reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2022

Dziewczyny,
.ja z takim pytaniem, szczepicie się na coś w ciąży ? Rozmawiałam dziś z kuzynką i ona była wręcz zbulwersowana że moja dr nie zaleciła mi się zaszczepić na tężec i grypę, bo to ponoć jest zalecane w ciąży , szczerze mówiąc to pierwsze słyszę , ale nie wiem , nie byłam 11 lat w ciąży i dużo się zmieniło a poza tym nic mi doktor nie wspominała
U mnie kiepsko z dostępnością tej na grypę, muszę się dowiedziec, ale nie mam dzieci ani nie pracujemy w biurach, wiec czuje się bezpieczna :D Booster covidowy planuje na styczeń.

reklama
Mi nic lekarz nie proponował tylko recepcjonistki co wizytę pytają czy na covid się szczepiłam . Ja się na grupę nigdy nie szczepiłam więc i teraz nie zamierzam . No i na covid też nie , na pewno nie w ciąży a po też nie😀
Ja na COVID na pewno tez nie szczepie się w ciąży. A co będzie po tego nikt nie wie

Ja tam szczerze bym się bała wątpię by były przebadane na kobietach w ciąży te szczepionki .. a ta na covid to jest badana teraz na ludziach bo została warunkowo dopuszczona do obrotu 🤷więc nikt mnie nie zapewni że nic mi nie będzie . A mam Hashimoto i inne autoimmunologiczne choroby . Rozumiem jak ktoś co roku się szczepil na grype to jeszcze ale żeby tak specjalnie to nie wiem .. ale każdy robi jak chce :) 😀 i jak uważa to tylko moje zdanie

Ja będę chciała na grypę i na wszystkie te dodatkowe, tylko muszę podpytać lekarza o to bo zapomniałam. A na 3 dawkę covid to właśnie nie wiem czy w ciąży, czy po żeby z pokarmem przekazać bejbikowi.

Ja się szczepię na grypę. Mój lekarz mnie będzie szczepił na kolejnej wizycie [emoji28] sam to zaproponował bo mam szczepionkę [emoji16]
I w grudniu szczepię się 3 dawką przeciwko covid.
Na tężec chyba mam jeszcze aktualne ale muszę dopytać.
Ja jestem proszczepionkowiec na wszytko [emoji28]
Ja tak samo. :)

Jeszcze co do terminu majowego, to az nie mogę uwierzyć że bedzie mi dane urodzić w tym cudnym miesiącu ;)
Poprzedni synek listopadowy, urodził się we wrześniu, oby tym razem było bez niespodzianek

Ja tam szczerze bym się bała wątpię by były przebadane na kobietach w ciąży te szczepionki .. a ta na covid to jest badana teraz na ludziach bo została warunkowo dopuszczona do obrotu 🤷więc nikt mnie nie zapewni że nic mi nie będzie . A mam Hashimoto i inne autoimmunologiczne choroby . Rozumiem jak ktoś co roku się szczepil na grype to jeszcze ale żeby tak specjalnie to nie wiem .. ale każdy robi jak chce :) 😀 i jak uważa to tylko moje zdanie
Z tego co mi się obiło o uszy/oczy, Pfizer od 2 miesięcy ma normalna rejestrację, już nie warunkową, ale nie chce wprowadzać w błąd, bo sama tego nie weryfikowałam

@matylkafm tez jestem zdziwiona ile z nas robi Nifty :) pozytywnie, bo w moim otoczeniu nikt. Czuje wsparcie.

@outofthebox a ile u Ciebie kosztuje to badanie, tyle co w Polsce? Słyszałam, że ceny się różnią i u nas wcale nie jest najdrożej.
W jakim kraju mieszkasz? Czy nie zdradzasz? :)
U mnie rozszerzony w przeliczeniu 3.7k, podstawowy jakoś 2.3k. Ale w sumie uzbierałam już ponad 10k za wizyty i badania plus za hematologa, na szczęście reszte bedzie płacić ubezpieczenie. Zostawię druga kwestie na prywatną grupę :D

reklama
Dziewczyny rozumiem, że się boicie itp, ale pytanie było o oficjalne zalecenia. Oficjalnie zaleca się szczepienie kobiet w ciąży na grypę, krztusiec, covid, tężec chyba też. Wszystkie te szczepionki są przebadane na dużych grupach ciężarnych kobiet. Nie ma obowiązku i jeśli kobieta podejmie inną decyzję to jej sprawa, ale lekarz powinien wszystkie te szczepienia zalecić.

Do góry