reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

No mi brzuszek też odstaje, ale przez to, że ogólnie schudłam to dalej wszystko jest dobre, a nawet przyduże :D Ile powinno się tak zdrowo przytyć w ciąży?

Zależnie od BMI przed ciążą:

• BMI poniżej 19 – możesz przytyć w ciąży 12-16 kg
  • przy BMI 19-26 – możesz przytyć w ciąży 11-13 kg
  • przy nadwadze, czyli BMI 26-29 – możesz przytyć w ciąży 10-11 kg
  • przy otyłości, czyli BMI powyżej 29 – maksymalnie możesz przytyć w ciąży 10 kg
Co dokładnie składa się na dodatkowe kilogramy w końcówce ciąży, od czego zależy wzrost wagi w ciąży:

• około 3,5 kg – dziecko
  • 1 kg – macica
  • 1 kg – płyn owodniowy
  • 0,5 kg – piersi
  • 0,7 kg – łożysko
  • 1,2-1,5 kg – dodatkowa objętość krwi
  • 1,5 kg – woda zatrzymana w organizmie
  • ok. 3,5 kg – zapasy na okres karmienia piersią

reklama
Wiecie co mi najbardziej nie daje spokoju. Boję się co z moim synem jak pojde rodzic. Mieszkamy tu od niedawna, nie mamy blisko rodziny ani żadnych dobrych przyjaciół. Moja mama lub tesciowa pewnie przyjadą jak będę miała rodzic ale jak sie zacznie wcześniej to nie bedziemy mieli co z synem zrobic :/

Dziewczyny ile trwaly wasze 2 (i.kolejne) porody ? Moj pierwszy 23godziny od 1 skurczy wiec dużo czasu na skombinowanie opieki dla syna, nawet z polski by zdarzyli [emoji14] no ale drugie i kolejne porody zwykle są szybsze...
Pierwszy 1godz z czyms, przebili pęcherz , drugi przyjechalam na ost.chwile, na sam koniec do szpitala :-D jak w amerykańskim filmie chcialabym zeby teraz tez bylo tak fajnie. Tego Wam wszystkim życzę. Żebyśmy szybko i łatwo urodziły zdrowe dzieci . Tak będzie!

Jeszcze co do kotów.. Wie z Was może jak nazywa się ten kwiat??
Niestety mąż kupując nie skonsultowal tego ze mną, i nie wiem czy nie jest trujacy dla kotów.
Nie znam nazwy.. Jedyne co wiem, to to że mój kot oszalał na jego punkcie i zjada liście.. Odganiam jak mogę, ale kunda i tak go dopada.
Boję się żeby nie zrobiła sobie jakiejś rewolucji w żołądku!

1572682024682.jpeg

O to ja taka weteranka...od samego ślubu 7 lat. :) ja za kilka dni kończę 30 lat a mąż 36. 6 wrzesnia miał urodziny a 2 wrzesnia II blade kreski na teście. :) a co do informowania rodziny to u mnie od samego początku wiedziała mama i siostra. Moj mąż jest dość skryty jego mama dowiedziala sie dość niedawno i jego siostra a ma 7 rodzenstwa. Wiecie co mnie najbardziej wkur**a? To że mieszkam w małej miejscowości i tutaj kazdy plotkuje o mojej ciąży, niby nikt nikomu nic nie powiedział a kazdy moj sasiad wie i sensacja wielka. Ehh
Ja też mieszkam na takiej wsi, dlatego nikt nie wie, dzieciom też nie mówiłam bo córka by wyglądała w przedszkolu i poszło by na całą wioskę.
Ale mi brzuch wywalilo to mogą się domyślać póki co, no i takie szczęście miałam że jeszcze u Gina szwagierke - sąsiadke spotkałam.

mialam joie i tez bylam zadowolona, choc teraz jest sporo opini negatywnych. Rama jest luzna, chyba ze te najnowsze. Popatrz w sklepie w Niemczech Das Babyland tam jest taniej.
Mojego joie kupilam wlasnie w niemczech na baby-markt. Byl prawie 40€ tańszy niz w innych sklepach.

Ja z moim nie mialam żadnych problemow, codziennie zjezdzalam z nim ze schodow w 1 pietra, skladalam do auta kilkadziesiat razy a mimo to ostatecznie sprzedalam go w idealnym stanie

To wszystko przez mdłości haha ;p więc to takie szczęście przez nieszczęście :p nawet ostatnio i wymioty się zdarzają -.- I zamiast ten stan mijać to trwa w najlepsze hah a mam już 12+6 :p Ale każda kobieta inaczej przechodzi ciąże. Boję się co będzie jak przytyje. Staram się jeść zdrowo bo i tak mam sporą nadwagę ( 79kg, przy 160cm) eh... Gdzie te czasy jak ważyłam 64kg :p
Tez mam 12tydz ale 5 dzien , więc mamy blisko tp.
Ja do tej pory tez na minusie kg moze dwa i waga stoi.

Pierwszy 1godz z czyms, przebili pęcherz , drugi przyjechalam na ost.chwile, na sam koniec do szpitala :-D jak w amerykańskim filmie chcialabym zeby teraz tez bylo tak fajnie. Tego Wam wszystkim życzę. Żebyśmy szybko i łatwo urodziły zdrowe dzieci . Tak będzie!
To mialam identyczne porody jak Ty :)
Jechałam do szpitala na ostatnie chwile.
Z córką przed 2 wychodzilam z domu, a po 3byla już na świecie.
Z synem po północy na taksi, a o 2 się urodził.
Szaleństwo :D
Przy obydwoch porodach przebojali mi pęcherz. Jestem ciekawa jakie to uczucie jak pęka sam... Chodź, z 2strony, jak pomyślę że może pęknąc a akcja będzie się przedłużać.. To może nie chce ciekawości zaspakajac :)

Myślę że tak 10-20kg jest w porządku.
W zależności z jakiej wagi sie startuje.

Ja startowalam z 52kg, przytylam 17.5kg
Tyle ze najwięcej w 1 i 2 trymestrze. Gin mi ciagle mówił że za szybko tyję, że to niedobrze ale w 3 trymestrze prawie nic nie przytylam...

Po porodzie w 3 miesiace wróciłam do swojej wagi a po 5 bylam nawet na minusie ;-)
A to podobno w 2 i 3 tyje się najbardziej... :p
O 7 to moja śpi :/ w nocy między 2 a 5, jakby diabeł w nią wchodził. Niekiedy jak mąż po 4 idzie do pracy, to ja wchodzę cała pod kołdrę, bo siersciuch lata, wskakuje mi na wyro, odbija się i leci dalej. Boję się że mnie podrapie hahahhaha
Strach myśleć co będzie jak pojawi się łóżeczko hihi, mam nadzieję, że się ogarnie! Bo nie planuje się jej pozbyć, to moje kocie w dziecko [emoji14]
Moje uzyskały zakaz wchodzenia do sypialni (przez mojego partnera), tęsknią i próbują dostać się do sypialni nad ranem... Ja ubolewam, ale partner jest nieugięty, bo mieliśmy tyle futra w sypialni, że ciężko było sobie z tym radzić..
Zależnie od BMI przed ciążą:

• BMI poniżej 19 – możesz przytyć w ciąży 12-16 kg
  • przy BMI 19-26 – możesz przytyć w ciąży 11-13 kg
  • przy nadwadze, czyli BMI 26-29 – możesz przytyć w ciąży 10-11 kg
  • przy otyłości, czyli BMI powyżej 29 – maksymalnie możesz przytyć w ciąży 10 kg
Co dokładnie składa się na dodatkowe kilogramy w końcówce ciąży, od czego zależy wzrost wagi w ciąży:

• około 3,5 kg – dziecko
  • 1 kg – macica
  • 1 kg – płyn owodniowy
  • 0,5 kg – piersi
  • 0,7 kg – łożysko
  • 1,2-1,5 kg – dodatkowa objętość krwi
  • 1,5 kg – woda zatrzymana w organizmie
  • ok. 3,5 kg – zapasy na okres karmienia piersią
Ooo.. Dzięki :D no tak myślam, że z 10-11 kg to taki max powinien być.

reklama
Do góry