reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mały brzuszek maluszka i mała waga

U moich dzieci proporcje na USG były mocno zachwiane w obu ciazach. Waga też wychodziła im długo niska. Robiłam zastrzyki i dostałam Medargin do picia. Ciążę z synem spędziłam głównie w szpitalu. W drugiej już stwierdzono, że takjuz moje dzieci mają. Po 30 tyg. brzuszek 2 tyg do tyłu. Głowa 2 tygodnie do przodu. Po porodzie szybko zaczęło się wyrownowac bo i syn i córka wypadli z siatek centylowych przed 1 rokiem życia. Wszystko powyżej 97 centyla. Tyle że ja mam 180 cm wzrostu, a mąż 2 metry.
Od którego tygodnia brałaś zastzayki i medargin ?

reklama
Pytanie do Mam, które miały podobną sytuację.

Aktualnie 25+2tc, dzisiaj na wizycie pani dr zauważyła, że maluszek ma mały brzuszek (24+0). Waga też bez szału, bo 710gram, czyli 10 centyl.
Wymiar dwuciemieniowy główki jest ok (25+1) , ale obwód główki pasuje na 24+3 ;/

Niby się nie martwić, bo ja mam 163cm, mąz ok 180cm, czyli najwyżsi nie jesteśmy i maluch też może nie być duży, ale nadal z tyłu głowy siedzi niepokój.

Któraś z Was miała podobną różnicę w wymiarach i było ok po porodzie?
Dwa tygodnie ostępstwa w każdą stronę są normą.

Aktualnie 25+2tc, dzisiaj na wizycie pani dr zauważyła, że maluszek ma mały brzuszek (24+0). Waga też bez szału, bo 710gram, czyli 10 centyl.
Wymiar dwuciemieniowy główki jest ok (25+1) , ale obwód główki pasuje na 24+3 ;/

Niby się nie martwić, bo ja mam 163cm, mąz ok 180cm, czyli najwyżsi nie jesteśmy i maluch też może nie być duży, ale nadal z tyłu głowy siedzi niepokój.

U mnie znow miala za duza glowke jak mierzyli na scanie a po porodzie jak mierzyli byla taka jak powinna miec wiec mysle ze nie powinnas sie przejmowac na zapas bo wymiary moga tez byc mylne tak jak z waga dziecka moja corka miala urodzic sie taka duza a urodzila sie z waga 4 kg

Jak dla mnie w normie 👌😆
W 3 i 4.ciąży podchodziłam do tych pomiarów z przymrużeniem oka. ;)
Pewne Doświadczenie w tym temacie mnie nauczyło że pomiary są z marginesem błędu z wielu powodów i nie zawsze jest tak jak pokazuje to maszyna;)
Moje dziecię nigdy mie byly wymiarowe na usg i np brzuszki wieksze o. 2tyg;) a piereszt dużo większą głowę ... A po porodzie nie widziałam nic z Tych rzeczy a duże bobasy 🤣choć Po porodzie 3 synka było to dość widoczne tzb brzuszek który był i jest zdrow jak ryba. Proporcjonalny względem siebie.
Tak nawiasem mówiąc.. Spójrz jak my dorośli różnimy sie długością kończyn, tułowia czy obwodem głowy 😅 wiec póki wszystko mieści sie w granicach normy to podchodziłabym do tych pomiarów z dystansem wierząc że jest ok. Nie ma co sobie wkładać do głowy i martwić sie Niepotrzebnie na zapas.

Do góry