reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

No wiesz, to nie jest tak, ze jak nie masz objawów to oznacza niski poziom progesteronu. I również u kobiety która ma full objawy może ciaza przestać się rozwijać. Powodów poronień w tak wcześniej ciąży jest więcej niż niski poziom progesteronu.
Dla mnie badanie tego hormonu to powinien być standard w trakcie starań jak i po zajściu w ciążę.
W pierwszej ciąży, tej "nieudanej" miałam progesteron na poziomie dolnej granicy coś około 11, ale za to miałam cały komplet objawów. Teraz mam ok 30 i połowę mniejszy zestaw ;) Każdy z nas jest inny i każda ciąża też jest inna :) ale faktem jest, że też gdzieś czytałam na jakimś forum, że niby wysoki progesteron to dużo objawów. Jak widać nie ma reguły.

reklama
Ja idę na pierwszą wizytę 8 października, bardzo chciałabym zobaczyć 2 zarodki [emoji3059] jeśli będzie jeden to też będzie cudownie [emoji3590]

Dziewczyny czy wy też tak macie że nie dowierzacie w tą ciążę? Nie wiem dlaczego ale czasami to mi się wydaje tak jakby jej nie było. Wiem że ten zarodek we mnie jest a równocześnie wydaje mi się taki odległy.. Nie mogę się doczekać aż zobaczę go na usg i to wszystko stanie się bardziej realne [emoji3590]
Również nadal w to nie mogę do końca uwierzyć. Sądzę ze dopiero jak zobacze wszystko na usg to uwierzę i dojdzie to do mnie.
Ale objawy mi sie zmieniają, piersi czuje już mocniej i widze w nich zmianę. Oraz czuje taka mokrość, gdzie wcześniej tego az tak nje czułam.

Jezu ale mi serce zaczęło walić. Wiedziałam że nadejdzie ten moment że będą te złe wiadomości.... Oby jak najmniej tych złych wiadomości. Ja jak w dzień matki usłyszałam że zarodek się nie rozwija cała drogę do domu myślałam no nie niemożliwe. Nawet nie płakałam. Dopiero jak mąż mi otworzył drzwi do domu to wszystko puściło......

Ja się niestety żegnam... 😪 znów to samo, serduszko przestało bić. W piątek jestem umówiona do szpitala na zabieg...
Jeszcze w drodze powrotnej tak zasłabłam, że straciłam czucie w rękach i na twarzy, palce mi się powyginały, nie wiem co to było, czy to z nerwów czy co...
Bardzo mi przykro! Trzymaj się!

W pierwszej ciąży, tej "nieudanej" miałam progesteron na poziomie dolnej granicy coś około 11, ale za to miałam cały komplet objawów. Teraz mam ok 30 i połowę mniejszy zestaw ;) Każdy z nas jest inny i każda ciąża też jest inna :) ale faktem jest, że też gdzieś czytałam na jakimś forum, że niby wysoki progesteron to dużo objawów. Jak widać nie ma reguły.
Oczywiście, że nie ma. To jest bardzo skompilowany proces. Ja mam teraz niespełna 11, i ciekawa jestem co z tego będzie. Dobrze wiem, że jak zarodek ma wady to żaden duphaston nie pomoże ale pomoc może przy ciąży zdrowej ją utrzymać. Tak mi to tłumaczyła moja gin i wydaje mi sie to calkiem logiczne.
Tez wydawało mi sie, ze po co podtrzymywać ciąże, która jest "wadliwa" ale duphaston nie jest lekiem, który ma za zadanie ją podtrzymać . To jest zwykły syntetyczny hormon, który trzeba uzupełnić do prawidłowego rozwoju płodu

Dziewczyny które już jesteście po pierwszych wizytach czy lekarz wam już zalecał glukoze?
Zastanawiam się czy zrobić sobie teraz na własną rękę jeszcze przed wizytą z uwagi na to że w.pierwszej ciąży miałam podwyższoną. A nie ukrywam słodkie to mój kompan w ciągu dnia :/ nie chodzi mi o krzywą cukrową tylko o samą glukoze, po tym już też będę wiedziała czy jest podwyższony nie ?

Dziewczyny które już jesteście po pierwszych wizytach czy lekarz wam już zalecał glukoze?
Zastanawiam się czy zrobić sobie teraz na własną rękę jeszcze przed wizytą z uwagi na to że w.pierwszej ciąży miałam podwyższoną. A nie ukrywam słodkie to mój kompan w ciągu dnia :/ nie chodzi mi o krzywą cukrową tylko o samą glukoze, po tym już też będę wiedziała czy jest podwyższony nie ?
Ja mam glukoze z krwi w badaniach. Ale jeszcze nie zrobiłam bo chora jestem

Ja robiłam, podobno od poziomu 93 i wiecej lekarz moze zlecić krzywą cukrową już teraz?

reklama
Tak, robiłam to badanie teraz.

Do góry