reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2025 ☀️

Cześć dziewczyny 👋 powoli nadchodzi chyba czas naszych połówkowych :)

Moje badanie było wczoraj. Łożysko za nisko, dzidziuś rozmiarowo o tydzień do tyłu 😢 Na razie mam się oszczędzać i obserwować sytuację.

Martwi mnie też kość nosowa, czy u Was została zmierzona? Jaki miałyście wymiar? Mój wydaje się za duży względem rozmiaru główki.

reklama
Cześć dziewczyny 👋 powoli nadchodzi chyba czas naszych połówkowych :)

Moje badanie było wczoraj. Łożysko za nisko, dzidziuś rozmiarowo o tydzień do tyłu 😢 Na razie mam się oszczędzać i obserwować sytuację.

Martwi mnie też kość nosowa, czy u Was została zmierzona? Jaki miałyście wymiar? Mój wydaje się za duży względem rozmiaru główki.
U nas kość nosowa 6.6 mm

A czas połówkowych to dobiega już końca 😅
Dzieci będą się teraz mocno różnić jeżeli chodzi o pomiary. Na planowany t.p. już nie patrzymy. Ważne żeby było w siatce centylowej. Pamiętamy że i dziecko o wadze 2800 i 4200 g w dniu porodu bedzie w normie!

U nas kość nosowa 6.6 mm

A czas połówkowych to dobiega już końca 😅
Dzieci będą się teraz mocno różnić jeżeli chodzi o pomiary. Na planowany t.p. już nie patrzymy. Ważne żeby było w siatce centylowej. Pamiętamy że i dziecko o wadze 2800 i 4200 g w dniu porodu bedzie w normie!
A widzisz, nie wiedziałam ze juz nie patrzymy na planowany tp! W teorii powinnam być w 20+3 tygodniu ale wymiary główki wskazują na 19+0.

W którym tygodniu u Ciebie robione było badanie? U nas kość nosowa 5,6mm i trafiłam w internecie na jakąś tabelę, która wskazywała to za normę dopiero w 23tc, stąd moje przerażenie (tym bardziej że dziecko wielkościowo odpowiada 19tc).

A widzisz, nie wiedziałam ze juz nie patrzymy na planowany tp! W teorii powinnam być w 20+3 tygodniu ale wymiary główki wskazują na 19+0.

W którym tygodniu u Ciebie robione było badanie? U nas kość nosowa 5,6mm i trafiłam w internecie na jakąś tabelę, która wskazywała to za normę dopiero w 23tc, stąd moje przerażenie (tym bardziej że dziecko wielkościowo odpowiada 19tc).
W 21+1. Lekarz mówił że wszystko w normie i ja mu ufam .
Planowany tp bierzemy z USG prenatalego I trymestru, następne są nieistotne, sprawdzamy wagę i ewentualnie wymiary.

Moje pierwsze dziecko urodziła się z nieduża głową, do teraz tak ma- tak jak napisała Ci @AnikaAl juz nie porównujemy z terminem porodu, teraz wchodzą indywidualne preferencje budowy ciała

U mnie też młody według usg ma dłuższe kości udowe i ramienja aż o 1,5 tygodnia więc po prostu lekarz powiedział że będzie dużym dzieckiem :)

Cześć Dziewczyny!
Zapraszam wszystkie przyszłe mamy z terminem na lipiec 2025 🥰 Mam nadzieję, że od samego początku do końca będzie Nas liczne grono! 🤞🏻

Wizyty 🤞🏻:
10.12 - @Ilonka23 i @Xyz556
12.12 - @Sylwkachmiel997 i @Patkaa3737
16.12 - @amusedxxx P🤞🏻 i @marrz
17.12 - @meeegy P🤞🏻
18.12 - @amusedxxx i @Izabela089 P🤞🏻
19.12 - @aszumaszu i @AnikaAl
20.12 - @Devin P🤞🏻 i @Ewi12 i @stopomyslow P🤞🏻 i @Zuzanna1234 P🤞🏻
21.12 - @raisonnablement
23.12 - @amusedxxx i @94i i @Magda941234 i @Loszka i @Momla P🤞🏻
27.12 - @JestemA P🤞🏻 i @AnneMariie P🤞🏻 i @Monia1992! P🤞🏻 i @polly95 P🤞🏻
30.12 - @JestemA i @raisonnablement
31.12 - @zielony_notesik
2.01 - @Sylwkachmiel997 P🤞🏻
3.01 - @AnikaAl i @marrz P🤞🏻
7.01 - @Sylwkachmiel997
10.01 - @Loszka P🤞🏻
13.01 - @kamczix P🤞🏻
16.01 - @raisonnablement
13.01 - @Anka:)
14.01 - @Anka:) P🤞🏻 i @zielony_notesik P🤞🏻
16.01 - @raisonnablement P🤞🏻

Potencjalny termin porodu:
28.06 - @kaja1997
28.06/1.07 - @Izabela089
29.06 - @Devin
30.06 - @aszumaszu
2.07 - @Ewi12
4.07 - @amusedxxx
5.07 - @Momla i @Sosna108 i @stopomyslow i @meeegy
5/6.07 - @Sylwkachmiel997 i @JestemA
7.07 - @AnneMariie
9.07 - @Lilka3456 i @Madzia.lenka i @Zuzanna1234 i @Monia1992!
10.07 - @94i i @AnikaAl i @Nada13
11.07 - @polly95
12.07 - @Paucinka i @Wylogowana
14.07 - @Xyz556
15.07 - @wikoosia i @Astra88
17.07 - @Karolinaa11 i @Anka:) i @kamczix
18.07 - @marrz
20.07 - @rdestowiec i @Ilonka23 i @Karolinaa11
21.07 - @zielony_notesik
23.07 - @Anula01
24.07 - @mamaczylija
25.07 - @raisonnablement i @Aileen31 i @stillgrey213 i @Loszka
26.07 - @Orchidea33
27.07 - @7grudnia i @helmut i @8Ania8
29.07 - @lileepi i @Magda941234
30.07 - @Patkaa3737 i @Daria_mela
31.07 - @lili91
Czy można dołączyć do grupki? Termin na 21 lipiec

Dołączam do Was dziewczyny, leżę na patologii ciąży i jest mi bardzo ciężko psychicznie. Nie mogę się pozbierać, cały czas płaczę.

reklama
ojciec mojego dziecka zaczął wpadać w ciągi alkoholowe, zawodzi, ja jestem tutaj ze względu na skurcze, podają mi magnez, mam cały czas leżeć. Nie mam kontroli nad niczym…martwię się, nie powinno tak to wyglądać, powinnam cieszyć się ciążą i wyczekiwać maleństwa, a nie…zastanawiać się co zastanę w mieszkaniu po powrocie.

Do góry