reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2022

Nifty pro. Wyniki prosto z Hongkongu podpisane przez won su bla bla bla [emoji12]
Haha, to miałaś super, że tak szybko! Ja sobie wymyśliłam, że będą w poniedziałek, a od wtorku szalałam ze strachu już :D Ale najważniejsze, że już po! Dziś relaks, odfajkowałam wyniki krwi i moczu i dopiero jutro zacznę się stresować przed USG genetycznym:confused:

reklama
Poziom tsh i jego wahania to dla mnie zawsze zagadka. Ale może tak spadło, bo u dziecka zaczęła już pracować tarczyca i mniej potrzebuje brać od Ciebie? Na spokojnie, bądź dobrej myśli ✊✊

Już się uspokoiłam trochę i na 18:15 wykupiłam sobie konsultację z ginekologiem endokrynologiem :) Beta HCG obniża dodatkowo TSH i najniższe przypada właśnie między 10 a 12 tygodniem :) Ja jestem dziś 12+0. Przeczytałam sobie artykuł na stronie Mamyginekolog (ta kobieta powinna jakiś order za te artykuły dostać) https://mamaginekolog.pl/choroby-tarczycy-w-ciazy/ + odpowiedź ginekologa położnika z warszawskiego szpitala (a odpisywał dziewczynie, która miała 0,0019, że to jest pseudo nadczynność i nie zaszkodzi dziecku w żadnym stopniu :) Ja mam ft3 i ft4 w normie i to ft4 wcale nie jakieś wysokie :) Czyli wygląda na to, że mój wynik mieści się jednak w widełkach dla polskiej populacji i nawet jest korzystny (bo w dolnej granicy normy). Myślałam, że tylko górna granica jest inna w ciąży, a dolna to dalej około 0,3 więc spanikowałam trochę jak to zobaczyłam. Mam nadzieję, że ten ginekolog położnik mi to wszystko potwierdzi i będę już spokojniejsza czekać na środę :)
Właśnie miałam Ci pisać że do 12 TC TSH spada , potem powinno wracać do normy . Ja mam sprawdzić ok 16 TC , także nic się nie denerwuj :)

@Mama2012/2020/2022 też ciekawa jestem ile na razie masz brać :) Spoko, nie wiem czy brałaś w poprzednich ciążach, ale mega szybko się człowiek przyzwyczaja :)

Ja już po konsultacji online w sprawie TSH, 3 razy mnie lekarz zapewniał, że dziecku nic nie grozi (ja z tych co lubią 2 razy to samo pytanie zadać😅), ale od jutra trochę zmniejszam dawkę :) Oznaczyłam sobie też przeciwciała na Covid (jestem prawie 6 miesięcy po szczepieniu) i coś tam mam jeszcze, 456 :)
ja tez mam przygody z tsh i tez panika, miesiąc temu wyniki 0,64 dzisiaj robiłam badania i juz rośnie obecnie mam 2,11 i czekam na konsultacje online 😀

czujecie już ruchy ? Ja jutro będę w 14t0d - czyli to 15 tydzień tak ? I czuję raz na jakiś czas takie pukanie a mąż jak przykłada ucho to mówi że słychać takie przelewanie jakby rybka pływała 🤭🤭🤭

czujecie już ruchy ? Ja jutro będę w 14t0d - czyli to 15 tydzień tak ? I czuję raz na jakiś czas takie pukanie a mąż jak przykłada ucho to mówi że słychać takie przelewanie jakby rybka pływała 🤭🤭🤭
A tak bardziej serio, to ja spodziewam się, ze minie jeszcze miesiac, zanim coś poczuje. Ale to powiedzmy pierwsza ciąża.

U mnie 15+2 i ewidentnie tez czuje ruchy 🙈 odróżniam je od jelit.. Narazie delikatne, ale z każdym tygodniem będą nabierać na sile 🥰 ja dziś mialam USG piersi, wszystko jest ok 😏 w pierwszej ciąży nie miałam, teraz ginekolog dał mi skierowanie ma Fundusz więc zrobiłam dla spokoju 😏

reklama
A jak u Was z dietą?
Pytam przyszłe mamy które nie mają cukrzycy.
Ja jem normalnie jak przed ciążą i zastanawiam się czy nie powinnam tego trochę zmienić na bardziej zdrowe rzeczy.
Bo to czasem i pizza wpadnie i jakieś słodycze :(
Dziś się tym zmartwiłam że robię krzywdę dziecku :(

Do góry