Witam. Jestem w 12 tygodniu ciąży. Tydzień temu pojawily sie u mnie delikatne plamienia krwi w ciąży. Trwaly okolo 2 dni. Później byly lekko brazowe i ustąpily. Lekarz mnie dzisiaj zbadał powiedział ze wszystko jest ok. Ale przepisal luteine 100mg dwa razy dziennie dopochwowo. Przez 2 tygodnie. Czytalam ze luteina moze powodowac skutki uboczne nawet grozne dla dziecka czy jest konieczne branie tej luteiny czy moze taka dawka jakos zle wpłynąć na dziecko?? Skoro na usg jest wszystko ok cz jest sen brac.. Prosze o pomoc !
reklama
kinga30
Fanka BB :)
Jeżeli miałaś plamienia to naturalne że lekarz przepisał luteine mimo że na usg w porządku. Ja bralam w pierwszej ciazy duphaston do 18 tygodnia w drugiej luteine do 18 i potem od 25 do końca dzieci mam zdroweWitam. Jestem w 12 tygodniu ciąży. Tydzień temu pojawily sie u mnie delikatne plamienia krwi w ciąży. Trwaly okolo 2 dni. Później byly lekko brazowe i ustąpily. Lekarz mnie dzisiaj zbadał powiedział ze wszystko jest ok. Ale przepisal luteine 100mg dwa razy dziennie dopochwowo. Przez 2 tygodnie. Czytalam ze luteina moze powodowac skutki uboczne nawet grozne dla dziecka czy jest konieczne branie tej luteiny czy moze taka dawka jakos zle wpłynąć na dziecko?? Skoro na usg jest wszystko ok cz jest sen brac.. Prosze o pomoc !
Jeżeli miałaś plamienia to naturalne że lekarz przepisał luteine mimo że na usg w porządku. Ja bralam w pierwszej ciazy duphaston do 18 tygodnia w drugiej luteine do 18 i potem od 25 do końca dzieci mam zdrowe
Dziękuję za odpowiedź. Czasami niewielkie krwawienia ponoć nie są objawem niczego zlego, dziwi mnie to, że lekarz nie zalecił najpierw badan w kierunku poziomu progesteronu tylko od razu luteina. A jeśli mam wystarczają ilośc tego hormonu, nadmiar może zaszkodzić…Z jakich powod lekarz przepisał Ci duphaston i luteine?
Luteina raczej szkodliwa nie jest. Ja nie moglam jej brac w pierwszej ciazy, lekarz zadecydowal o odstawieniu.
Czemu lekarz zadecydował o odstawieniu? źle się czułaś?
kinga30
Szczerze to też nie miałam robionego poziomu progesteronu ani za pierwszym ani za drugim razem. W pierwszej ciąży dostałam plamienia praktycznie od początku dostalam duphaston lekarze nic nie widzieli potem wielkie krwawienie lekarz wychwycil krwiak i tak na zmianę plamilam i krwawilam do 18 tygodnia krwiak się wchlonal. W drugiej ciąży ze względu na wymioty dostalam luteine nie duphaston też praktycznie od początku ze względu na ciężki przebieg pierwszej ciąży ale krótko po wizycie u lekarza w 6 tygodniu plamienia potem ogromne krwawienia 4 razy jechalam do szpitala z myślą że już poronilam krwiak się oproznil około 16 tygodnia luteine bralam do 18 w 25 tygodniu po grypie zoladkowo jelitowej dostalam przedwczesnych skurczy i luteina z powrotem do 35 tygodnia kiedy to mój synek przyszedł na świat teraz już ma 1.5 roku córka 6 lat☺Dziękuję za odpowiedź. Czasami niewielkie krwawienia ponoć nie są objawem niczego zlego, dziwi mnie to, że lekarz nie zalecił najpierw badan w kierunku poziomu progesteronu tylko od razu luteina. A jeśli mam wystarczają ilośc tego hormonu, nadmiar może zaszkodzić…Z jakich powod lekarz przepisał Ci duphaston i luteine?
Szczerze to też nie miałam robionego poziomu progesteronu ani za pierwszym ani za drugim razem. W pierwszej ciąży dostałam plamienia praktycznie od początku dostalam duphaston lekarze nic nie widzieli potem wielkie krwawienie lekarz wychwycil krwiak i tak na zmianę plamilam i krwawilam do 18 tygodnia krwiak się wchlonal. W drugiej ciąży ze względu na wymioty dostalam luteine nie duphaston też praktycznie od początku ze względu na ciężki przebieg pierwszej ciąży ale krótko po wizycie u lekarza w 6 tygodniu plamienia potem ogromne krwawienia 4 razy jechalam do szpitala z myślą że już poronilam krwiak się oproznil około 16 tygodnia luteine bralam do 18 w 25 tygodniu po grypie zoladkowo jelitowej dostalam przedwczesnych skurczy i luteina z powrotem do 35 tygodnia kiedy to mój synek przyszedł na świat teraz już ma 1.5 roku córka 6 lat☺
Przeżyłaś dużo stresu, super że dzieciaczki zdrowe A u mnie to pierwsza ciąża i wiele obaw by wszystko było dobrze..
reklama
kinga30
Też się bałam więc rozumiem☺ ale ta luteina to było najmniejsze zło jakie dostałam w drugiej ciąży zjadłam dwa antybiotyki tzn jeden przeszedł przez kroplowke, i jeszcze na początku parę razy diphergan mi dali a to jest dopiero świństwoPrzeżyłaś dużo stresu, super że dzieciaczki zdrowe A u mnie to pierwsza ciąża i wiele obaw by wszystko było dobrze..
reklama
No właśnie, uważam że lekarz powinien najpierw zalecić badania a nie od razu przepisywać lek ;/Ja barałam na poczatku ciazy luteine, ale mi lekarka kazała sprawdzic poziom progesteronu, miałam za niski.
dzieki za odpowiedź.
Podziel się: