reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

Ciąg dlaszy cc.....
Ogólnie tak byłam wystraszona tym tętnem i ta pobudką w nocy i nagłą decyzją , ze dosłownie nogi i ręce mi suię trzęsły.

Sama cesarka da się przeżyć. Na początku zakładają cewnik, wenflon do kroplówki, kładą na łóżko i wiozą do sali cc.
Tam już czeka anestezjolog i lekarze i położne. I zaczyna się akcja ze znieczuleniem w kręgosłup. Nie boli, takie małe ukłucie, trzeba spokojnie leżeć i robić co mówią. I za chwile czuje się drętwnie idące od stóp w górę.
Niby wie się ,że można ruszyć nogą, a nie można tak na prawdę. Jest takie uczucie jakby człoweika zabetonowali ;)

Zniczuelnie dział szybko i do akcji wkraczają lekarze. Nic się nie czuje!!!!!!!!!! Nie boli!!!!! Nic się nie widzi!!!!!!!
Jest uczucie szarpania, pchania  ale ogólnie leży się jak na plaży. I za parę chwil dają malucha, na chwilkę tylko, aby nie zmarzł, a lekarze dalej działają, a ż do zszycia. Cała akcja  trwa 30-40 min.

reklama
ok czyli nie przeocze ich napewno :-)
ja tez mam skurcze podczas dnia, czasem nawet troszke bola, ale tez nie sa regularne
czasem sa bez powodu, czasem jak sie przekrece

Z przykrych rzeczy na cc:
drętwnie ciała obejmuje obszar od stóp do klatki piersiowej i po porstu ma się uczucie dławienia i co tu dużo mówić  ciągnie na wymioty
a najgorsze jet drżenie ciała, ja dosłownie trzęsłam się całą noc (leżac na aseptycznym) i nie mogłam tego za nic opanowac. Bałam się, że może mi coś uszkodzili i ingdy mi to nie przejdzie. Ale przeszło rano. I znieczulenie też stopniowo puszcza, tak ok 2-3 godz.
Okropnie męczące uczucie i nic nie można z tym zrobić.
Ale wiem że nie wszytkie tak mąją. Ponoć zo tak na niektóre działa.

Nianiu też baaaaardzo bałam się cewnika.
A samo zakładanie i zdejmowanie wiąże się jedynie z małym uszczypnięciem.
Wierz mi o niebo gorsze jest ściąganie szwów, które się yszarpuje, bo to ponoć ładniej się goi. Myśłałam ze się posiusiam z bólu. Dobrze że trwa to tylko chwilę.

No i ta rana boli. Tak piecze okropnie ja wstanę, jak się rochodze jest lepiej.
Ale ogólnie po cc trzeba się oszczędzać i nie nościć ciężkich rzeczy!!!! Bo może się źle zrosnąć i grozi to zrostami.

Asiolku, cholerka, a moze Ty zaczynasz rodzic??? :o No nie chce straszyc [sorki jesli mi nie wyszlo :p], ale wymioty i biegunka to chyba tez jeden z objawow. chyba ze wiesz, ze cos "niebezpiecznego" zjadlas

Eliall - skoro Cie tak co sobotę bierze, to moze w tą odbędzie się kulminacja? W koncu do trzech razy sztuka ;) ;D

reklama
Nianiu ja mam takie same te skurcze jak Eliali opisywala wiec nic nie dodam ani nic nie ujme
choc mnie biora takie skurcze w podbrzuszu i krzyzu
a ostatnio na ktg mialam bole tylko krzyzowe i nie wyszly one na ktg tylko malej tetno sie podnosilo do prawie 180 jak je mialam

mi sie tez ostatnio uspokoilo z tymi skurczami ale za to latam 2 razy dziennie na kibelek,mam super dobra przemiane materi i tak sie ludze ze to samoistne oczyszczanie sie organizmu przed......... ::) :p hihihi

a Karol ciagle sie mnie pyta kiedy urodze bo on chce miec dzidzie juz  ;D hihi
i smsy od znajomych czy juz urodzilam?
a jak kogos spotykam to ze mam dac znac jak urodze i to koniecznie!!

a tu cisza i spokoj................buuuuu 8)

Do góry