- Dołączył(a)
- 18 Sierpień 2022
- Postów
- 8 970
Zastanawiam się czy ta bezkofeinowa jest taka w porządku, w końcu w jakiś sposób muszą te kofeinę z niej wyciągnąć. Ciekawe w jaki
No właśnie, redukcja kofeiny polega na moczeniu ziaren kawy przez kilkanaście godzin w dość mocnych rozpuszczalnikach.Jedynie placebo a mogłabyś napisać dlaczego nie jest w porządku?
I one jednak po całym procesie zostają w małych ilościach w ziarnach.
Rozpuszczalniki te działają na układ nerwowy, dichlorometan ma ponadto działanie kancerogenne, czyli może wywoływać raka.
Ja z tymi rzeczami pracuje i moja firma nie produkuje artykułów spożywczych, a chemiczne.
Przeraża mnie, że w Europie dopuszczone są produkty, których składniki wypłukiwanie są za pomocą takich rozpuszczalników.
Za to mówi się, jaka ta kofeina zła.
Ona nie jest taka zła.
Ostatnia edycja: