reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszki i mamusie 1 kwartał 2009r po 40 tygodniach

Wlasnie wrocilismy z kliniki. Pogoda piekna, ale tak goraco, ze postanowilismy wrocic do domu, pospacerujemy wieczorkiem.
Z tym podnoszeniem do siedzenie, to glowka raczej leci do tylu, na koncu nieco trzyma poin a potem robi 'pijaka' i opada gdzie chce. Troche lepiej z powrotem do lezenia, bo maly stara sie trzymac glowke, tak jakby sie bal upadku. Pielegniarka stwierdzila, ze nie ma sie jeszcze czym martwic. Te dzieci, ktore unosza glowle wysoko sa 'extremely strong', marwic sie bedziemy jezeli nic sie nie zmieni do 4 m-ca. Wtedy mamy wrocic. No i Filip wazy juz 5.5kg i ma 59cm - nie ma co = kawal chlopa:-)
Staram sie go wiecej nosic i wiecej cwiczyc na brzuszku, maly wrzeszczy, ale tzreba cierpiec zeby byc pieknym!:-D
Zobaczymy jak nam pojdzie. Poki co, wielkie dzieki za rady!
Pozdrowionka!:wink:

reklama
No widzisz..tez tak myslę. Na razie poćwicz go we wlasnym zakresie i zobaczysz, ma jeszcze ze 3-4 tygodnie, żeby sie wzmocnić.
Z drugiej strony powiem Ci, że znowu przegięcie w druga stronę też jest złe. Moja pierwsza mała podnosiła głowę i trzymała pion w pierwszym miesiącu, jak miała dwa tygodnie i musiałam chodzic z nią na kontrolę do neurologa, bo znowu nie wiedzieli, czy jest az tak silna, czy ma wzmożone napięcie mięśniowe, już nie wspominając o nogach, które miała cały czas wyprostowane. Okazało się, że po prostu bardzo silna była i rozwijała się dwa miesiące do przodu, ale nerwów też sobie przez nią napsułam ( mówię o Alicji).
No a Natalka tez juz podnosi główkę i ja trzyma, ale normalnie, tak jak powinna - w końcu to juz poczatek trzeciego miesiąca, nie jest taka napięta jak Alicja, teraz widzę różnicę :)
Oki, zmykam dalej prasować, ale będę zerkać :)
Cmok
Wszystko będzie dobrze z maluszkiem, zobaczysz, każdy maluch ma swoje tempo rozwoju, najwyżej go troche porehabilitujesz, takie maluszki ealstyczne są.

Witam po dłuższej nieobecności... :-)
Raczej nie nadrobię tego tygodnia, tyle naskrobałyście.
Byliśmy u rodziny na wsi. Była jeszcze jedna koleżanka z synkiem o tydzień starszym od mojego Jasia i druga z córeczką o 2 tygodnie starszą od Jasia :-)
Także powymienialyśmy doświadczenia, pogoda była taka sobie, więc w sumie za dużo nie chodziłyśmy po dworze, bo prawie codziennie padało..:-(
Jaś się zaaklimatyzował po 3 dniach, trochę mu też ustały kolki :-):-):-)
Poza tym wydaje mi się że zrobił duże postępy przez ten tydzień - zaczął interesować się zabawkami. Już można go zostawić na 15-20 min i sie bawi, np. na macie edukacyjnej, gada ze zwięrzątkami i wogóle jest fajniutki :-)

A jezeli chodzi o te kolki to dziewczyny doradziły mi wodę koperkową ("Gripe water") - w aptece się kupuje, poradziły zebym kupiła też strzykawkę i strzykawką prosto do buzi te 5ml co 4 godziny. I chyba przeszło... W każdym razie od 4 dni nie miał kolki:-)

Dziewczyny puszczacie swoim dzieciątkom piosenki? Jesli tak to jakie płyty polecacie? Byłam w Empiku i tam jest cała masa tego, kosztują jak za zboże i nie wiem jaka jest jakość tych piosenek bo tego nie można posłuchać i sprawdzic...
A babcia biega z podwójnym wózkiem po dworze:tak:

Ja po prostu puszczam czasem jakąś muzyke poważną -zazwyczaj to, co mam w domu, czyli to, co ja lubię - Vivaldi, Grieg, takie tam..albo po prostu puszczam w tle radyjko :)

Patrzcie,patrzcie,wystarczy na chwilę was spuścić z oczu ;),i co?Tyle czytania do nadrobienia:).
Moje dzieci słuchają klasykę i piosenki dla dzieci,najlepiej stare piosenki które sama pamiętam:).
No i jesteśmy po szczepieniu.Nasza pediatra stwierdziła,że Emilka jest widocznie uczulona na jakieś pyłki dlatego ma nadal katar i kaszel,bo osłuchowo jest wszystko ok.Malutka zniosła trzy ukłucia dzielnie:),nie ma nawet zaczerwienionego miejsca wkłucia i dzięki Bogu jest spokojna.Teraz już wykąpana i nakarmiona śpi smacznie,starsze dzieci też już zasypiają:)).A ja zanim padnę to chciałam poczytać co słychać u was:).
Jagódka pytałam mojej pediatry o twojego synka.Wyobraź sobie,że jej 1,5roczna córeczka do 5miesiąca nie podnosiła główki i ryczała w niebo głosy jak kładli ją na brzuszku!Tylko,że ważne są inne zachowania dziecka(to o czym pisała Myszorek).A cieszę się,że dzisiaj wasza pani pielęgniarka też uspokoiła was:).
Moja Emi pod czas osłuchiwania plecków uniosła się na rączkach i główką kreciła we wszystkie strony "podziwiając"gabinet:),aż dziw bierze.Ale po tym co pisała Myszor o swojej Alusi,to też zastanawiam się,czy jest wszystko ok?mam nadzieję,bo dr i pielęgniarka nic nie powiedziały na te wyczyny malutkiej.
Znowu okropna burza,cięzkie grzmoty,mam nadzieję,że tylko w nocy będzie lało.Jutro znów wyjdzie słońce...
Pozdrawiam serdecznie,kolorowych snów:)

Dotuśku...Alicja trzymała sztywno głowę, jak miała 2 tygodnie - stąd ten niepokój...a Emilcia juz większa, więc spokojnie - dzielna dziewczynka. Całuski na noc dla wszystkich :))

:),no myslę,że jest dobrze.Tak naprawdę to aż nosa zadarłam;) z radości,że taka kruszynka a jednak silniejsza od rodzeństwa w jej wieku:).Emi waży 4650:),ciałka już nabrała,ale nadal zakładam jej ciuszki w na 55cm.Jeszcze tylko kontrolne badanie usg bioderek i mam nadzieję pozbyć ją dodatkowych pieluch.Już teraz pięknie odwodzi nóżki,można spokojnie ją przewinąć.Wcześniej to pampersa trudno jej było założyć.

reklama
dotmar - to super że się maluszek podnosi!! :-) Jasiek za tydzień kończy 3 miesiące i jeszcze się sam na łokciach nie potrafi podnieść, ale główkę unosi ładnie i długo trzyma i w leżeniu na brzuszku i jak się go trzyma na rękach. (W leżeniu na brzuszku robi "samolot".) Ma jeszcze czas :tak:najpierw powinien odkryc, ze łokcie służą do podpierania się, a potem powinien opierać się na dłoniach i z wyprostowanymi łokciami.Ładnie też waży Emilcia :-) Karmisz piersią czy butelką?

(Jasiek nie wiem ile teraz waży, ale 2 tyg temu ważył 6kg.:eek:)

Do góry