reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2023

Jeśli nie ma wskazań to raczej nie powinno się acardu brać … choć czytałam kiedyś artykuł mamy ginekolog i ta jasno pisała ze teraz jest to częsta praktyka , nieszkodliwa dla płodu .

obecnie jestem na acardzie i heparynie wyszly mi 2 mutacje w badaniu na trombofilie … nie groźne , podobno ma je sporo osób …

w mojej wcześniejszej ciąży dopóki brałam heparyne … do 13 tyg ciąży z dzieckiem było ok . Lekarka kazała odstawić zastrzyki i na połówkowych badaniach już wyszla poważna wada serduszka … dzidziuś niestet po porodzie zmarł …
I teraz pytanie … czy gdybym brała leki na rozrzedzenie krwi przez cała ciąże nie tylko przez 3 miesiące doszło by do tej sytuacji ? (Dodam ze na pierwszych prenatalnych serduszko było idealne ) Lekarze tłumaczyli ze wystarczył jeden maly , chwilowy zły przepływ , skrzep , cokolwiek co pozwoliło aby wada aż tak szybko w tak krótkim czasie ewoluowała …
Dodam ze dzieciątko było przebadane i miało trombofilie wrodzoną … a ta niestety jest dziedziczna … stad decyzja ze u mnie i acard i heparyna …

I wierze ze lekarze decydując sie na podanie pewnych leków robią to z pełną świadomością ,dla naszego zdrowia i przede wszystkim zdrowia dziecka 💪
A jak wychodziły Ci inne badania na krzepliwość krwi? W przypadku konkretnych wskazań stosowanie acardu jest jak najbardziej prawidłowe. Aczkolwiek myślę, że niektórzy lekarze wciskają acard "profilaktycznie" nawet jak nie ma żadnej historii która może wskazywać na problemy z krzepliwością i to nie jest moim zdaniem dobry pomysł bo to jest jednak lek który nie jest dokładnie przebadany u kobiet w ciąży i nie ma pewności czy jest 100% bezpieczny.

reklama
A jak wychodziły Ci inne badania na krzepliwość krwi? W przypadku konkretnych wskazań stosowanie acardu jest jak najbardziej prawidłowe. Aczkolwiek myślę, że niektórzy lekarze wciskają acard "profilaktycznie" nawet jak nie ma żadnej historii która może wskazywać na problemy z krzepliwością i to nie jest moim zdaniem dobry pomysł bo to jest jednak lek który nie jest dokładnie przebadany u kobiet w ciąży i nie ma pewności czy jest 100% bezpieczny.
Co masz na myśli inne badania na krzepliwość ? Wykonałam cały pakiet na trombofilie . Nic wiecej nie robiłam .

Oczywiście zgodzę się z Tobą ze bez sensu jest pakować w kogos leki jeśli nie ma ku temu żadnej przesłanki .

Wiesz z tym acardem to nie jest tak ze jest podawany kobietom w ciąży od miesiąca , dwóch czy roku .
Praktyka ta trwa juz kilka dobrych lat .
Myśle ze lekarze wiedzą co robią i tak jak pisałam post wcześniej maja na celu przede wszystkim nasze zdrowie i dobro dziecka .

Przynajmniej staram się w to wierzyć ♥️

Co masz na myśli inne badania na krzepliwość ? Wykonałam cały pakiet na trombofilie . Nic wiecej nie robiłam .

Oczywiście zgodzę się z Tobą ze bez sensu jest pakować w kogos leki jeśli nie ma ku temu żadnej przesłanki .

Wiesz z tym acardem to nie jest tak ze jest podawany kobietom w ciąży od miesiąca , dwóch czy roku .
Praktyka ta trwa juz kilka dobrych lat .
Myśle ze lekarze wiedzą co robią i tak jak pisałam post wcześniej maja na celu przede wszystkim nasze zdrowie i dobro dziecka .

Przynajmniej staram się w to wierzyć ♥️
Zespół antyfosfolipidowy (3 badania), białko C, białko S, APTT, D-dimery itp. To od tych wyników zależy jakie leki należy włączyć i w jakich dawkach.

hej dziewczny:) jak nie macie nic przeciwko, to też dołączam:)) mam nadzieje że wszystko będzie okay, bo w listopadzie przeszłam biochemke. według kalendarza, data porodu 20.11. pierwsze usg w poniedziałek 27.03. 3 i ostatnia beta-1183, pierwsza była 337.7. życzę wszystkim listopadowym mamusiam dużo zdrowia i nudnej ciąży 🥰

Też brałam acard i to był taki błąd w szpitalu mi to dali go*w*no tydzień brałam, na następnej wizycie u swojego lekarza zabronił mi to brać, powiedział że nie ma żadnych badań na acard w ciąży, choć znali się pracowali w jednym szpitalu. To powiedział że nie wie dlaczego mi to ten lekarz przepisał...mam dziecko z autyzmem... Może zaszkodziło - nie wiem, raczej nie pomogło...
No dobrze , ja mam inny przypadek bo choruje na endometriozę.
A dlaczego Tobie został zlecony ?

O to podobna wada 😐 Ja nie lubię okularów, nie potrafię w nich prowadzić samochodu, gubię stopnie schodząc po schodach 😂 Ale to też kwestia przyzwyczajenia 🤷🏼‍♀️
A swoją drogą dopytam - czy taka wada była w jakiś sposób przesłanką do CC? Wiem, że teoretycznie sama wada o niczym nie świadczy, ale może masz jakieś doświadczenie w tym temacie? Na pewno chce to skonsultować z okulistą, ponieważ bardzo boje się o swoje oczy a jednocześnie boje się CC. 😅
Jeszcze wysokie ciśnienie w gałce ocznej jest przesłanką do CC.
Wykonuje się wówczas badanie dna oka.

Ja próbowałam w poprzedniej ciąży sobie załatwić, ale no…nawet do drugiego trymestru nie doszłam.

hej dziewczny:) jak nie macie nic przeciwko, to też dołączam:)) mam nadzieje że wszystko będzie okay, bo w listopadzie przeszłam biochemke. według kalendarza, data porodu 20.11. pierwsze usg w poniedziałek 27.03. 3 i ostatnia beta-1183, pierwsza była 337.7. życzę wszystkim listopadowym mamusiam dużo zdrowia i nudnej ciąży 🥰
Witamy ❤️
Beta rośnie to super 😊

Cześć dziewczyny, dzisiaj zaczęłam plamić, dokładnie w tym samym dniu cyklu co w poprzednim poronieniu, jak będzie się utrzymywać to zglosze się na IP ale mam okropne przeczucie, że nic z tego nie będzie
nie poddawaj się głowa do góry ! Może to nic takiego, ale lepiej sprawdź. Ja wczoraj tez delikatne plamienia a dziś na usg wszystko dobrze wiec wiesz mi, ze to nie musi oznaczać najgorszego ❤️ który to tydzień ?

reklama
Właśnie u mnie również jest to kwestia wyrywania "na wszelki wypadek", bo wiem że prędzej czy później to te ósemki szlag trafi, więc wole się ich pozbyć dopóki nic nie boli 😓 Ale w tym wypadku te kilka miesięcy mnie już nie zbawi, skoro tyle to odkładałam.

Mocno trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę ❤️ Na którą jesteś umówiona?

trzymaj się! Trzymam mocno kciuki żeby wizyta była szczęśliwa dla Ciebie ❤️ o której godzinie ?
Dzięki dziewczyny, przydadzą się na pewno🍀.
Dopiero o 18 mam wizytę, ale teraz jestem w pracy, więc jakoś czas leci.

Do góry