiec tak na prawdę można powiedzieć ze dochody są nie w każdy miesiąc.
Obecnie jestem w 12tyg ciąży i zastanawiam się co tu zrobić żeby po urodzeniu dziecka nie zostać bez grosza.
Z macierzyńskiego i L4 praktycznie nic mi się nie należy. Nie chce kombinować i zatrudniać się u kogoś bo to tez bez sensu. Czytam ze jakieś zapomogi dla bezrobotnych są po urodzeniu dziecka . Czy jak bym zawiesiła działalność mogłabym z tego skorzystać ?

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pomoc

reklama
Powinno Ci przysługiwać kosiniakowe, czyli 1000zł/m-c przez pierwszy rok
oraz dodatkowo 500+,
a od drugiego roku życia dodatkowe 500+ przez 2 lata (lub 1000 przez rok).

Nie wiem o jakich zapomogach na dziecko piszesz po zawieszeniu działalności - chyba takowych nie ma.

oraz dodatkowo 500+,

Nie wiem o jakich zapomogach na dziecko piszesz po zawieszeniu działalności - chyba takowych nie ma.
Od drugiegi roku życia dodatkowe 500+?
A to nie jest dopiero od 2 dziecka?

oraz dodatkowo 500+,

Chodziło mi właśnie o kosiniakowe -zapomniałam nazwy kojarzyłam właśnie 1000zł.
Czy w chwili urodzenia dziecka muszę by zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna żeby otrzymać to kosiniakowe , tak ?

Chodziło mi właśnie o kosiniakowe -zapomniałam nazwy kojarzyłam właśnie 1000zł.
Czy w chwili urodzenia dziecka muszę by zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna żeby otrzymać to kosiniakowe , tak ?
Nie, możesz nadal prowadzić swoją działalność.
Przez rok dostajesz 1000 zł macierzyńskiego i przez rok nie płacisz zusu

Nie, możesz nadal prowadzić swoją działalność.
Przez rok dostajesz 1000 zł macierzyńskiego i przez rok nie płacisz zusu
To jakieś wyrównanie z kosiniakowego ? Bo z tego co wiem to mi się z macierzyńskiego śmieszna kwota należy ? A ze zusu bym nie musiała płacić to pierwsze słyszę 🤔

reklama
Do góry