reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mały obwód brzuszka

Cześć! Dwa tygodnie temu byłam na połówkowych u jednego lekarza, wszystko wyszło super, przepływy super, wymiary super generalnie Pani doktor stwierdziła ze nie ma się do czego przyczepić. Dzisiaj robiłam połówkowe u swojego lekarza i tu zaczyna się problem, warunki mam wpisane: utrudnione. Stwierdził ze mam zła przeziernosc tkanek i nie chodzi o tłuszczyk na brzuchu bo przychodzą kobiety dwa razy większe i wszystko pięknie widać. Wiekszość narządów udało się zbadać, oprócz serca przez złe ułożenie dziecka (zbadał je ale nie na tyle dokładnie żeby wpisać w protokół), jednak serce bardzo dokładnie było sprawdzane na poprzednich połówkowych, natomiast co mnie martwi to AC (obwód brzucha) który wyszedł 2 tygodnie mniejszy od wieku ciąży, a co lepsze wyszedł mniejszy niż dwa tygodnie temu na poprzednich połówkowych. Waga wzrosła z 327g na 399g. Czy to możliwe ze obwód się zmniejszył mimo ze waga poszła w górę ?

reklama
Do do pomiarów dzieciaczka nie pomogę niestety.
Ale jeśli chodzi o samo badanie mam podobnie ze względu na echogenicznosc tkanek właśnie. Jestem dość szczupla i u tez był problem. Nie wiem czy smarowalas czymś brzuch ale polecam nie smarować, o wiele lepiej wychodzi usg :)

Jeśli się bardzo niepokoisz, umów się gdzieś prywatnie na USG kontrolne.
Natomiast pomiary potrafią bardzo często być "fałszywe", bo wystarczy, że dziecko drgnie podczas badania i już wartości w cały świat.
Lekarze często nie potrafią oszacować nawet zbliżonej wagi dziecka, a co dopiero je dokładnie pomierzyć :)

Do do pomiarów dzieciaczka nie pomogę niestety.
Ale jeśli chodzi o samo badanie mam podobnie ze względu na echogenicznosc tkanek właśnie. Jestem dość szczupla i u tez był problem. Nie wiem czy smarowalas czymś brzuch ale polecam nie smarować, o wiele lepiej wychodzi usg :)
Nie smarowałam niczym :)

Jeśli się bardzo niepokoisz, umów się gdzieś prywatnie na USG kontrolne.
Natomiast pomiary potrafią bardzo często być "fałszywe", bo wystarczy, że dziecko drgnie podczas badania i już wartości w cały świat.
Lekarze często nie potrafią oszacować nawet zbliżonej wagi dziecka, a co dopiero je dokładnie pomierzyć :)
Za tydzień idę do niego ponownie wiec poproszę o wymierzenie jeszcze raz :)

Pomiary często różnie wychodzą na usg. To nie jest aż tak co do milimetra dokładne sama się o tym przekonałam. Nie raz mi wychodziło, że córka zmalała na usg. Każdy pomiar może wyjść różnie - wystraczy, że lekarz inaczej zaznaczy kursorem i już inaczej wyjdzie. Szczególnie takie różne pomiary wychodzą jak często się je robi, sama coś o tym wiem. A tak na marginesie to plus minus dwa tygodnie to norma. W ciąży miałam rozpoznaną hipotrofię i jak były różnice 2 tygodnie to nikt problemów nie robił bo to jeszcze norma.

Pomiary często różnie wychodzą na usg. To nie jest aż tak co do milimetra dokładne sama się o tym przekonałam. Nie raz mi wychodziło, że córka zmalała na usg. Każdy pomiar może wyjść różnie - wystraczy, że lekarz inaczej zaznaczy kursorem i już inaczej wyjdzie. Szczególnie takie różne pomiary wychodzą jak często się je robi, sama coś o tym wiem. A tak na marginesie to plus minus dwa tygodnie to norma. W ciąży miałam rozpoznaną hipotrofię i jak były różnice 2 tygodnie to nikt problemów nie robił bo to jeszcze norma.
Uff dzięki, trochę mi ulżyło.. za tydzień poproszę o zmierzenie jeszcze raz :)

Z doświadczenia wiem że nie powinno się chodzić do różnych gin i porównywać wyniki. Nie martw się takie różnice są normalne.

U mnie też tak było że dwóch różnych lekarzy dwa zupełnie inne pomiary. Różnica pół kilo. Obwód brzuszka był mniejszy o 2 tygodnie ale najwazniejsze jest to żeby dziecko przybierało na wadze tyle ile powinno w ciagu nastepnych tygodni. Mój synek urodzil sie po prostu szczuplutki a hipotrofii nie bylo. Myślę że warto za tydzień powtorzyć usg by sprawdzić przyrost. No i najważniejsze- co na to lekarz powiedział?

reklama
U mnie też tak było że dwóch różnych lekarzy dwa zupełnie inne pomiary. Różnica pół kilo. Obwód brzuszka był mniejszy o 2 tygodnie ale najwazniejsze jest to żeby dziecko przybierało na wadze tyle ile powinno w ciagu nastepnych tygodni. Mój synek urodzil sie po prostu szczuplutki a hipotrofii nie bylo. Myślę że warto za tydzień powtorzyć usg by sprawdzić przyrost. No i najważniejsze- co na to lekarz powiedział?
Lekarz powiedział ze nie widzi żadnych nieprawidłowości...

Do góry