reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Majóweczki 2020

reklama
Mnie plecy narazie nie bolą....martwię się jedynie tym że muszę powtórzyć badania na toksoplazmozę....IgG wyszło ujemne(0,10) a IgM dodatnie ( 0,97) jeden lekarz u którego byłam na pierwszej wizycie nie widząc wyników tylko te jednostki powiedział że jestem chora i mam zrobić awidność.Drugi u którego byłam na kolejnej wizycie i został moim lekarzem prowadzącym mówi że trzeba powtórzyć wyniki odrazu awidnosc nic nie wykaże i trzeba odczekać 3 tyg.I bądź tu mądry....Miałyście dziewczyny podobne sytuacje z toksoplazmozą? Dajcie znać.Dodam tylko że nie mam kota ani kontaktu z nimi,warzywa owoce myje,nie jem surowego mięsa

Ja miałam bardzo wysokie IgG i nieistniejące IgM, czyli przechodziłam toxo kiedyś, ale nie potrafię określić ani jak się zaraziłam ani kiedy chorowałam. Podobną sytuacje miałam z boreliozą, przeciwciała wyszły dodatnio pomimo braku objawów i dopiero western blot wykluczył chorobe. Wynik chyba może być fałszywie dodatni...

Mnie plecy narazie nie bolą....martwię się jedynie tym że muszę powtórzyć badania na toksoplazmozę....IgG wyszło ujemne(0,10) a IgM dodatnie ( 0,97) jeden lekarz u którego byłam na pierwszej wizycie nie widząc wyników tylko te jednostki powiedział że jestem chora i mam zrobić awidność.Drugi u którego byłam na kolejnej wizycie i został moim lekarzem prowadzącym mówi że trzeba powtórzyć wyniki odrazu awidnosc nic nie wykaże i trzeba odczekać 3 tyg.I bądź tu mądry....Miałyście dziewczyny podobne sytuacje z toksoplazmozą? Dajcie znać.Dodam tylko że nie mam kota ani kontaktu z nimi,warzywa owoce myje,nie jem surowego mięsa
Ja niestety nie pomogę. Ale wiem, że będę badać stężenie kreatyniny w krwi w ciąży. Lekarze tego nie zlecają - a moim zdaniem wielka szkoda. W ogóle muszę zrobić badania bo mam zlecone - może we wtorek mi się uda. :)

Hej, ja dzisiaj już chyba lepiej. Poprzednie dwa dni to jakiś dramat..jakbym miała jelitówkę...

Trzymam kciuki za wizytujące i witam nowe mamusie :)

@katv ja w 1 ciąży studiowałam więc ciągle było coś do roboty a teraz zajęć mniej... :) czytam dużo książek A zaraz przed nami urządzanie domu więc też będzie co robić
Wiem, ja tez pracuje i mam male dziecko, i tez bedziemy musieli sie przeprowadzic i ogarnac nowe mieszkanie ale wiecie o co chodzi. Cos co pomoze nam oczyscic mysli, i jednak bedzie czasem dla nas bo na to zaslugujemy.

Na czczo jak cukier robisz. Wiem bo pani w labo mnie pytala. A ze myslalm ze zawsze trzeba to i tak byłam na czczo. Ale jak nie ma cukru badanego to możesz coś przekąsić.

Morfologia też musi byc na czczo bonposilek wplywa na wynik.

"
Należy pamiętać, że:

1. spożycie posiłku wpływa na zwiększenie liczby białych krwinek – według podręcznika różnica liczby leukocytów w stosunku do wartości mierzonej na czczo może wynosić do 5%. Dane z piśmiennictwa sugerują, że ta wartość jest w różnym stopniu niedoszacowana. Potwierdzają to również moje własne doświadczenia.

2. niektóre parametry morfologii wykazują zmienność okołodobową – najmniejsze stężenie hemoglobiny obserwuje się w nocy, a największe między 6:00 a 18:00. Wahania sięgają 15%. Liczba eozynofilów jest największa przed świtem, najmniejsza wieczorem, a obserwowane różnice wynoszą nawet 40%.

3. lipemia występująca po posiłku może (w zależności od użytej metody oznaczania) wpłynąć na niedoszacowanie stężenia hemoglobiny i liczby leukocytów, a także nasilać hemolizę erytrocytów w próbce wynaczynionej krwi.

4. wysiłek fizyczny może prowadzić do zwiększenia liczby leukocytów, choć doniesienia na ten temat są sprzeczne (wg niektórych danych ten wpływ jest znikomy, wg innych – bardzo duży; może to być kwestia osobnicza)."

Mnie bolą ale plecy ogólnie jak długo leżę.

Czy wasi partnerzy/ mężowie będą w Wami chodzić na kolejne badania USG.A może w poprzednich ciążach chodzili z Wami i byli przy porodach. Jak to przeżyli, poród. Bardzo byli w szoku czy dali radę być i wszystko zobaczyć.

Mój chcę być na każdym usg

Kogo ból piersi CAŁKOWICIE opuścił ?

U mnie minął

Po badaniach krwi wracam do domku wyniki popołudniu :)

Ja niestety nie pomogę. Ale wiem, że będę badać stężenie kreatyniny w krwi w ciąży. Lekarze tego nie zlecają - a moim zdaniem wielka szkoda. W ogóle muszę zrobić badania bo mam zlecone - może we wtorek mi się uda. :)
Ja też mam zleconą kreatyninę, to ze względu na nadciśnienie. Miałam iść dziś na badania i oczywiście wstałam rano i się bezmyślnie wysikałam do sedesu :D zamiast do pojemniczka. Muszę dziś wieczorem wyciągnąć ten pojemniczek na wierz to mi może da do myślenia rano ;) i jutro zrobię te badania.

reklama
U nas też "cały świat" wie, mąż wrzucił zdjęcie z usg. I na tym koniec. Kolejne jak się urodzi.
6lat temu, była niestety moda o pisaniu o wszystkim na fejsie. Nie wiem czy też tak miałyśmy, w tamtym czasie jak "było to modne" i niestety mój syn od samych 2kretek był w mediach. Jak niekiedy przychodzą mi powiadomienia.. Nóż się otwiera!! Pisałam o każdej wizycie, o każdym złym samopoczuciu.
Jednym słowem masakra!! Hahaha.
Teraz.. Choć znając życie pewnie jeszcze wleci na tablice zdjęcie z prenatalngo, bo wtedy dzidziusia tak cudnie w, całości na całym ekranie widać.
Ja na szczescie nigdy nie wrzucalam "wszystkiego" na fb. Ale jak ostatnio cofnelam się do czasów 16-17 lat to zbyt mądrych rzeczy tam nie bylo [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Mam znajomych którzy nadal codziennie kazda glupote wrzucają, cale swoje zycie.

Do góry