reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutówki na zakupach

Vanilia - super ta ozdoba na ścianę. A pamiętajcie, że od nowego roku mam być ten podatek na artykuły dziecinne. Dlatego ja też kupię sobie teraz co się da ;-) Do grudnia jeszcze sporo czasu - więc luzik...

Co do pieluch - mój miał uczulenie na Pampersa firmowego. Więc używałam tańszych.

daissy_ - Mój też zmarźluszek był. Jak się urodził miał 49 cm i ważył 2316g. Więc maleństwo. Mój cycek był większy od jego główki. Urodziłam w 35tyg. - mam nadzieję, że teraz urodzi się Skarbek o czasie :-)

reklama
mama2006- ojej to wcześniaczka miałaś. Ja urodziłam w 38tc. Teraz się nie obrażę jak będzie tak samo;)

Vanilia a podeślesz link do tego szablonu, może mają tez inne. Ja powoli przymierzam się do szykowania pokoiku dla młodego bo teraz jest z nami w sypialni.

Mitra ja w pierwszej ciąży też szybko kupiłam wózek i inne rzeczy, właściwie robiłam tak jak mama2006, każdego miesiąca po trochu, najpierw wózek, łóżeczko, fotelik itp... Zakupy nie były tak strasznie odczuwalne a przy tym wiele radości sprawiło mi i mężowi. Teraz też czeka mnie zakup wózka, ale poczekam do listopada bo akurat szwagierka rodzi bliźniaki i zobaczymy jak się wózek będzie sprawował....

Co do pieluszek, ja bym nie dała rady w tej kwestii być eko. Młody ma taką przemianę materii że dopiero teraz jako tako się to unormowało. Z częstym praniem też byłby problem bo na początku prawie przez 3 miesiące wisiał mi na cycku - nawet smoki nie pomogły, po prostu miał taka potrzebę...
W normalnym życiu też staram się być eko ale głownie jeśli chodzi o detergenty do sprzątania. U mnie króluje soda, ocet i cytryna :-)

Ja postanowiłam, że pierwszym moim zakupem będzie śpiworek/kombinezon potrzebny aby przetransportować malucha ze szpitala do samochodu i z samochodu do domu- aby nie zamarzł mi po drodze :baffled: U nas zimy są ostatnio konkretne: styczeń/luty -25C to standard, nocami potrafi przekroczyć -30 więc wizja tego transportu naprawde spędza mi sen z powiek :zawstydzona/y:Doświadczone zimowe mamy możecie coś polecić? Widziałam dziewczyny wrzucały tu linki do aukcji jakiś kombinezonów ale na moje oko bardziej nadawały się do ubierania dziecka wewnątrz mieszkania niż do wychodzenia z nim na dwór. Noworodek zmieści się w kombinezon rozm. 56? Wiadomo pod spodem też będzie ubrany w kilka warstw i zastanawiam się czy da się upchnąć. Giganta się nie spodziewam- ja 160, menżu, 170 w kapeluszu więc długie dziecię raczej nam nie groźne :-p

poroniona84 - ja radzę kupić na rozmiar 62, abyś właśnie miała więcej miejsca. Ja mam zamiar taki kupić. Mam parę kombinezonów już na oku, i może jeszcze coś kupię w tym miesiącu dla maleństwa ;-) Hehe jak by się dało to bym wszystko już kupiła.

A i stwierdziłam, że raczej fotelik samochodowy-nosidełko kupię dla maleństwa nowy. Będzie większa pewność, że jest bez wypadkowe. I ceny jeszcze nie są aż tak duże do 120zł się zmieszczę bez problemu :-) na czym innym zaoszczędzę ;-)

Weronika mają rożne w różnych rozmiarach, mnie akurat misio się spodobał:-) proszę AGNI Szablony Malarskie Pokój Dziecięcy - 50 cm (1723099918) - Aukcje internetowe Allegro

poroniona myślałam o tym transporcie malucha przez takie zimne powietrze ale myślę że to nie będzie aż taka długa droga z samochodu do domu, czy ze szpitala do auta i sweterek, jakiś śpiwór i w ciepły koc dziecko owinąć,nic mu nie będzie przez te parę chwil

Kupowanie wozka teraz to moim zdaniem gupota. Wozki maja gwarancje ok dwa lata , kupujac teraz traci sie ladnych pare mies gwarancji, zawsze sie cos moze zepsuc.

Ja mam camelona i za nic bym go nei zamienila, no moze za joolza ;)

ja zakupie kolor uniwersalny
a czemu tak wczesnie ponieważ po 1 jest okazja a ja pracuje tylko jeszcze miesiąc i zdecydowałam się pracowac by zakupic za to wyprawke lekką
a po 2 nie stać mnie na nowy a po przetestowaniu mam juz 2 dzieci i wiem że kupiony z komisu lub odkupiony od kogoś to także dobry wybór a wózka można nie zniszczyć
a po 3 w sobotę przyjezdza do nas mój chrzesniak i chcąc pomóc rodzicom by nie musieli całej Polski wieśc wózka będą meili juz tu wózek

tynka27 - słyszałam o tych pieluchach, wydają się być fajne. Gdybym miała dużo kasy to może i bym je kupiła, ale niestety cena mnie przeraża wydać 250-300zł jednorazowo to nie taka prosta sprawa. Ja mam zamiar używać też pieluszki jednorazowe gdzie za paczkę góra płacę 40zł - miesięcznie będzie to około 120zł nie więcej. Więc chyba opłaca się bardziej. Polecam Wam pieluchy z Rossmana lub Biedronki, ja ich używałam i według mnie są najlepsze. Na pierwsze 3 miesiące dobre są Happy bo są szerokie i dobre na bioderka - ale cena już ich jest dość spora - więc ja będę dodatkowo pieluchować tetrą. Trzymam kciuki aby się udało Ci i się sprawdziły ;-)

Daissy_ - ja mam też troszkę rzeczy po Kubie, ale większość sprzedałam - bo nie było gdzie trzymać. Jak byłam w ciąży z Kubą to w 3 miesiącu już miałam kupione body na krótki rękaw - hehe teraz wiem, że było to bez sensu bo i tak prawie ich nie użył - bo akurat zima była. Teraz by się przydały - to w sklepach nie mam fajnych promocji ;-)

ja tez testowałam wszystkie pieluchy jednorazowe te z rossmana dobrze sie sprawdzały i ceny niższe te z biedronki tez potwierdzam śmierdziały
ale na 1 miesiące tylko pampersa bo tylko one tak wchłaniały kupkę hehehehhe

w każdej ciąży od samych początków zbierałam po troskzu wyprawkę i uważam to za dobry pomysł w naszych czasach i przy naszych zarobkach to tylko w taki sposób można to zrobić by nei zwariować

Mnie, podobnie jak tynke27 bardzo kusza wielorazowki. Wydaje mi sie ze dla dzidziusia lepiej. Ja sobie nie wyobrazam siebie przez 2 lata, 24godziny na dobe z podpaska. Chyba to niezbyt mile uczucie. Przy wielorazowkach zastanawia mnie kwestia higieny: w jakiej temp mozna je prac? otulacze chyba nei w tkiej wysokiej, a przeciez bakterie w 30 stopniach nei zgina. Dwa czy taka zasikana ( albo co gorsza z kupa ) pielucha nie smierdzi?

Na ebayu sa fajne otulacze i wklady, chyba nie takie drogie. Sprzedawca miraclemall

BN Adjustable Reusable Washable Baby Cloth Diaper Nappy | eBay

Pozatym wygladaja super:

bba002-1.jpg

reklama
poroniona- ja co prawda kombinezonów mam po Danielku kilka, ale gdybym miała kupować to byłby to rozmiar 50-56. My 62 uzywaliśmy jak Mały 3miesiące skończył dopiero.

Do góry