reklama
rysia420
Fanka BB :)
nanu - robisz szydełkiem czy na drutach?
Czy któraś może mi powiedzieć jakiej wielkości szydełko użyć do takich kwadratów, żeby wyglądały tak ładnie jak te nanulinkowe?:-)
rysia420
Ja wygrzebałam jakieś stare szydełko (pisze C.F.I 02) i próbuje takie proste sploty póki co , na połówce motka i jakoś mi nie idzie... straszne dziury zostawia to szydełko w takim właśnie kwadracie, nie wychodzi mi jednolity , ale jutro zasuwam do pasmanterii i uzupełnię zapasy o jakieś trzy kolorki i nowe szydełko :-). Zarażacie tym dzierganiem na maksa
EDIT:
nanu - specjalnie dla Ciebie:
http://www.youtube.com/watch?v=3Ew8sV7K_uw
http://www.youtube.com/watch?v=KlBwfYWT6A4
EDIT:
nanu - specjalnie dla Ciebie:
http://www.youtube.com/watch?v=3Ew8sV7K_uw
http://www.youtube.com/watch?v=KlBwfYWT6A4
Ostatnia edycja:
sembonzakura
Spróbowałam zrobić filcowe pluszo-literki nad Lary łóżko okazało się że jednak umiem więc wrzucam foto tutorial żeby każda z was mogła zrobić swoje jeśli wola
Potrzebne:
kolorowy filc
nożyczki
kolorwe nici
igła z dość dużym oczkiem
miękki ołówek
kartki papieru
coś do wypchania
(ja kupiłam wypychacz do maskotek z ebaya ale równie dobrze możecie wybebeszyć starego jaśka, albo nawet kupić w sklepie 'wszystko po 4 złote' będzie taniej )
Na papierze rysujemy lub drukujemy literki które posłużą nam za wzór. Muszą być one dość grube żeby łatwo się wypychało. Moje miały około 15 cm wysokości i 4 cm grubości.
potrzebujemy dwóch obrysów przeniesionych na filc, najlepiej w odbiciu lustrzanym tak jak widać na foto, wtedy ślady z ołówka znikną w środku literki.
Następnie literki wycinamy, i dobieramy nitkę. Może być w takim samym kolorze lub w podobnym odcieniu, albo zupełnie kontrastująca - zależy od nas Ja dobrałam zieloną nic do morskiego filcu. Obszywamy literkę do okoła, ja wybrałam ścieg 'słupek' gdyż najlepiej trzyma on wypełnienie.
w tracie zszywania stopniowo wypełniamy kłaczkami, tak aby dotarły do każdego elementu litery. Możemy sobie dopomóc ołówkiem, jednak nie pchajmy za mocno - szwy mogą rozerwać filc.
na koniec zostawiamy tylko otwór y dokończyć wypychanie gdy już cała literka jest puszysta, zamykamy szew.
i gotowe teraz można ozdabiać, dekorować, doszywać lub po prostu zostawić tak
Potrzebne:
kolorowy filc
nożyczki
kolorwe nici
igła z dość dużym oczkiem
miękki ołówek
kartki papieru
coś do wypchania
(ja kupiłam wypychacz do maskotek z ebaya ale równie dobrze możecie wybebeszyć starego jaśka, albo nawet kupić w sklepie 'wszystko po 4 złote' będzie taniej )
Na papierze rysujemy lub drukujemy literki które posłużą nam za wzór. Muszą być one dość grube żeby łatwo się wypychało. Moje miały około 15 cm wysokości i 4 cm grubości.
potrzebujemy dwóch obrysów przeniesionych na filc, najlepiej w odbiciu lustrzanym tak jak widać na foto, wtedy ślady z ołówka znikną w środku literki.
Następnie literki wycinamy, i dobieramy nitkę. Może być w takim samym kolorze lub w podobnym odcieniu, albo zupełnie kontrastująca - zależy od nas Ja dobrałam zieloną nic do morskiego filcu. Obszywamy literkę do okoła, ja wybrałam ścieg 'słupek' gdyż najlepiej trzyma on wypełnienie.
w tracie zszywania stopniowo wypełniamy kłaczkami, tak aby dotarły do każdego elementu litery. Możemy sobie dopomóc ołówkiem, jednak nie pchajmy za mocno - szwy mogą rozerwać filc.
na koniec zostawiamy tylko otwór y dokończyć wypychanie gdy już cała literka jest puszysta, zamykamy szew.
i gotowe teraz można ozdabiać, dekorować, doszywać lub po prostu zostawić tak
kolorowa20
O super, że zrobiłaś tutorial Sembo, na pewno mi się przyda, tylko mam jeszcze pytanie... jakiej grubości filcu użyłaś? :-)
sembonzakura
nie mam pojęcia, nic nie pisze na opakowaniu O__O raczej cienki, na oko 1mm może 1,5 mm
Sembo zainspirowałaś mnie!
Nanu gdzie kupowałaś włóczkę? przez internet? daj namiary!
patrz str 3
reklama
natalia_bis
No to dziewczyny w końcu i ja się pochwalę:-)
Fotki niestety nie najlepszej jakości bo robione telefonem;-)
Sukieneczka w kolorze miętowym jeszcze nie skończona ale już wrzucam:-). Do kompletu jeszcze będą balerinki i opaska ale dodam całosć jak będzie skonczona:-)
a tutaj dwa wiosenne kompleciki różowy na malutkie dzieciatko a niebieski na takie 3-6miesięcy.
Fotki niestety nie najlepszej jakości bo robione telefonem;-)
Sukieneczka w kolorze miętowym jeszcze nie skończona ale już wrzucam:-). Do kompletu jeszcze będą balerinki i opaska ale dodam całosć jak będzie skonczona:-)
a tutaj dwa wiosenne kompleciki różowy na malutkie dzieciatko a niebieski na takie 3-6miesięcy.
Podziel się: