reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

No dobra, to jeszcze przed pójściem spać - próba przekonania, że buraki są dobre ;)

Składniki - ok pół kg buraków, w sklepie wybieramy te małe, są zdecydowanie lepsze od dużych, choć gorzej się obiera...

Oliwa z oliwek lub olej (najlepiej nierafonowany itd) - 2-3 łyżki
Czosnek - 1-3 ząbki, w zależności od tego, czy ktoś lubi
Majeranek - z pół łyżeczki
Natką pietruszki - łyżeczka
Sól - szczypta
Pieprz - jak ktoś je w ciąży (niektórzy nie mają ochoty) - do smaku
Może byc odrobina sosu sojowego, próbowałam też z cytryna, ale to już kwestia eksperymentów ;)

Przecisniety czosnek, oliwę i przyprawy wymieszać - to marynata
Buraki pokroić w cienkie (ok 2mm) plasterki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować marynatą (czosnek też ma trafić na buraki ;))
Wstawić do piekarnika - aż będą miękkie, z 40 minut, godzinę, w zależności od piekarnika
Świetnie smakują z zieleniną, szpinakiem, rukolą itd, ale też same, albo jako dodatek do obiadu ;)

Na drugim zdjęciu przekąski - pieczony kalafior w cieście paprykowym, pieczone buraki, pieczona pikantna marchew, ogórek zielony (akurat przypadek, miejsca zostało na talerzu a pasował wizualnie) i parę pieczarek - do tego sos czosnkowy lub tatarski ;)

Spróbuj kiedyś ;)
25c950cc2b9fe2b19b53634225873c8f.jpg
0bcf18ca803701df92b192e72b869489.jpg

0d1yrjjgtd95fou3.png
A może by tak nowy wątek z przepisami? Bo sama chętnie bym czasem z Waszych inspiracji skorzystała, ale po kilku godz nie ma szans na odnalezienie przepisu wśród tylu postów :(

Sent from my SM-G318H using Forum BabyBoom mobile app

reklama
Spróbuję przez wyszukiwarkę znaleźć przepisy, które już były, ale nie wiem, co z tego wyjdzie, biorąc pod uwagę ponad 2tys. stron, więc jak ktoś pamięta co wrzucał to może dorzucić też tam ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

To jeszcze jeden przepis na buraki ;)
Tym razem wersja sałatkowa :)

Przygotować marynatę
(oliwa z oliwek, przecisniety czosnek, majeranek, pietruszka, i co kto lubi, ale czosnek obowiązkowy ;))

Malutkie buraczki obrać (chyba, że mają bardzo ładną skórkę, to tylko obciąć ogonek)
Przygotować folię aluminiową, na folię dać buraczki, na każdego buraczka trochę marynaty i zawijać w folię (dość szczelnie, bo jak będzie sok kapał, to piekarnik do mycia ;)) i do piekarnika na 40-60 minut (aż się upieką) ;)

Po ostudzeniu pokroić w cienkie połplasterki i wykorzystywać do sałatek (pasuje do wszelakiej zieleniny, do tego można dorzucić np ciecierzycę, pomidory, można jakiegoś cytrusa, kto co lubi ;))
Można oczywiście zjeść solo albo na kanapce ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

reklama
Witam się środowo :) W ten jeden z nielicznych dni międzywizytowych gdzie ogarnia mnie względny spokój o maleństwo :D

Hahhah zapunktował chłopak! :D ale tak naprawdę wyglądasz faktycznie bardzo młodo :)
Dziękuję :* :p

Babyboom ma swoj sklep internetowy. Nie wiedzialam :p
Też nie miałam pojęcia :)

Pokazcie swoje dzieciaczki :)
Niestety tym razem nie dostałam fotki, lekarz drukował, więc się nie upomniałam a okazało się, że on drukował do kartoteki taką fotkę z pomiarami małego, no trudno.

@olaaa7 gratulacje! :-) 10 cm to już kawał chłopczyka ;-) <3
Nio aż trudno uwierzyć, że już taki duży a dopiero co miał 1,2 cm [emoji7]

U mnie 7, ale rosnie :) 10 to juz sporo :) fajnie, ze juz znasz Ola plec ;) mozesz zaszalec juz na zakupach :)
Ja już dawno szaleję haha :D Ale fakt mogę teraz troszkę poszaleć w typowo chłopięcych ciuszkach i dodatkach, ale na pewno nie będę jakoś bardzo szaleć bo wolę neutralne ciuszki i dodatki i też wolę jeszcze wstrzymać się do drugich prenatalnych, żeby mieć pewność, że to na pewno chłopiec :)

@olaaa7 a termin jakoś Ci się zmienił z usg? mój kurczakiek miał tydzień temu 9,9cm :) myślę że teraz już znów jest większy :)

p19u3e3kfpkgu4vr.png

27.06.17 Anastazja [*]
Z miłości Nam dana - nigdy niezapomniana <3
Tak, termin mi teraz wyszedł na 7.07 :) nasza pierwsza rocznica bycia razem [emoji7]

A dziewczyny jecie na co macie ochote ? Czy jecie tez cos czego nie lubicie byle by dostarczyc dziecku witamin?
Jem wszystko na co mam ochotę :p

Witajcie :) chciałabym dołączyć, wcześniej nie miałam odwagi. Jestem po 1 stracie, z problemami immunologicznymi , hormonalnymi, zakrzepowymi. Dziś 13tydzień i 4 dzień i postanowiłam się odezwać, zawsze to w grupie raźniej :) mam termin na 21.07. Początki miałam trudne,bo najpierw było puste jajo i myślałam,że to powtórka z rozrywki,potem po pojawieniu się zarodka z serduszkiem miałam względny spokój do 9tc, kiedy dostałam strasznego krwotoku...mam krwiaka podowodniowego,dalej jest,ale powoli się zmniejsza i organizuje. Miał 5x1cm. Większy niż Dzidzia. Od 5tygodni leżę.. Jak przestałam się tak zamartwiać krwiakiem,dowiedziałam się,że łożysko brzeżnie przoduje...któraś z Was tak ma? Mam ogromną nadzieję,że się podniesie. W piątek na usg Maluszek miał 7,25cm , płci nie znam, prenatalne okey :)
Znacie jakieś sposoby na wzdęcia i zaparcia? Espumisan i laktuloza nie pomagają. Mam bardzo duży brzuch przez te wzdęcia...
Witaj :) Super, że zdecydowałaś się dołączyć, w grupie faktycznie raźniej :)

Tak na przyszłość. Jak długość fl kość udowa pomnożysz X7 wyjdzie przybliżona długość malucha od główki do stóp. Tak mi położna raz powiedziała w pierwszej ciąży i jak sobie tak liczyłam to mniej więcej tak to się zgadzało
Ooo dziękuję, nie miałam o tym pojęcia :) Mnie lekarz powiedział, że mały ma prawie 10cm długości, więc mniej więcej by się to zgadzało :) Fajnie tak dla swojej wiedzy sobie samemu pomnożyć skoro teraz już tylko wagę będzie lekarz podawał :)
Ooo dziękuję, nie miałam o tym pojęcia :) Mnie lekarz powiedział, że mały ma prawie 10cm długości, więc mniej więcej by się to zgadzało :) Fajnie tak dla swojej wiedzy sobie samemu pomnożyć skoro teraz już tylko wagę będzie lekarz podawał :)

Do góry