reklama
W okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego opłacanie składki zdrowotnej jest obowiązkowe.
Jedynie składek społecznych się nie opłaca
Jeśli zasiłek macierzyński nie przekracza świadczenia rodzicielskiego 1000 zł, to nie opłaca się też składki zdrowotnej z prowadzonej działalności. Do ZUS musisz zgłosić się z kodem 05 80 - tj. kod osoby prowadzącej działalność opłacającej tzw. preferencyjny ZUS, której zasiłek macierzyński nie przekracza kwoty 1000 zł.
Jeśli zasiłek macierzyński nie przekracza świadczenia rodzicielskiego 1000 zł, to nie opłaca się też składki zdrowotnej z prowadzonej działalności. Do ZUS musisz zgłosić się z kodem 05 80 - tj. kod osoby prowadzącej działalność opłacającej tzw. preferencyjny ZUS, której zasiłek macierzyński nie przekracza kwoty 1000 zł.
Kinga_89
Fanka BB :)
A jesli nie będę pobierać macierzyńskiego bo mi się nie należy tylko kosiniakowe to również jestem zwolniona z opłacania składek ? Bo rozumiem ze macierzyński wypłacany by był przez 5 miesięcy po urodzeniu dziecka a kosiniakowe przez 12 miesięcy po urodzeniu dziecka ?W okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego opłacanie składki zdrowotnej jest obowiązkowe.
Agnes4312
Moderator
Tak zgadza się, a pobieranie 1000zł nie przekracza 1000 zł, jest równe 1000 zł więc składki zdrowotnej się nie płaci.W okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego opłacanie składki zdrowotnej jest obowiązkowe.
Agnes4312
Moderator
Czemu macierzyński przez 5 msc?A jesli nie będę pobierać macierzyńskiego bo mi się nie należy tylko kosiniakowe to również jestem zwolniona z opłacania składek ? Bo rozumiem ze macierzyński wypłacany by był przez 5 miesięcy po urodzeniu dziecka a kosiniakowe przez 12 miesięcy po urodzeniu dziecka ?
Kinga_89
Fanka BB :)
Czemu macierzyński przez 5 msc?
Coś czytałam na internecie ze 20tygodni ale chyba pomyliłam z urlopem macierzyńskim bo teraz czytam ze zasiłek macierzyński trwa maksymalnie 52 tygodnie :-)Czemu macierzyński przez 5 msc?
reklama
Podziel się: