reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

reklama
fiore: Laura ogląda bajki i słucha muzyki ,bawi sie zabawkami,bawi sie w chodziku .. no i chyba tyle atracji ? aa no i chodzi na spacery .. niestety krótkie ( bo odstawia cyrki) No chyba ze to centrum handlowe to wtedy siedzi spokojnie.

Pieszczoszka,no wlasnie ma za duzo atrakcji.Ja wiem to z doswiadczenia.Kaze centrum handlowe,bajki,muzyka...ona poznia czuje sie jak "nacpana",wiecej...wiecej,chce wiecej...To za duzo na takie male dzieci.Wszystko musi byc bardzo dozowane.Nie mowie,ze trzeba zyc jak w epoce kamienia lupanego,ale wszystko po trochu.Stad jej problemy ze spaniem moim zdaniem,a wierz mi ze doswiadczenie z dziecmi mam odkad bylam malutka,a potem je "studiowalam" i teraz sie ucze na moich.
Ogranicz jej pewne rzeczy,a zobaczysz ze bedzie ok.

skonczylam drugi tom!!!! Trzeci bedzie w PL w styczniu, mowicie? ;-) W DE tlumaczenie wyszlo juz w pazdzierniku 2012 :-p Wolalabym juz doczytac po polsku, jak juz tak zaczelam. Zobaczymy, czy wytrzymam :rolleyes: Od jutra mam nadzieje byc na biezaco z bb :tak: Sfilmowania Greya sobie nie wyobrazam - tak, aby nie otarlo sie to o kicz a brany pod uwage aktor wg mnie nie ma w sobie nic dominujaco-seksownego :no: Mozecie same ocenic:

Ryan Gosling – Wikipedia

rzucilam tylko przelotnie wzrokiem na ostatnia strone i mysle, pieszczoszka, ze fiore ma racje. Dzieci w idealnym wariancie nie powinny ogladac TV do ok. 3 urodzin a potem okolo kwadransa dziennie (jak wczesniej dobranocki), stopniowo wydluzajac - ok. pol godziyn w wieku 6 lat, po jakims czasie max. godzina. My bedac w gosciach zawsze prosimy o wylaczenie telewizora przy Oliverze - on jest juz i tak totalnie zafascynowany nowym miejscem i ludzmi, przy telewizorze by chyba wpadl w jakas ekstaze. W CH byl jak dotad tylko dwa razy. Ogolnie stosujemy zasade "dwoch godzin" - aby w nowym miejscu czy wsrod nowych ludzi (nie liczac lona natury, tu nie ma limitow ale to dlatego, ze natura koi a nie pobudza ;-)) nie byl na raz dluzej niz dwie godziny (o ile nie spi) - inaczej jest tak pobudzony, ze przez 2-3 dni nam zle spi a potem odsypia to wszystko przez nastepne 2-3 dni, wiec w sumie juz po jednym "ekscesie" jest caly tydzien postawiony na glowie. A te dwie godziny ogarnia z radoscia i zainteresowaniem :-)

Kugela,czlowiek na bledach sie uczy,stad moje "wiedzenie".V jest do tv przyzwyczajona,ale teraz ma okreslone programy w okreslonych godzinach i jest ok.Jest aktulanie po 15min x 4dziennie,ewentualnie 1dvd z nami,ale z przerwa,ale ona z tych co mozesz przed tv caly dzien zostawic i potem nie robi problemow,ale efekty mojego niedopatrzenia odzalowuje,wiec stad to moje "madrzenie sie".

Jak sie obudzi to przebieram ją,pozniej karmie.Jak jest nakarmiona to chwile leży i odpoczywa.Pozniej rozkładam jej na ziemi zabawki i kłade się z nia i sie bawimy.Pozniej daje ja do chodzika i np myje nauczynia,wieszam pranie.
Pozniej jest jakas przekąska i oglada chwile tv /albo puszczam jej ulub.piosenki.
Chodze z nia tez po pokoju i oglada wszystko co ja tam interesuje
No w sumie nic jakos nadzwyczajnego..
wiadomo ... o 19:00 kąpanie po kąpaniu mleko

a co do tego tv to tak jak mówie popatrzy chwile i juz nie interesuje ją.

reklama
Hej hej,

dzisiaj moje dziecko zafundowało nam koszmarek w nocy - zrobił sobie przerwę w spaniu od 3 do po 5... :confused2: Zjadł butle, po czym go przegoniło - nie woda, ale kupa była naprawdę luźna :-( Dopiero co jelitówka mu się skończyła, a tu kolejne atrakcje... Z tym, że udało mi się dzisiaj podpatrzeć jak się śmiał - w miejscu prawej, górnej jedynki przebija się powoli biel - więc może stąd te kupy? Daję mu nadal Lakcid i czekam co dalej. Zanetaa o ile dobrze pamiętam, Ty chyba pisałaś, że Barti źle znosił ząbkowanie? Łącznie z biegunkami? Trzymałaś mu wtedy jakąś dietkę, czy dawałaś jeść normalnie? A jak Hania to przechodzi? Czlowiek przy pierwszym dziecku jest taki głupi, że masakra...

Co do tv - u mnie zwykle w ciągu dnia gra radio, tv dopiero wieczorem/późnym wieczorem... Ale "Gumisie" Krzysiek ogląda ;-) I powiem szczerze - nie widzę zmian w spaniu, jeśli oglądał czy nie tv - jak ma nie spać, to i tak nie będzie, choćbym cały dzień z nim w ciszy przesiedziała... Czasami jak nam spać nie chce to wręcz wciąga sobie jakąś króciutką kreskówkę i po niej dobodźcowany pada - ale to moje zdanie i jak wiadomo - każde dziecko jest inne, inaczej reaguje itp. ;-) Wiadomo, ze nie ogląda z nami filmów, czy bajek codziennie, ale jak chcę coś obejrzec ja, to sobie włączam - on i tak zajęty jest zabawkami na macie.
Ponadto u nas zaczęło się wymuszanie - jak się Krzysiowi coś nie podoba to krzyczy... Udaje płacz, siupie tyłkiem - no w szoku jestem! Oczywiście mu nie ustępuje i poudaje przez chwilę płacz po czym odpuszcza... Zdziwiona jestem, że takie małe dziecko a już usiluje szantażem nas brać - muszę go temperować bo co będzie potem?

Do góry