reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

aguskha
W zeszłym tyg byłam u koleżanki która urodziła 14 września Marcelka, mały jest niesamowity mega grzeczniutki i co najlepsze to byłam tam jakieś 3 godz a on non stop miał uśmiech na buźce słodziak niesamowity:-)

A jak sie "robi" takiego dzieciaczka? Tez trzeba sie usmiechac przez cala ciaze? Ja sie boje, ze przekaze swoje leki dziecku :baffled:

reklama
E tam...bedzie dobrze.Ja mojej chyba sennosc przekazalam,spala prawie zawsze i wszedzie.Do tej pory w dzien drzemki to 2-3h,a w nocy do 12-13h :-)

stresowałam sie przez całą ciążę, panikowałam...a stas jest wyjatkowo spokojnym i pogodnym dzieckiem, kiedy skonczyl 6 tygodni zaczal przesypiac cale nocki i tak zostalo do dziś:) nie wiem od czego to zalezy ale mam nadzieje ze maluszek bedzie podobny do starszego brata:)

kugela żebym to ja wiedziała jak to zrobić... to dziecko aniołek dosłownie w ogóle nie płacze, dużo śpi, wystarczy żeby był nakarmiony i przewinięty i wtedy banan mu z buźki nie schodzi śmiałam się, że chyba mu jakieś prochy daje albo coś hehe:blink: pozostaje modlić się aby nasze dzieciaczki też takie były:-)

kiedy pojechałam do naszej lekarki na szczepienie i powiedzialam ze sie niepokoję poniewaz moje dziecko nie placze i przesypia całe noce to tylko popatrzyła na mnie z politowaniem:) i wyjasnila ze bedac na diecie cukrzycowej pozwoliłam układowi pokarmowemu stasia sie w pelni rozwinąć i dzieki temu nie ma kolek a skoro nie ma kolek to nie ma powodu do płaczu:) a poza tym miałam zasadę nienoszenia maluszka, stas oczywoscie był czesto do mnie przytulony ale nie nosilam go na rekach bez potrzeby, nie nauczyl sie tego i nie plakal poniewaz mu tego nie brakowało.

kiedy pojechałam do naszej lekarki na szczepienie i powiedzialam ze sie niepokoję poniewaz moje dziecko nie placze i przesypia całe noce to tylko popatrzyła na mnie z politowaniem:) i wyjasnila ze bedac na diecie cukrzycowej pozwoliłam układowi pokarmowemu stasia sie w pelni rozwinąć i dzieki temu nie ma kolek a skoro nie ma kolek to nie ma powodu do płaczu:) a poza tym miałam zasadę nienoszenia maluszka, stas oczywoscie był czesto do mnie przytulony ale nie nosilam go na rekach bez potrzeby, nie nauczyl sie tego i nie plakal poniewaz mu tego nie brakowało.

To nienoszenie bez powody to dobry sposób. Moja kuzynka swojego synka też nie nosiła bez powodu i nigdy z nim nie spała.Nie miała nigdy problemu z płaczącym dzieckiem, albo przeniesieniem do swojego pokoiku.

przez pierwsze trzy miesiace spałam w pokoju stasia, pozniej wrocilam do meza, a moje dziecko tego nawet nie zauwazylo, teraz kiedy pokloce sie z mezem i spie u stasia to widze ze maly jest niespokojny i cos mu nie pasuje:) tulimy sie bardzo duzo w ciagu dnia, zawsze wyznawalam zasade, dzien jest dla stasia a wieczor i noc dla mnie i męża:)

czarnula a wiec tak
goraczka:
-paracetamol
-codipar

katar:
-euphorbium
-sinupred

kaszel:
-hedelix
-stodal
-drosetux

bol gardla:
-septolete
-tetesept
-neoangin
-sebidin
-bioparox
-tantum verde

przeziebienie
-rutinoscorbin
-witamina c
-pyrosal
-echinacea
-aliofil
-scorbolamid
-gripp-hell

ostatnio bylam chora i dziewczyny na staraczkach taka liste mi storzyly
No więc tak:
Paracetamol i codipar to to samo tylko pod inną nazwą ;-)również efferalgan i Panadol
Na kaszel i gorączkę można jeszcze lipomal
Zamiast Alifilu brałabym alitol bo nie śmierdzi a składnik czynny jest ten sam :-D:-D
Witaminy C nie polecam bo w ciąży w dużych dawkach jest szkodliwa dla płodu
To samo tyczy się Scorbolamidu
Ciąża i karmienie piersią Scorbolamid[SUP]®[/SUP]Lek można stosować w I i II trymestrze ciąży jedynie w przypadkach, gdy w opinii lekarza korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu. Nie stosować w III trymestrze ciąży. Nie zaleca się stosowania leku w okresie karmienia piersią.

To samo z septolete.
Mój gin powiedział absolutnie nie bo korzysć mniejsza niż wpływ na dziecko
Ciąża i okres karmienia piersią
Preparat może być stosowany w ciąży wyłącznie w przypadku, gdy przewidywane korzyści dla matki przewyższają potencjalne zagrożenie dla płodu. Nie zaleca się stosowania w okresie karmienia piersią.
Niestety to samo z Sebidinem mi lekarz powiedział stanowcze NIE
Bezpieczeństwo stosowania w ciąży (wg US FDA): kat. B. Stosowanie preparatu w ciąży i okresie karmienia piersią wymaga konsultacji lekarskiej.
Na gardło można ISLA moos i chlorchinaldin

Bioparox jest antybiotykiem o szerokim spektrum działania i nie powinien być stosowany bez konsultacji z lekarzem.
Lek może być stosowany w okresie ciąży i karmienia piersią w przypadku, kiedy podanie leku jest konieczne. (to z ulotki)

kugela żebym to ja wiedziała jak to zrobić... to dziecko aniołek dosłownie w ogóle nie płacze, dużo śpi, wystarczy żeby był nakarmiony i przewinięty i wtedy banan mu z buźki nie schodzi śmiałam się, że chyba mu jakieś prochy daje albo coś hehe:blink: pozostaje modlić się aby nasze dzieciaczki też takie były:-)
Poczekaj jak podrośnie to takim aniołkiem nie będzie :-D:-D

przez pierwsze trzy miesiace spałam w pokoju stasia, pozniej wrocilam do meza, a moje dziecko tego nawet nie zauwazylo, teraz kiedy pokloce sie z mezem i spie u stasia to widze ze maly jest niespokojny i cos mu nie pasuje:) tulimy sie bardzo duzo w ciagu dnia, zawsze wyznawalam zasade, dzien jest dla stasia a wieczor i noc dla mnie i męża:)
Też jestem tego zdania.
Z Klaudią wyszło świetnie a z Kubusiem nie ,bo go karmiłam nawet 11-13 razy w ciągu nocy ;-):-D:-D

Tutaj co bezpiecznie można stosować na przeziębienie
http://futuramed.pl/aid222_gid103_ciaza_choroby_przeziebienie

A]Ci

Ostatnia edycja:
Właśnie wróciłam od ginekologa. Dzidzia dobrze się rozwija mimo moich problemów, z USG mojego lekarza wyszło że dzidzia ma 16tc i 5 dni a z cyklu że ma 15tc i 4 dni, więc rozwija się bardzo dobrze. Dzisiaj dzidzia dała nam zobaczyć tylko plecki i profil, a płci niechce nam zdradzić narazie. Lekarz bardzo się starał ale niestety. Ważne że zdrowe a płeć już mniej ważna. A co do mojego antybiotyku to spokojnie moge go brać (DUOMOX). Dziękuje za wsparcie i naprawde nie ma co się na zapas martwić.

reklama
Do góry