To akurat absurdalne, bo nikt nie zbiera paragonów ze wszystkich zakupów, a zakładam, ze nie zostawiają żadnej informacji, ze byli. Jak zostawią to zawsze możesz iśc do apteki i wziąć paragon, ale bo lepiej się pilnować dopóki znowu nie przyjdą. Chyba, że czekają pod drzwiami a Ty przychodzisz prosto od fryzjera
reklama
szkola13
Fanka BB :)
No a jak ja mam napisane że mogę chodzić?? Była bym na przykład u rodziców albo u kuzynki to co mam od nich brać zaświadczenia??
lawendowy_sen
mi się ten chiński bardziej sprawdza, więc wole wierzyć w niego, a tam chłopak wychodzi tym razem:-).
Nie ma innego wyjścia albo urodzisz chłopca albo dziewczynkę:-)
Mamunia, i Twoja wróżba jest jak najbardziej trafna :-)
Ja tam nie ma wielkich wymagań. Kiedyś chciałam chłopca, potem mi się zmieniło na dziewuszkę, a teraz będę się cieszyła niezależnie od płci dziecka. Byle tylko było zdrowe.
A imiona z mężem wybraliśmy na samym początku. Także teraz tylko czekamy, które pójdzie w użycie
lawendowy_sen
Wtedy możesz się nawet wybrać na spacer nad Bałtyk - takich nie sprawdzają chyba:-)
Oj z ZUSem nie ma żartów. Kiedyś wpadli z kontrolą do mojej koleżanki. Brnęli przez zaspy i śnieżne zawieje.
Akurat była w domu i otworzyła im w piżamie.
Oj z ZUSem nie ma żartów. Kiedyś wpadli z kontrolą do mojej koleżanki. Brnęli przez zaspy i śnieżne zawieje.
Akurat była w domu i otworzyła im w piżamie.
wo matko ale poświęcenie, pewnie za wyłapanie nielegalu w takich warunkach mieli extra premię
To i tak dobrze macie w Polsce z tym L4, ze tak daja i placa
Tu jest inna bajka. Musisz miec naprawde solidne podstawy zeby lekarz w ogole dal jakiekolwiek zwolnienia, a pieniadze za to jeszcze ciezej jest dostac.
Tak samo bylo w Norwegii jak mieszkalam.
Tu jest inna bajka. Musisz miec naprawde solidne podstawy zeby lekarz w ogole dal jakiekolwiek zwolnienia, a pieniadze za to jeszcze ciezej jest dostac.
To i tak dobrze macie w Polsce z tym L4, ze tak daja i placa
Ale pomówmy o socjalu na dziecko po urodzeniu, w Norwegii tylko dzieci rodzić...
mamunia ja juz w Norge nie mieszkam. Fakt becikowe maja spore, ale rodzinne, ktore dziecko dostaje co miesiac az do osiemnastki uwierz wcale nie jest spore w tak drogim kraju. Chociaz przyznam, ze nie narzekalam. Tu w Irlandii jest podobnie zreszta. Ale co zauwazylam i w Norwegii i w Irlandii to to, ze u nich jest inne podejscie do ciazy.
reklama
Ja mieszkałam w Norwegii prawie 2 lata i przyjechałam tam już z 8 miesięcznym dzieckiem, ale ile tam noworodków w między czasie przyszło na świat u znajomych - wow. Wiem, ze byli zadowoleni.
U nas jest inaczej, becikowe i tyle, to sobie chociaż kobity w ciązy użyją. Zwłaszcza w tej pierwszej jest fajnie... ale ja i tak chciałam mimo poronienia za pierwszym razem i patologii na początku drugiej chciałam chodzić do pracy. Mój szef jednak był świeżo po poronieniu swojej żony i nie było zmiłuj się.
U nas jest inaczej, becikowe i tyle, to sobie chociaż kobity w ciązy użyją. Zwłaszcza w tej pierwszej jest fajnie... ale ja i tak chciałam mimo poronienia za pierwszym razem i patologii na początku drugiej chciałam chodzić do pracy. Mój szef jednak był świeżo po poronieniu swojej żony i nie było zmiłuj się.
Podziel się: