reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

A kartę Ci już założyli? Ja dziś byłam na wizycie, położna powypełniała papiery, ale karty mi jeszcze nie zakładała. Założy mi dopiero na wizycie 9 stycznia (to będzie 12tc u mnie) wtedy też mam mieć robione pierwsze badania krwi.
Ja w Polsce i w sumie karte tez bede miala zaklafana za rydzien, to bedzie 12tc. Badania porobilam dzis [emoji5]
Tylko, ze leki juz mam od 4 tc, l4 od 8tc i kilka usg za soba. Tak wszystko jakby nieoficjalnie [emoji6]

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

reklama
Dopóki nie dostanę to będę w niepewności jeszcze teraz tak do dupy będzie bo wypłaty mamy do 30 każdego miesiąca za miesiąc bieżący czyli za grudzień do 30 grudnia, a w grudniu zawsze wypłacają przed świętami i wezmą mi pod uwagę tylko L4 do 22.12 czy założą że będę miała kontynuację nie wiem sama...

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom
Wypłaca ci do tego do którego masz l4. Jeśli będziesz przedłużała l4 a nie zdaza jeszcze wypłacic to dostaniesz raczej do konca miesiąca. Ja tak miałam w poprzednich ciążach. ZUS wypłacał mi koło 25 każdego miesiąca. Tylko ja nie czekałam na tą kasę bo mi było wszystko jedno kiedy wypłaca bo i tak nam starczało z wypłaty męża.

Co do jazdy rowerem w pierwszej ciąży jeździłam do 8 miesiąca a potem już odpuściłam bo mi się w głowie kolebalo i miałam stracha. W drugiej to gdzieś do 6 miesiąca ale z dwulatkiem za plecami było to mocno ryzykowne bo z kolei on się strasznie wiercil i mi rower mało stabilny się wydawał. A teraz nie jeżdżę bo zimno. Na wiosnę zacznę jak będzie ok.

Wypłaca ci do tego do którego masz l4. Jeśli będziesz przedłużała l4 a nie zdaza jeszcze wypłacic to dostaniesz raczej do konca miesiąca. Ja tak miałam w poprzednich ciążach. ZUS wypłacał mi koło 25 każdego miesiąca. Tylko ja nie czekałam na tą kasę bo mi było wszystko jedno kiedy wypłaca bo i tak nam starczało z wypłaty męża.

Co do jazdy rowerem w pierwszej ciąży jeździłam do 8 miesiąca a potem już odpuściłam bo mi się w głowie kolebalo i miałam stracha. W drugiej to gdzieś do 6 miesiąca ale z dwulatkiem za plecami było to mocno ryzykowne bo z kolei on się strasznie wiercil i mi rower mało stabilny się wydawał. A teraz nie jeżdżę bo zimno. Na wiosnę zacznę jak będzie ok.
Mi wypłaca firma nie ZUS :) firma rozlicza się z ZUSem ;) więc dostaje w terminie mojej normalnej wypłaty :)

Ja w Polsce i w sumie karte tez bede miala zaklafana za rydzien, to bedzie 12tc. Badania porobilam dzis [emoji5]
Tylko, ze leki juz mam od 4 tc, l4 od 8tc i kilka usg za soba. Tak wszystko jakby nieoficjalnie [emoji6]

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017
A nie jest tak, że kartę trzeba mieć założoną do 10 tyg żeby dostać becikowe ?

A nie jest tak, że kartę trzeba mieć założoną do 10 tyg żeby dostać becikowe ?

Pierwsza wizytę u gina musisz mieć do 10 TC. Karta nie ma nic do rzeczy. I tak po porodzie dostaniesz od gina zaświadczenie że byłaś pod opieką od tego a tego tygodnia.

Ja parę razy jechałam do sklepu na rowerze w 1 ciąży, ale to jednak był zbyt duży stres, że się przewroce. Inna sprawa, że z moim wybitnym talentem do przewracania się nie mogę być pewna za siebie nawet idąc na prostej drodze :D

p19uqqmzxqi22hcj.png
To ja kiedyś jechałam rowerem oczywiście musiałam wziąć torebkę bo przecież na rower wyjątkowo mi była potrzebna :/ i co torebka wkręciła się w koło a ja po chwili byłam za rowerem ze zdartymi kolanami i łzami w oczach bo mój mąż śmiał się na pół ulicy :/

To ja kiedyś jechałam rowerem oczywiście musiałam wziąć torebkę bo przecież na rower wyjątkowo mi była potrzebna :/ i co torebka wkręciła się w koło a ja po chwili byłam za rowerem ze zdartymi kolanami i łzami w oczach bo mój mąż śmiał się na pół ulicy :/

Mi się raz pasek od torebki wkręcił i ta sie wywaliłam jakoś dziwnie że oko miałam podbite :D Mój ze mną jechał to też sie śmiał. Potem oczywiście miałam do niego pretensje, że normalny facet by podbiegł i zobaczył czy nic mi nie jest a nie się śmiac :D potem mu było głupio jak zobaczył moje oko, bo za 2 dni mielismy taki uroczysty obiad i jego rodziny a ja w sukieneczce z pięknym granatowym okiem :D

reklama
Mi się raz pasek od torebki wkręcił i ta sie wywaliłam jakoś dziwnie że oko miałam podbite :D Mój ze mną jechał to też sie śmiał. Potem oczywiście miałam do niego pretensje, że normalny facet by podbiegł i zobaczył czy nic mi nie jest a nie się śmiac :D potem mu było głupio jak zobaczył moje oko, bo za 2 dni mielismy taki uroczysty obiad i jego rodziny a ja w sukieneczce z pięknym granatowym okiem :D
Faceci [emoji23][emoji23][emoji23] zero empatii i zrozumienia [emoji23] ale portfel i telefon to wpychają do naszych torebek [emoji23]

Do góry