reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

jeśli chodzi o to BECIKOWE ogólne to u nas na 100% trzeba iść do mopsu po kartki do wypełnienia danych numeru konta itp...., a później dołączyć do nich kopie aktu urodzenia i zaświadczenie to od lekarza i zanieść im a po tyg gdzieś już pięniążki wpływają na konto tak jest u nas wiem, bo się dowiadywałam i mam szwagierke oraz koleżanki które rodziły w tym roku i musiały tak złożyć, a jeśli chodzi o pięniądze z gminy to zależy od miasta i funduszy, bo u nas nie dają niestety także ja dostanę tylko ogólne becikowe 1000zł i nic poza tym...ale to z tym mopsem na 100% też gdzieś się naczytałam, że idzie się do gminy w mieście, a to nie prawda jednak także nie wiem, gdzieś ktoś piszę w gazetach i wprowadza w błąd człowieka, bo ja już sama w pewnej chwili nie wiedziałam, ale w sierpniu kumpela urodziła i sama z nią akurat byłam w mopsie złożyć to wszystko przy okazji zobaczyłam co i jak.............................................................................................. może tak napisze u nas mops jest z urzędem pracy, a gimna z urzędem stanu cywilnego chyba, że w nie których miastach coś jest razem mops w giminie czy jak i dlatego może być rozbierzność tego gdzie się składa...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Cześć wszystkim:)
Gratulacje dla rozpakowanych mamusiek, już co raz mniej nas zostaje w dwupaku. Tak opisujecie swoje dolegliwości, że skurcze was łapią, macie rozwarcie a u mnie nic, kompletne zero. A ja tak nie chcę przenosić ciąży:/
Andrzelika masz rację, że po becikowe trzeba iść do MOPS-u, podać numer konta lub zaznaczyć że chce się gotówkę, musi być zaświadczenie od lekarza o 3 wizytach a nie o opiece od 10tyg. ciąży i oświadczenie że tylko jedno z rodziców wystąpiło o becikowe. U mnie akurat MOPS jest w urzędzie gminy, ale w innych miejscowościach mogą mieć różne siedziby. Piszą, że trzeba się zgłosić do gminy ponieważ MOPS im podlega i w większości przypadków wydziały mieszczą się w jednym budynku gminnym.

I przepisy nie są takie same w każdym urzędzie, bo to zależy od urzędnika jak je interpretuje, i piszę to z doświadczenia bo sama jestem urzędasem i wiem, że niektóre urzędy w różnych miastach wymagają różne dokumenty do tego samego przepisu bądź ustawy. Dlatego warto się dowiedzieć u siebie w opiece społecznej co musicie przynieść.

Coś mój synek się dzisiaj mało rusza, zresztą wczoraj też był spokojny, czuję jego ruchy ale nie kopie aż tak bardzo jak 2 dni temu. Nie lubie tego bo zaczynam sobie wkręcać, że coś jest nie tak.

Mary-beth te 6 dni szybko miną i trzymam kciuki żeby wszystko poszło gładko i bezstresowo, szkoda że przy porodzie SN się tak nie da ustalić wszystkiego:)

A zapomniałam wspomnieć, że podziwiam Golę za to że z 7 cm rozwarciem i w tych bólach była wstanie pisać sms-y:-)

Mary-beth te 6 dni szybko miną i trzymam kciuki żeby wszystko poszło gładko i bezstresowo, szkoda że przy porodzie SN się tak nie da ustalić wszystkiego:)

A zapomniałam wspomnieć, że podziwiam Golę za to że z 7 cm rozwarciem i w tych bólach była wstanie pisać sms-y:-)

to prawda :) słyszałam, że przy 7 cm następuje największy kryzys, a ona jeszcze smsy pisała. Poza tym rodziła przecież bez zzo :-) Twarda sztuka z niej :-)

to to jest chyba zaświadczenie o trzech wizytach, ale nie o opiece od 10 tygodnia ciąży? Mozna zwariować od tego wszystkiego. myslałam, że wniosek składa sie w gminie teraz dowiaduję się, że w mopsie. musze doczytac ten link od ponko, bo myslałam, że już wiem wszystko a tu zonk :-)

Wg tego co napisane na pouczeniu zaswiadczenie o opiece medycznej przed 10TC, ale jak bralam to 2 latat temu to na druku od gina mialam wypisane ze sa to min 3 wizyty :tak:
U mnie w przychodni maja gotowe druki i tylko tam dopisuja nazwisko pacjentki i pieczatke od lekarza :tak:
A jak chodzi o MOPS, to moze sie roznie nazywac w roznych miastach :tak: Ja np wybieram sie po becikowe do Urzedu miasta do wydzialu ds Społecznych (Socjalnych) - jakos tak :-)

Dzis miałam wizytę i nic nie wskazuje na to, że do weekendu urodzę.Skurczy brak dopiero z wielkiej łaski wyprostowała sie szyjka, a gdzie tu rozwarcie, chyba na Boże Narodzenie:)
Jak do poniedziałku nie urodze to gin podejmie decyzję kiedy do szpitala na wywołanie.Oczywiscie stwierdził, że do poniedziałku jest tak dużo czasu, że ma nadzieję, że jeszcze urodzę. No nic zobaczymy.
Próbuje tu wszelakich sposobów:herbata z liści malin, głaskanie brzucha a podłogi w mieszkanku wręcz lśnią(myłam na kolanach).Jak widać dziecko uparte.

Nigdy nie wiadomo jak sie porod rozwinie ;-) Ja juz 3 tyg temu mialam rodzic "na dniach" :tak: Tym razem tez uslyszalam od gina że za tydzien na wizycie sie nie zobaczymy, no ale... juz sie na to tak nie nastawiam :sorry2:
Wiec moze u Ciebie akurat akcja rozwinie sie szybciutko i bez ostrzezenia :-)

Edit: Aha!
I jeszcze wczoraj mi polozna powiedziala ze w tym tygodniu wlasnie juz kilka pacjentek przyszlo do przychodni z przenoszona ciaza ;) To jej powiedzialam ze maluchy uparciuchy chyba czekaja na piekna date 11.11.11 zeby wyjsc wszystkie naraz masowo ;)

to prawda :) słyszałam, że przy 7 cm następuje największy kryzys, a ona jeszcze smsy pisała. Poza tym rodziła przecież bez zzo :-) Twarda sztuka z niej :-)

Tez rodzilam bez ZZO - pierwszego syna;-)
Wykonalne, miedzy skurczami :tak: Mnie nie kazdy skurcz bolal az tak mocno... niekiedy mialam ochote pograc z mezem w karty albo jakas gre planszowa - z nudow ;-)
Tym razem na porodowce moze posiedzimy troszke na necie, bo maz ma smartfona ;-) Szybciej zleca te godziny do pelnego rozwarcia :tak:

Ostatnia edycja:
Tez rodzilam bez ZZO - pierwszego syna;-)
Wykonalne, miedzy skurczami :tak: Mnie nie kazdy skurcz bolal az tak mocno... niekiedy mialam ochote pograc z mezem w karty albo jakas gre planszowa - z nudow ;-)
Tym razem na porodowce moze posiedzimy troszke na necie, bo maz ma smartfona ;-) Szybciej zleca te godziny do pelnego rozwarcia :tak:

Zmieniasz właśnie całkowicie moją wizje porodu, ale oczywiście na bardziej pozytywną :-)

martttika ciesze sie ;-) Bo naprawde moze nie byc az tak zle, ale to oczywiscie kwestia indywidualna ;-) Kazdy inaczej odczuwa ten bol.

Witam nadal w dwupaku.
Dzis mi się śniła córcia. Śniło mi się, ze leżała na tapczanie i zrobiła siku. Mam sny?
Może to już lada dzień?
Dzis juz leci mi ciąża po terminie a objawów brak.
No ale kto wie, może ta dzisiejsza pełnia wywoła moja córkę a może czeka na date 11.11:)
Zawsze jest szansa

kasiek i mnie tez sie dzis snily sikajace dzieci :sorry2::baffled: Tylko ze dwojka- starszy syn i mlodszy :-D:rofl2: Tez obserwuje księżyc co noc i tą pełnie ;-) Moze coś jest na rzeczy...

Ja mam coraz wiecej śladu plamienia na wkladce :blink: Oj lekarz wczoraj musial porzadnie pomasowac, bo od rana sie cos tam dzieje :tak: Skurczy moze nie czuje jakos bolesnie, tylko stawianie sie brzuszka plus napieranie wlasnie na szyjke macicy (jakby nacisk na kosc ogonowa).

Moze do popoludnia sie rozwinie akcja i na KTG w szpitalu bedzie juz konkretny zapis :-) Fajnie by bylo rodzic dzis czy jutro, choc sama wiem po sobie ze nawet tego typu przygotowania organizmu, co teraz czuje moga trwac dlugiiiiii czassss.

reklama
Nimfii fajnie, że u Ciebie coś się wogóle dzieje. U mnie brak akcji w dosłownym tego znaczeniu.
Sen był taki fajny, taki realny. Och chciałabym już wziąść małą na ręce.
Życzę powodzenia na KTG i mam nadzieję, ze już Cie zostawią:-D

Do góry