Hejka dziewczyny
Przez tą zmianę godzin, dzień mi ucieka stanowczo za szybko
iza_marta, głowa do góry. Życzę żeby Wam się poukładało.
Dziewczyny jeśli chodzi o cięcie krocza to mnie nie bolało. Ja byłam przeciwnikiem cięcia krocza, bo w szkole rodzenia nas uczono, że krocze należy przygotować przed porodem (masaże) i że lepiej pęknąć, bo samoistne pęknięcie lepiej się goi. W trakcie porodu - w zresztą w tym samym szpitalu rodziła, gdzie chodziłam do szkoły rodzenia - nikt się mnie o zdanie nie pytał, tylko pielęgniarka wzięła nożyczki w rękę i ciach nacięła krocze. Ja nic nie czuła, tylko mi potem mąż mówił, jak ta pielęgniarka zrobiła to cięcie.
A teraz z innej bajki, chciałam się pochwalić swoim cukrem na czczo
85!
Ale po śniadaniu już nie było tak fajnie bo 146
No ale chociaż ten cukier na czczo mnie cieszy
Znalazłam swoje stare notatki ze szkoły rodzenia (z poprzedniej ciąży) - o rany, dużo rzeczy nie pamiętam
np.: nie pamiętałam, że:
- od 34 tyg robić masaż krocza,
- na zmiękczenie szyjki połykać kapsułki wiesiołka od 36 tyg 2 x 2 lub od 37 3 x 3
- od 36 tyg pić napar z liści malin 3 x dziennie
--------------------------------------------------------------------------------------------
SYMPTOMY zbliżającego się porodu:
- skurcze przepowiadające od 36 tyg (wejść do wanny na 30 min., gdy skurcze są co 7-5 min- jeśli się wyciszą są to skurcze przepowiadające),
- odejdzie czop śluzowy,
- obniżenie brzucha,
- może wystąpić biegunka, wymioty,
Poród może rozpocząć się na 2 sposoby:
- wody odejdą - po odejściu wód i nie ma skurczy - jechać do szpitala po ok. 5h,
- wody odejdą i są skurcze - od razu do szpitala,
- wody odejdą i są zielone - natychmiast! do szpitala
ŁAGODZENIE BÓLU:
- masaż krzyża,
- skarpeta z ryżem,
- ciepła kąpiel,
- okłady cieple-zimne,
- aromaterapia,
- dolargan - nie we wszystkich szpitalach stosowany,
- elektrostymulator przy porodzie
- znieczulenie zewnątrzoponowe (przeciwskazania - mała płytkowość poniżej 100)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- od 8 doby do 3 m-ca dziecku podawać należy witaminę K,
- po konsultacji z pediatrą po 15 tyg życia podawać witaminę D,
- ciemiączko (na środku główki) zarasta do 18 m-ca życia,
- ciemiączko (z tyłu główki) zarasta do 4 m.ż,,
- prawidłowa waga to od 2500 g do 4000 g,
OBJAWY u dziecka od 2-3 doby:
- fizjologiczny ubytek masy ciała do 10% z przyczyn: smółka, oddawany mocz, para wodna. Jeśli ubytek ciała jest większy niż 10% lekarz zleci dodatkowe dopajanie.
- żółtaczka fizjologiczna rozpoczyna się po 24h od urodzenia. Jeśli wystąpi wcześniej jest to wtedy żółtaczka patalogiczna. Dziecko wówczas jest naświetlane lampami,
- w 3-4 dobie następuje fizjologiczny wzrost temp. ciała
---------------------------------------------------------------------------------------------
- na odparzenia dobra jest mąka ziemniaczana,
- na alergie: krochmal (do kąpieli),
- na odparzenia: maść cynkowa, bepanthel, termentiol, sudokrem - osobiście u mnie spisał się sudokrem a oprócz tego alantan - zielona tubka.
- NIE WOLNO! obcinać dziecku paznokci przed 2 tygodniem życia. Dopiero po 2 tygodniach można obcinać paznokcie (tutaj pielęgniarki opowiedziały nam historię, jak pewna babcia przyszła w odwiedziny do szpitala i obcięła paznokcie dziecku. Skończyło się tym, ze matka z dzieckiem jeszcze na 2 tyg zostali w szpitalu, bo dziecku wdało się jakieś zakażenie i podawano mu jakieś antybiotyki. Dziecko jak się rodzi ma jakąś florę ochronną i nie można jej zaburzać.,
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Koper włoski - matka może pić pod 1 m-ca a dziecko po 3 m-cach życia,
- gdy występują drgawki, temp 38,5, dziecko przestaje ssać, gwałtowne wymioty, biegunka, w stolcu śluz, krew - natychmiast zgłosić się do pediatry,
- karmiąca matka nie może używać Pyralginy i Aspiryny,
- Łożeczko: do 3 m-ca materac na najwyższym poziomie (czyli na I poziomie), po 3 m-cach II poziom łóżeczka, ok 6 m-ca materac na samym dole łóżeczka.
- materac najlepszy gryczano-kokosowy,
- prześcieradeł 3-4 szt z gumką,
- kołderka 1,40 - 1,90,
- rożek 1 szt + 2 szt. kocyków,
- 5 szt. pieluch flanelowych,
- 15 szt. pieluch tertowych,
- 3 szt. ręczniki do kąpieli z dobrej froty,
KOSMETYKI:
- gaziki 5:5 jałowe - 50 szt,
- linomag (stosować przy każdym przewijaniu),
- spirytus,
- płatki - takie jak do demakijażu - do przemywania dziecku oczu i twarzy wodą przegotowaną. Każde oczko przemywamy osobnym płatkiem,
- 1 paczka pieluszek jednorazowych,
- sól fizjologiczna,
- płatki mydlane (to rekomendowały pielęgniarki, ale u mnie się nie spisały),
- termometr - najlepszy douszny. W pokoju temperatura powinna być min. 21 stopnie Celcjusza max do 24. Do kąpieli w pomieszczeniu powinno być od 24 do 25 stopni,
- Woda do kąpieli od 36,6 do 37 stopnie,
- wanienka najlepsza zwykła, prosta bez żadnych wkładek.
-------------------------------------------------------------------------------------
- na suchą skure Oilatum,
- na wysypkę Linomag,
- na afty (język, policzki) - Aftim (pędzlowanie) - jeśli dziecko będzie mieć afty, matka musi przemywać tym preparatem brodawki.
- na ciemieniuchę (brązowe strupki) - 2h przed kąpielą nałożyć dziecku oliwe z oliwek lub parafinę na te strupki. Nałożyć czapeczkę. Przed kąpielą wyczesywać strupki - UWAGA: nie wolno zdzierać strupków! Za pierwszym razem strupki raczej nie zejdą należy powtarzać kurację, co kąpiel,
---------------------------------------------------------------------------
- połóg trwa 6-8 tyg po porodzie, w tym czasie wypijać 2,5 litra wody niegazowanej,
- jeśli wystąpią problemy z wypróżnianiem się, dobrze mieć jakiś środek lub czopki glicerynowe,
- leki na bolące krocze: Paracetamol 1g do 4g na dobę,
- gdy rana .: po CC się zagoi można zastosować maść contractubex lub polski odpowiednik CEPAN,
- na obrzęk krocza, świąd dobra jest TantumRosa, Lactacyd,
- do osuszania krocza stosować jednorazowe kuchenne ręczniki (nie żadne ręczniki),
Mam nadzieję, że komuś się przyda. To są moje notatki sprzed prawie 6 lat