reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

Małej odłożyłam usmażoną cebulkę, dałam pokrojone pomidory i ugotowana na parze paprykę (obrana że skórki) Podlałam woda i podgotowalam chwilę.
Nasza wersja miała przesmażona cebulkę i czosnek, pomidory, paprykę po podduszdniu podlane wszystko bulionem warzywnym a nie wodą (robię domowe kostki rosołowe, by mieć gdy potrzebuje szybką bazę do zupy. Małej nie dawałam bo zawierają one sól) Przyprawione ziołami prowansalskimi, papryką wędzona, chili i pieprzem.

Tu przepis bazowy Link do: Zupa paprykowa

Wszystkiego najlepszego dla Neli 😁

Ostatnia edycja:
reklama
Małej odłożyłam usmażoną cebulkę, dałam pokrojone pomidory i ugotowana na parze paprykę (obrana że skórki) Podlałam woda i podgotowalam chwilę.
Nasza wersja miała przesmażona cebulkę i czosnek, pomidory, paprykę po podduszdniu podlane wszystko bulionem warzywnym a nie wodą (robię domowe kostki rosołowe, by mieć gdy potrzebuje szybką bazę do zupy. Małej nie dawałam bo zawierają one sól) Przyprawione ziołami prowansalskimi, papryką wędzona, chili i pieprzem.

Tu przepis bazowy Link do: Zupa paprykowa

Wszystkiego najlepszego dla Neli 😁
Dzieki!
Muszę jej urozmaicić bo dziś już warzywami na parze mi pluła. Nieśmiało posługujemy się łyżeczka 💪

Ja jeszcze podpytam, z przypraw to tylko zioła prowansalskie? Ja ogólnie mam ogromny problem z tym, ze nie mogę dawać Neli tego co nam przyrządzam (tzn nie zawsze), bo sól, pieprz itp. a bardzo chciałabym jej już tak bardziej zróżnicować tą dietę.

BTW. Nela dziś 7 miesięcy skończyła 💪🎊🎉
Wszystkiego Najlepszego ☺
Mój dziś 🎈🎈🎈 a wczoraj córa 4 lata 🎉 o matkooo

U nas na tapecie telefony, rolki po papierze toaletowym i pokrowiec na okulary :D a tak serio to mysle zeby kupic tablice doswiadczen/manipulacyjna bo mała lubi majstrowac :) drogie sa ale mi brak zapalu zeby samej to kleic. Kojarze ze firma woodi robi czy jakos tak.

Dzisiaj w hotelu Romeczka z nami jadla sniadanie, szwecki stol jej zrobilismy. Szczegolnie podszedl pomidor, jogurt naturalny i jajecznica :D wygladala jakby wpadla w bloto pozniej...

Najlepszego dla naszych dzieciaczkow. U nas 7 minie 7go! Ale czas leci dziewczyny..

My na razie nic nie kupowalismy nowego. Bawi sie np moim bidonem albo duplo siostry :) Dostal kilka grajajacych w spadku, np gąsiennice z fp. Ale na razie srednie zainteresowanie. Bawi sie nadal troche grzechotkami, np lubi taki samochodzik oball. No ale mysle ze to juz koncowka ery grzechotek, choc ten samochodzik moze bedzie dluzej w uzyciu bo dobrze jezdzi ;)
Fajne zabawki sa w ikei, np z starsza dlugo bawilismy sie takimi kubeczkami co jeden sie stawia na drugi albo wsadza w drugi. Na początku tylko nimi turlalismy i one fajne kolka robia ;) no a na pozniej jest tam trochę drewnianych.
Wogole teraz to chce wiecej drewnianych zabawek (podpatruje troche grupę zabawek montessori na fb) ostatnio byly w lidlu fajne ale sie nie zalapalam.
@Dorapuszkin fajna rzecz ta tablica! Ja wlasnie starszej nie kupowalam bo byly drogie. Popatrze teraz moze na uzywane olx 😘

@middayjoy mam podobne odczucis co do zabawek. Wole drewniane bo FP wydaja mi sie byc grajaca kupą plastiku :D my teraz stawiamy na ksiazeczki. Bardzo fajne sa takie z pacynkami - pająk patryk i osmiornica ola. Polecam tez Akademia Madrego Malucha - maja serie ksiazek z przesuwanymi obrazkami. U nas mala uwielnia te ruchome elementy. Chce kupic wlasnie tablice manipulacyjna i pacynki zeby robic teatrzyki. Fajne zabawki w stylu montessori maja w little dutch (niestety drogie...)

reklama
Dziewczyny, z jakich siatek centylowych korzystacie lub korzystają Wasi pediatrzy? Właśnie się zorientowałam, że w książeczce zdrowia mam zupełnie inną siatkę niż ta, z której korzysta się w mojej przychodni. Poczytałam trochę i dowiedziałam się, że nagminne jest korzystanie ze starych siatek stworzonych dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym. Nowe siatki zatwierdzone w 2016r. są dla dzieci karmionych naturalnie i one są teraz załączone w książeczce zdrowia. I tutaj konkluzja. Mój mały niejadek, który ponoć był gdzieś pomiędzy 3 a 10 centylem (bliżej 3..) według nowej siatki mieści się między 25 a 50 centylem, czyli jest to super normalna i prawidłowa waga!
Mamy szczepienie w przyszłym tygodniu, więc na pewno o to spytam. Aktualnie Kuba waży 6.75 kg przy jakichś 70cm wzrostu ;)

Do góry