reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

maluch w podróży

och no ja taka minimalistka jestem:-)
no ale jak potrzebny to cóż poradzić:-D:-D:-D
posprzątam jak się zdezaktualizuje

reklama
enka starszej córze kupiliśmy po tym pierwszym foteliku taki od 9-36, nie musiała w nim siedzieć pionowo, bo on ma takie odchylenie do tyłu, to jest też dobre podczas spania. Mamy Concord Trimax chyba, nie paiętam w tej chwili dokładnie, do tej pory w nim jeździ:tak:

dzięki ptaszynko ;-)
Minka zaraz sprawdzę w necie "z czym się je" ten fotelik :tak:
łooo wygląda nieźle , sprawdzę jak crash testy wypadły no ale wizualnie i wogóle fajny

Orientujecie się może czy dziecko w foteliku 9-36 może jeździć na przednim siedzeniu? Bo nas w lato czeka samotny wypad nad morze i muszę ją mieć blisko :-)

natasza, z tego co wiem to absolutnie nei wolno przewozić dziecka na przednim siedzeniu jeśli ma mniej nić 130 albo 150 cm (chodzi o poduszke powietrzną, która podczas tfutfu kolizji otwierając się, maluszka uderza w twarz co może spowodować b poważne obrażenia :eek:)
tak więc TYLKO na tylnim siedzeniu

W niektórych samochodach poduszkę można zdemontować chwilowo, wtedy chyba można, ale pewna nie jestem. Nam by było wygodniej z przodu jedna dać, ale naszej poduszki niestety nie da się wyjąć.

Dziecko można rpzewozić przodem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu jeśli nie ma sie poduszki powietrznej. W niektórych autach można poduszę wyłączyć w serwisie albo w samym samochodzie.

ja obecnie poszukuję fotelika 15-36, mam na oku w zasadzie 2 czy 3, najlepsza cena i testy wypadają fotelikowi amerykańskiemu Sunshine Kids-kosztuje niewiele ok 450zł a w testach ma 4! ale jest tylko na allegro i w Warszawie w jakimś sklepie......chciałabym go zobaczyć a nie zamawiać w ciemno.....nie wiem sama już....nie mam nikogo w Warszawce kto by mógł mi go obejrzeć, wypytać się w sklepie.....

Ostatnia edycja:
to ja tylko podstawę prawną dodam
Prawo o ruchu drogowym stanowi:
Artykuł 39 ust. 3 ustawy:
"W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do lat 12, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym".
Art. 45 ust. 2, pkt 4:
"Kierującemu pojazdem zabrania się przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzna dla pasażera".
Artykuł ten chroni dziecko przed uderzeniem w przypadku otwarcia poduszki powietrznej, co mogłoby spowodować poważne obrażenia, a nawet śmierć małego pasażera.
Art. 45 ust. 2 pkt 5:
"Kierującemu pojazdem zabrania się przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego".

reklama
Orientujecie się może czy dziecko w foteliku 9-36 może jeździć na przednim siedzeniu? Bo nas w lato czeka samotny wypad nad morze i muszę ją mieć blisko :-)
mozna, tylko trzeba przesunąć fotel na maksa do tyłu jesli auto ma poduszke powietrzną
nie mozna tylko dzieci wozic tyłem do kier jazdy jesli poduszka nie jest wyłaczana
w niektórych samochodach mozna wyłączyć poduszkę kluczykiem-jest zwykle specjalny zamek po stronie pasazera który sie przekreca, poduszki nie da sie zdemontowac, tzn wszystko sie da ale to sie mija z celem i bedą wyskakiwały błędy w komputerze :)

Do góry