reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Majówkowe hand-made

reklama
Ja wygrzebałam jakieś stare szydełko (pisze C.F.I 02) i próbuje takie proste sploty póki co :), na połówce motka i jakoś mi nie idzie... straszne dziury zostawia to szydełko w takim właśnie kwadracie, nie wychodzi mi jednolity :baffled:, ale jutro zasuwam do pasmanterii i uzupełnię zapasy o jakieś trzy kolorki i nowe szydełko :-). Zarażacie tym dzierganiem na maksa :-D

EDIT:

nanu - specjalnie dla Ciebie:
http://www.youtube.com/watch?v=3Ew8sV7K_uw
http://www.youtube.com/watch?v=KlBwfYWT6A4

Ostatnia edycja:
Spróbowałam zrobić filcowe pluszo-literki nad Lary łóżko okazało się że jednak umiem więc wrzucam foto tutorial żeby każda z was mogła zrobić swoje jeśli wola ;)

Potrzebne:
kolorowy filc
nożyczki
kolorwe nici
igła z dość dużym oczkiem
miękki ołówek
kartki papieru
coś do wypchania
(ja kupiłam wypychacz do maskotek z ebaya ale równie dobrze możecie wybebeszyć starego jaśka, albo nawet kupić w sklepie 'wszystko po 4 złote' będzie taniej :))

Na papierze rysujemy lub drukujemy literki które posłużą nam za wzór. Muszą być one dość grube żeby łatwo się wypychało. Moje miały około 15 cm wysokości i 4 cm grubości.
WP_000172.jpg
potrzebujemy dwóch obrysów przeniesionych na filc, najlepiej w odbiciu lustrzanym tak jak widać na foto, wtedy ślady z ołówka znikną w środku literki.
Następnie literki wycinamy, i dobieramy nitkę. Może być w takim samym kolorze lub w podobnym odcieniu, albo zupełnie kontrastująca - zależy od nas:) Ja dobrałam zieloną nic do morskiego filcu. Obszywamy literkę do okoła, ja wybrałam ścieg 'słupek' gdyż najlepiej trzyma on wypełnienie.
WP_000173.jpg

w tracie zszywania stopniowo wypełniamy kłaczkami, tak aby dotarły do każdego elementu litery. Możemy sobie dopomóc ołówkiem, jednak nie pchajmy za mocno - szwy mogą rozerwać filc.
WP_000174.jpg

na koniec zostawiamy tylko otwór y dokończyć wypychanie gdy już cała literka jest puszysta, zamykamy szew.

WP_000176.jpg

i gotowe:) teraz można ozdabiać, dekorować, doszywać lub po prostu zostawić tak :)

O super, że zrobiłaś tutorial Sembo, na pewno mi się przyda, tylko mam jeszcze pytanie... jakiej grubości filcu użyłaś? :-)

reklama
No to dziewczyny w końcu i ja się pochwalę:-)
Fotki niestety nie najlepszej jakości bo robione telefonem;-)

2013-03-02 22.16.12.jpg
Sukieneczka w kolorze miętowym jeszcze nie skończona ale już wrzucam:-). Do kompletu jeszcze będą balerinki i opaska ale dodam całosć jak będzie skonczona:-)
a tutaj dwa wiosenne kompleciki:-D różowy na malutkie dzieciatko a niebieski na takie 3-6miesięcy.
2013-03-02 22.18.14.jpg2013-03-02 22.17.16.jpg

Do góry