szybkie i łatwe bananowe
4 banany najlepiej bardzo dojrzałe
1.5 szklanki cukru (ja zazwyczaj daje ciut mniej)
0,5 szklanki oliwy
2 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżeczka czubata sody
piec w 180 st C ok 40-60 minut.
wszystko z wyjątkiem bananów mieszamy dokładnie w misce i jak się ładnie połączy to dodajemy zmiksowane babany. Mieszamy razem i siup na blaszkę (używam takiej podłużnej jak do keksa albo małej) KONIEC
super smakuje z kawałkami czekolady
Ciasto marchewkowe
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. Cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 szklanki drobno utartej marchewki.
Dodatkowo można dodać orzechy, rodzynki, kawałki czekolady wg smaku i uznania.
Jaja ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy stopniowo olej i mąkę i całą resztę.
Pieczemy w temp. 190 st. ok 50 min.
Przepis jest na zwykłą blachę
i tu macie jeszcze ciekawy przepis:
JABŁKA ZAPIEKANE Z PŁATKAMI OWSIANYMI
[FONT="]Składniki :[/FONT]
- [FONT="]4-5 jabłek[/FONT]
- [FONT="]1/2 szklanki cukru[/FONT]
- [FONT="]1 bardzo czubata szklanka płatków owsianych górskich (NIE BŁYSKAWICZNE)[/FONT]
- [FONT="]około 100 gram masła[/FONT]
- [FONT="]troszku cynamonu[/FONT]
[FONT="]Przygotowanie :[/FONT]
[FONT="]
[FONT="]Na początek, spód naczynia żaroodpornego posmarowac masłem kilku milimetrową warstwą.[/FONT][/FONT]
[FONT="] Jabłka obieramy i kroimy w sposób dowolny. Ja najbardziej lubię jak są pokrojone tak, że cwiartki jeszcze na około 3 części bo wtedy są cieńsze a kilka warstewek wychodzi... No ale jak kto lubi [/FONT]
[FONT="] Pokrojone jabłka, wykładamy na wysmarowane masłem naczynie żaroodporne.[/FONT]
[FONT="]Posypujemy cynamonem. Jeżeli jabłka są z kwaśnego gatunku można, jeszcze lekko posypac jabłka cukrem, ale nie polecam bo jak dla mnie za słodkie to wszystko się robi [/FONT]
[FONT="] W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cukier i płatki owsiane i gotujemy ciągle mieszając przez parę minut aż, się ładnie cukier rozpuści a masło nasący płatki owsiane (ja często w trakcie dodaję jeszczę troszke masła żeby płatki za suche nie były).[/FONT]
[FONT="] Tak przygotowane płatki wysypujemy do naczynia żaroodpornego na jabłka.[/FONT]
[FONT="] Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze około 180[SUP]o[/SUP]C - 190[SUP]o[/SUP]C na górę i dół, ale ja tak po 10 minutach przełączam na samą górę, żeby płatki się lepiej spiekły [/FONT]