reklama
Mirella Zygler
Ekspertka Babyboom.pl Położna
Czy obrzęknięta po porodzie moszna noworodka też się kurczy i rozluźnia od temperatury?
Mój synek po porodzie miał bardzo dużą, czerwona ale rozluzniona, wręcz wisząca mosznę.
Czy to było od obrzęku?
Zarówno chłopcy jak i dziewczynki mają obrzęknięte narządy płciowe (chłopcy mosznę, dziewczynki wargi sromowe). Ich oceną zajmują się pediatrzy podczas pierwszego badania po porodzie (po ok. 2 godzinach, po zakończeniu pierwszego kontaktu skóra do skóry i karmieniu) gdy dziecko jest warzone, mierzone oraz badane po raz pierwszy w życiu. Kolejno podczas pobytu z mamą w szpitalu pediatra bada je co najmniej raz i ocenia czy wszystko jest w porządku, ew. wątpliwe kwestie sugeruje omówić po wyjściu ze szpitala z odpowiednim specjalistą.
Trudno mi jest ocenić na podstawie Twojego opisu czy sytuacja jest prawidłowa, jeśli coś Cię niepokoi udaj się do przychodni, na wizytę do pediatry by skontrolował mosznę i jądra synka.
Dziękuję, ocena lekarza który oglądał synka jest prawidłowa, obecnie jąderka są dużo mniejsze i "normalne".
Chciałabym tylko wiedzieć, jak wygląda taki obrzęk o którym się mówi, że jest normalny u noworodka - czy moszna może wówczas być dużych rozmiarów ale przy tym bardzo luzna? (Takie dosłownie przepraszam za określenie - flaczki)?
Chciałabym tylko wiedzieć, jak wygląda taki obrzęk o którym się mówi, że jest normalny u noworodka - czy moszna może wówczas być dużych rozmiarów ale przy tym bardzo luzna? (Takie dosłownie przepraszam za określenie - flaczki)?
Mirella Zygler
Dziękuję, ocena lekarza który oglądał synka jest prawidłowa, obecnie jąderka są dużo mniejsze i "normalne".
Jak widać (po ocenie lekarza) może i tak wyglądać. Wielu rodziców jest bardzo zdziwionych wyglądem narządów płciowych noworodka. Nikt ich nie przygotowuje, nie edukuje. O ile w większości szkół rodzenia, w większości podręczników są zdjęcia pierwszej kupy, by rodzice nie byli wystraszeni, tak zdjęć krocza trudno jest się doszukać... A szkoda. Zaoszczędziłoby to wielu rodzicom niepokoju.
U dziewczynek dodatkowo dochodzi możliwe, fizjologiczne, niewielkie krwawienie z dróg rodnych lub śluz podbarwiony krwią. To wynik hormonów matki krążących jeszcze w organizmie dziecka.
Nie pytałam lekarza, po prostu nic nie mówił zatem uznałam że jest ok. W wypisie nie było nic o tym wspomniane.
A osobiście spotkała się Pani z takim powiększeniem moszny, jakie opisuje? Powiększone, czerwone oraz bardzo luźne? Czy obrzęk może być w postaci takich luznych i wiszących jąderek?
A osobiście spotkała się Pani z takim powiększeniem moszny, jakie opisuje? Powiększone, czerwone oraz bardzo luźne? Czy obrzęk może być w postaci takich luznych i wiszących jąderek?
Mirella Zygler
Antola29, trudno mi odpowiedzieć na pytanie, gdyż rozmawiamy przez internet. Niestety nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu i badania.