reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2020

Szczerze to raczej za dużo nie pomogę bo my od tygodnia jesteśmy dopiero na rozszerzaniu diety i póki co jemy warzywa i owoce także mięsa jeszcze nie jadła. Ja daje kleik kukurydziany, jest lżejszy dla brzuszka niz ryzowy. I mala moja nim sie zajada, więc może i Ty spróbuj 😉
Dziękujemy 😃 Walczymy każdego dnia z każda porcją. Teraz nas chyba dopadł skok rozwojowy więc nie jest łatwo a powiedz od kiedy mogę jej dać mięso lub rybe? Bo jest na rozszerzeniu od 22.03 i dostała już praktycznie wszystkie warzywa owoce kaszki i wychodzi ze ma alergie na kilka warzyw na banana oraz na kaszkę ryżowa a propo kaszki ryżowej myślisz że skoro ma na nią to na mleczno-ryzowa też będzie mieć?

reklama
My dopiero będziemy rozszerzać dietę koło 6 miesiąca, a że mój jest z końca listopada, to planuje końcem maja. Narazie się zaopatrzam ;)

To jak jesteśmy w temacie jedzenia 😁
Są tu mamy które karmią nadal tylko piersią?
Co ile jedzą wasze maluchy w dzień, a co ile w nocy?

Dzięki za wszelkie rady sprobujemy z tym kukurydzianym jak zejdzie jej uczulenie by wiedzieć dokładniej. Nasza teraz nie chce wogole mleka tylko by nam z talerzy kradła

My dopiero będziemy rozszerzać dietę koło 6 miesiąca, a że mój jest z końca listopada, to planuje końcem maja. Narazie się zaopatrzam ;)

W dzien i w nocy tak samo co 2-3 godziny.

My tylko pierś. Butelka nie wchodzi w grę, mały ja bezczelnie gryzie z uśmiechem na twarzy 😉 w dzień to on je co 2-3 godziny. Wieczorem lubi nawet possać co godzinę. W nocy niestety się mu sen popsuł. Pierwsza pobudka po 2,5 godziny, a potem co 1,5, a nawet godzinę. Kiedyś spał.ciagiem po 5 godzin, także teraz to jest masakra jakaś. Wczoraj próbowałam 1 raz podać mu mus z marchewki i ziemniaka. Warzywna będziemy podawać do połowy maja, wtedy szczepienie i lekarz powie co dalej. Mój synek jest z początku grudnia, więc skończył 5.04 cztery miesiące.

My prawie na samej piersi bo od tygodnia podaję raz dziennie w porze obiadu pojedyncze warzywka - ale to raczej jako przekąska bo pół najmniejszego słoiczka.
W zależności od pory dnia nowet czasami je po godzinie, a czasami po 4h. W nocy też rożnie. Czasami się zastanawiam czy np nie zmęczył się zabawą i chce mu się pić.
Jedynie dobrze ze chociaż szybko je, zazwyczaj 5min

A jak tam u was z "mobilnością" u nas obroty pełną parą. Oprócz tego jak leży na brzuszku to kręci się w kółko i powoli zaczyna już pełzać. A na rękach strasznie ciągnie do siadania.

22.04 skończy 5mies waga ponad 8kg

No my niestety na mm zjada tak średnio co 2,5h co 3h w dzień a w nocy to różnie raz prześpi cała noc a raz to jedno czy dwa karmienia wpadna my rozszerzamy dietę od 4msc zalecenie pediatry i Daria gotowa była do tego
Teraz będziemy próbować kaszek i mięsko rybkę w przyszłym tygodniu bo narazie ten skok rozwojowy walczymy

No u nas niestety nie leżymy na brzuszku bo odrazy się przewraca na jedna stronę nie potrafi się utrzymać a jak leży na pleckach to strasznie się wygina mamy skierowanie na rehabilitację
29.03 4msc i kilka dni waga 4880g
Wizyta 5.05 na szczepienie dowiemy się ile waży bo na naszej niemowlęcej w domu póki co mamy 5400g

reklama
To widzę, że nie jestem sama. Też karmie w dzień co 2 godziny, a wszyscy mi ciągle mówili że często.. widać przy kp tak dziecko potrzebuje.

W jakiej pozycji karmicie swoje dzieci jak nie umieją jeszcze siedzieć samodzielnie?

Mój coraz częściej się z brzucha na plecy przewraca, ale widać, że robi to bardziej z przypadku. Na brzuchu tez kufer podnosi i podkurcza nóżki jakby się szykował do raczkowania. Na plecach natomiast są próby że zaczyna lekko się na boki przewracać i chwytać zabawki od boku.

Do góry