reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2015

Tak katagorka nalezy ci sie roczny 80% platny. Tylko musisz jak urodzic zlozyc wniosek ze chcesz odrazu roczny.
Ja sadze ze kolo 10 miesiecy moze 9 miesiecy posle dzidziola do zlobka zeby sie zdazyl na spokojnie zaklimatyzowac. Poza tym rok to taki truddny moment bo wiele dziexi przechodzi wtedy lęk separacyjny i moze to byc bardziej klopotliwe dla dziecka. Lepiej zeby przyzwyczail sie do zlobka i do tego ze mama zawsze wraca przed tym lękiem.

reklama
Tak katagorka nalezy ci sie roczny 80% platny. Tylko musisz jak urodzic zlozyc wniosek ze chcesz odrazu roczny.
Ja sadze ze kolo 10 miesiecy moze 9 miesiecy posle dzidziola do zlobka zeby sie zdazyl na spokojnie zaklimatyzowac. Poza tym rok to taki truddny moment bo wiele dziexi przechodzi wtedy lęk separacyjny i moze to byc bardziej klopotliwe dla dziecka. Lepiej zeby przyzwyczail sie do zlobka i do tego ze mama zawsze wraca przed tym lękiem.

Dziękuję za odpowiedź. Ja też zapisuje odrazu po urodzeniu do zlobka bo trochę się czeka.namiejsce.

Ależ mnie wkurza nasze prawo... :crazy:
Mam umowę o dzieło, więc nie mam żadnych urlopów. Jak nie pracuję, to nie dostaję ani złotówki.
Myślałam, że mogę wysłać męża na urlop macierzyński, żebym mogła wrócić do pracy i znów mieć jakiekolwiek pieniądze. Ale nie.. Tak się nie da. :-(
Ten kraj jest popaprany. :-(

Urlopem macierzyńskim rodzice mogą się podzielić, czyli 14 tyg dla mamy i reszta wg uznania.
Tylko, że on mi się nie należy, więc skoro go nie mam, to mój mąż nie może z niego skorzystać.
Tak ja to rozumiem.

Rukmini a nie masz możliwości zatrudnienia się jeszcze gdzieś przed porodem u rodziny np? Albo własną działalność albo dogadać się z szefem by zmienił ci na umowę zlecenie a oddasz mu koszty jakie z tego tyt poniesie?

ech..
Jeszcze tydzień temu miałam opory przed tymi przekrętami z zakładaniem działalności i płaceniem zawyżonych składek.
Uważałam, że to nieuczciwe.
Teraz już czuję się oszukana przez swój kraj i już nie mam żadnych oporów.
Koniec z byciem w porządku.
Muszę się przyjrzeć tym działalnościom. Tak nie może być! To po prostu jest nie fair...

:crazy:

reklama
Nie mam możliwości zatrudnienia się nigdzie u rodziny, a szef na pewno nie zmieni mi umowy.
Jest wybitnie daleki od chodzenia ludziom na rękę.
Nawet nie respektuje zwolnień lekarskich i mimo takowych zmusza swoje pracownice do przychodzenia do pracy.
Tak, wiem, że to należałoby zgłosić, ale nikt tego nie zrobi, bo każdy się boi o pracę.
Paranoja.

Do góry