reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Macierzyński, wychowawczy i urlop wypoczynkowy

agusiak1986

Początkująca w BB
Miasto
Szczecin
Witam. Mam umowę na czas określony do 18 kwietnia 2012 roku. Poród jest wyznaczony na termin 12 kwietnia 2011 roku, a aktualnie przebywam na l4. Do końca sierpnia będę przebywać na urlopie macierzyńskim. Czy mogę po macierzyńskim bezpośrednio pójść na urlop wypoczynkowy zaległy z 2010 roku oraz pełny urlop z 2011 roku, a następnie na wychowawczy do kwietnia 2012? Szczególnie mnie zastanawia czy będzie mi się należał we wrześniu 2011 roku cały urlop za rok 2011 i czy taka kolejność nie wywiera jakiś negatywnych skutków: macierzyński - 2 tyg dod. macierzyńskiego - wypoczynkowy za 2010 i 2011 i wychowawczy. Jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli mam zamiar wrócić do pracy dwa tyg. przed końcem umowy, to czy pracodawca jest zobowiązany mnie przyjąć i przedłużyć mi umowę? Pozdrawiam serdecznie.

reklama
Czy mogę po macierzyńskim bezpośrednio pójść na urlop wypoczynkowy zaległy z 2010 roku oraz pełny urlop z 2011 roku
Tak.

a następnie na wychowawczy do kwietnia 2012?
tak

Szczególnie mnie zastanawia czy będzie mi się należał we wrześniu 2011 roku cały urlop za rok 2011
tak

i czy taka kolejność nie wywiera jakiś negatywnych skutków: macierzyński - 2 tyg dod. macierzyńskiego - wypoczynkowy za 2010 i 2011 i wychowawczy.
to standardowa kolejnosć

Czy jeśli mam zamiar wrócić do pracy dwa tyg. przed końcem umowy, to czy pracodawca jest zobowiązany mnie przyjąć
To zalezy od tego w jakim trybie Pani wróci. Jesli składając wniosek o urlop wychowawczy zaznaczy pani, ze chce Pani być na urlopie do 4 kwietnia 2012 lub jesli data zakończenia wskazana we wniosku będzie późniejsza niz 4 kwietnia, ale na 30 dni przed 4 kwietnia poinformuje Pani pracodawcę,że 4 kwietnia Pani przerywa urlop - pracodawca nie może nie pozwolić Pani na powrót.

i przedłużyć mi umowę?
Nie. Przedłużenie umowy (w drodze aneksowania) lub podpisanie z Pania nowej umowy nie jest obowiazkiem pracodawcy. By pracowała Pani w tym zakłądzie po 18 kwietnia 2012 konieczna jest zgodna wola obu stron. Ani Pani, ani pracodawca nieczego nie musi.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry