reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lista zakupów:)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ethele - bardzo fajna lista + wszelkie uzupełnienia dziewczyn. Napewno mi się przyda jak już zacznę kompletować torbę :-) Nie zapominajmy o klapkach pod prysznic i zwykłych no i o ciuchach na wyjście dla siebie i malucha, ale to można przyszykować męzowi, zeby zabrał, jak będziecie mieli wychodzić ze szpitala (jakby się nie mieściło w torbie). Z resztą zawsze można poprosić, jakby czegoś zabrakło, zeby odwiedzający przynieśli.
Ja się jakoś niebawem wybiorę na oglądanie mojego szpitala, to podpytam czy trzeba np podkłady na łóżko, czy szpital to daje. Bo w sumie, tak jak pisze Aga, to powinno być w gestii szpitala... ale wiadomo, jak nie dają to dla swojego komfortu warto mieć. Napewno się przydadzą potem do domku.
a zamiast niedrapek to doświadczone mamy polecają skarpetki dziecięce, bo te niedrapki spadają maluchowi z łapek :-)

reklama
Dziękuję Wam - jesteście kochane:-):-)

Na prawdę o pewnych rzeczach bym nie pomyślała hihihhi - no więc nie zmieszczę się w jednej torbie - mam jeszcze jedną taką średnią z atmosphere i do niej spakuję rzeczy dla maluszka - a do tej z biedrony swoje rzeczy...:tak::tak:

I jeszcze komentarz w sprawie laktatora - generalnie położna na szkole rodzenia podkreślała, żeby rozważnie z niego korzystać, bo on wzmaga produkcję mleka...

riba_1 no ładnie - dziękuję - zapomniałabym o tak podstawowej sprawie jak:
antyperspirant, suszarka do wlosow, telefon plus ładowarka - bardzo dziękuję:-):-)

kasia2506 kółko kupię tylko wtedy jeśli okaże się, że na prawdę potrzebuję...liczę, że nie będę nacięta:tak:

Wuzelek ja kupiłam ten psyhomer baby - i też ten psik - mimo świetnego takiego miękkiego aplikatora jest dość duży - ale wystarczy delikatnie nacisnąć...

Olu
rożek mam na liście;-) A termometra u mnie nie trzeba mieć:tak:

Rozalko
- pieluszkę będę podwijać - a kaftaniki mam może trzy, ale nie jestem do nich przekonana bo podobno się podwijają...ehhh nie wiem

AgaS 78 - niestaty u nas to jakaś masakra jest... najgorsze jest to, że jak podpaski, podkłady i pieluszki byłby wolno dostępne to część oczywiście zrobiłaby mega zapasy do domu...Społeczeństwo polskie nie jest przyzwyczajone, że coś jest za darmo...Może kiedyś to się zmieni... NFZ płaci szpitalowi za poród 1500zł - nie wiem czy t dużo - czy mało...

Co do mojej ilości podkładów ginekologicznych, czy podkładów na łóżko to wzięłam tyle ile mi zalecano w szpitalu...

no a mnie uczono odwrotnie - jak rozmawiałam przy pierwszej córce o materacach, to kazali mi kłaść kokosem do góry i tak spała:), ale nie dam głowy, wiem tylko, że dobrze jej było.

ja tak samo miałam powiedziane - kokos twardy na początek, a gryka potem do masowania stópek jak będzie wstawać
teraz tak samo położyłam materac

Nam też powiedziano, że na początek twardszą stroną (kokos) do góry.

Dziś rano przyjechała do nas pościel - jest śliczniutka, JUuuuPi!!! :-D A zamawiałam ją przedwczoraj!!!
Wczoraj zrobiłam na Allegro zakupy na 7 stówek :szok: (wcześniej nie robiliśmy żadnych zakupów) i prawie stówkę w Rossmanie... ehhh... lepiej by było wydawać to wszystko stopniowo, ale cóż zrobić... :-(

Super lista i uzupełnienia - kilka rzeczy jednak jeszcze muszę spakować heheh.. ;-)

Ethele
ja jeszcze zapakowałam ręczniki papierowe (takie kuchenne) do osuszania krocza - ręcznik się tak nie pobrudzi :tak:

A oto moja lista rzeczy do szpitala:
Dla mnie:
- koszula na czas porodu (?)
- koszula po porodzie (2 szt.)
- szlafrok
- klapki
- stanik do karmienia (2 szt.)
- laktator
- wkładki laktacyjne
- majtki siateczkowe
- podkłady/podpaski duże
- podkłady na pościel (2-3 szt.)
- ręczniki jednorazowe papierowe
- telefon + ładowarka
- woda do picia na czas porodu
- ręcznik
- płyn do higieny intymnej – Lactacyd + Tantum Rosa
- żel do mycia
- antyperspirant
- pasta do zębów + szczoteczka
- szczotka do włosów, gumka, wsuwki
- poduszka z dziurą
- Bepanthen
- ubranie na wyjście

Dokumenty i badania:
- dowód osobisty
- legitymacja ubezpieczeniowa
- karta przebiegu ciąży
- badanie grupy krwi (oryginalny wynik)
- badanie WR (oznaczenie kiły)
- badanie HBS Ag (antygen WZW B)
- USG (koniecznie pierwsze i ostatnie)
- ostatnia morfologia i mocz
- posiew z dróg rodnych (z 34-37 tc, paciorkowce B)
- cytologia
- toksoplazmoza
- badanie w kierunku HIV (?)
- wynik przeciwciał D
- zaświadczenie od okulisty

Dla maleństwa:
- 5 pieluch tetrowych
- 1 paczka pampersów
- 1 kocyk lub rożek
- 3 koszulki
- 3 pary śpiochów lub pajacyków
- 3 czapeczki
- 3 pary rękawiczek
- 3 pary skarpetek
- 1 ręcznik
- chusteczki nawilżające
- krem pielęgnacyjny (Sudocrem)
- oliwka
- coś do mycia

Dla Mężusia:
- obuwie na zmianę
- odzież ochronna (można kupić w szpitalu – 10 zł)
- coś do jedzenia i picia

- aparat fotograficzny (+ładowarka)

:-)

Super lista i uzupełnienia - kilka rzeczy jednak jeszcze muszę spakować heheh.. ;-)

Ethele
ja jeszcze zapakowałam ręczniki papierowe (takie kuchenne) do osuszania krocza - ręcznik się tak nie pobrudzi :tak:
O własnie o ręcznikach zapomniałam,dzieki.

Dla Mężusia:
- obuwie na zmianę

No i te rzeczy tez musze dopakowac.

A oto moja lista rzeczy do szpitala:
Dla mnie:
- koszula na czas porodu (?)
- koszula po porodzie (2 szt.)
- szlafrok
- klapki
- stanik do karmienia (2 szt.)
- laktator
- wkładki laktacyjne
- majtki siateczkowe
- podkłady/podpaski duże
- podkłady na pościel (2-3 szt.)
- ręczniki jednorazowe papierowe
- telefon + ładowarka
- woda do picia na czas porodu
- ręcznik
- płyn do higieny intymnej – Lactacyd + Tantum Rosa
- żel do mycia
- antyperspirant
- pasta do zębów + szczoteczka
- szczotka do włosów, gumka, wsuwki
- poduszka z dziurą
- Bepanthen
- ubranie na wyjście

Dokumenty i badania:
- dowód osobisty
- legitymacja ubezpieczeniowa
- karta przebiegu ciąży
- badanie grupy krwi (oryginalny wynik)
- badanie WR (oznaczenie kiły)
- badanie HBS Ag (antygen WZW B)
- USG (koniecznie pierwsze i ostatnie)
- ostatnia morfologia i mocz
- posiew z dróg rodnych (z 34-37 tc, paciorkowce B)
- cytologia
- toksoplazmoza
- badanie w kierunku HIV (?)
- wynik przeciwciał D
- zaświadczenie od okulisty

Dla maleństwa:
- 5 pieluch tetrowych
- 1 paczka pampersów
- 1 kocyk lub rożek
- 3 koszulki
- 3 pary śpiochów lub pajacyków
- 3 czapeczki
- 3 pary rękawiczek
- 3 pary skarpetek
- 1 ręcznik
- chusteczki nawilżające
- krem pielęgnacyjny (Sudocrem)
- oliwka
- coś do mycia

Dla Mężusia:
- obuwie na zmianę

nizla lista- tez pare rzeczy musze dopakowac!!!!!!!!!!!!! dzieki

reklama
Dziewczyny mam pytanie, wiem że któraś z was kupowała coś od sprzedawcy na all o nicku fajnezabawki, po jakim czasie przyszedł towar, bo ja czekam na leżaczek od 28 maja i juz mnie k.......ca strzela, no i oczywiscie zero kontaktu z milą panią :wściekła/y:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry