reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

Buziaczku gratuluje zasypiania bo ostatnio ciocia i tatus nauczyli Laure kolysac:wściekła/y:
Teraz to bujaka sobie musze kupic bo na rekach nosic nie bede:wściekła/y: a wczesniej sama zasypiala nie trzeba bylo jej pomagac.Jestem zla
Wspolczuje ...Ci Aniu:tak:
Dlatego Ja jak widze ze ktos probuje podkolysac czy pobujac na rekach moja Blanke to odrazu z :wściekła/y: i mowie ;''nie kolysac bo ..jak bedzie plakac w nocy bo nie bedzie mogla usnac sama to zadzwonie po Ciebie ze nie chce spac i przyjedziesz kolysac'' w tych sprawach jestem bezposrednia bo to nie tesciowie beda miec problem tylko ja jak nie bedzie chciala spac..:sorry:ale taka jest prawda...to nie znaczy tez ze Blanka jest wychowywana bez przytulania i noszenia.:-pale nie pcha sie na raczki ...jak narazie zobaczymy co bedzie pozniej zmykam sprzatac ..i prasowac:happy2:;-)

reklama
Cóż, musze się przyznac, że Jaś najczęściej zasypia przy cycku... tak ciężko mu tego odmówić, bo on tak lubi się poprzytulać :)

Moje cycki, ze względu na to zamiłowanie Łucji do przytulania się do nich, zostały nazwane Prawym Przyjacielem i Lewym Przyjacielem Łucji - ona lubi się do nich poprzytulać, pocmokać ich, czasem w złości pogryźć dziąsłami, taka to ich przyjaźń :biggrin2::wink::-)

Moje cycki, ze względu na to zamiłowanie Łucji do przytulania się do nich, zostały nazwane Prawym Przyjacielem i Lewym Przyjacielem Łucji - ona lubi się do nich poprzytulać, pocmokać ich, czasem w złości pogryźć dziąsłami, taka to ich przyjaźń :biggrin2::wink::-)
U nas wygląda to podobnie :) Wszystkie uczucia przecież można pokazać na cyckach ;-)

Witam Mamusiaczki i Dzieciaczki :-)
Jak sie macie? Co nowego ?

U Nas dzis nie za ciekawie ...Blaneczka pierwszy raz od swojego urodzenia nie spala od godziny 7 rano do 13 po poludniu:-:)sorry:,obudzila sie raniutko na karmienie i pieluszke i jak zawsze krecila sie pokwekiwala, machala raczkami i nozkami, byla odbita..-zawsze jak ja nakarmilam i przebralam szla dalej spac a dzis juz nie poszla ...:-:)dull: tylko zaczela sie dziwnie denerwowac:-( i poplakiwac byla gramosna, i uspakajala sie tylko na rekach...wiec nosilam ja co przymknela oczka i jak ja odkladalam budzila sie i plakala , normalnie nie podobne to do Niej wiec pomyslalam ze to moze kupka masowalismy jej brzuszek- z ktora nigdy nie miala zadnych problemow , ostatnia zrobila wczoraj wieczorkiem a kolejna zawsze rano robila a dzis nie zrobila..do tej pory tylko czasem baczka pusci i popusci ale to plamka...nie wiem co sie dzieje ...teraz akurat delikatnie przysypia ale tez sie kreci i prezy ...:-:)-:)szok::eek:podalam jej dzis 1 raz herbatke koperkowa granulowana bobo vita,jak na 1 raz z innym smakiem pila nawet chetnie tylko na poczatku pokrzywila sie al zaczela pic pociagnela 10ml i zasnela.... moze cos jej pomoze...jak myslicie nie wiem jak jej pomoc:no::confused::confused::confused::confused: ratujcie ..wiem jestem straszna panikara ale nie nawidze byc bezradna :-:)-(
Nie nie zjadlam takiego ...:no:tez wiec nie wiem w czym przyczyna tego zlego samopoczucia??
po za tym bylysmy dzis na badaniu sluchu - Blaneczka doskonale slyszy i moze isc do szkoly he he tak powiedziala asystentka badajaca sluch :-p:tak::rofl2:

Buziaczku wydaje mi sie ze to chyba normalne zachowanie, poprostu z dnia na dzien jest coraz starsza i bedzie zmienialo sie jej zachowanie, przynajmiej tak sadze(moge sie oczywiscie mylic) pisze tak bo obserwuje swojego Victora i na poczatku tez tylko jadl i spal, a teraz oprocz tego ma czas kiedy obserwuje, macha nozkami i raczkami nie spi juz tak duzo jak wczesniej.

Dziewczyny mam pytanko, bylabym wdzieczna za podpowiedzi.
Wszedzie czytalam ze przez pierwsze 6m-cy nalezy dziecko karmic wylacznie piersia, ale moj M zarowno jak i ja i podejrzewam ze tysiace innych dzieci bylo dokarmiane badz dopajane dodatkowo, co Wy o tym myslicie i jak to u Was wyglada w praktyce?
Pytam, bo w nocy mam pelne piersi i maly najada sie (nie watpie w to) ale w ciagu dnia bywa tak ze piersi sa mieciutkie i pomimo tego ze leci z nich mleko to jest go bardzo malo, np.dzis mialam sytaucje ze maly siedzial mi 2h przy cycu ja sie denerwowalam no i on rowniez, gdyz nie mogl sie najesc, dlatego tez stad moja mysl o jakimis dodtkowym jedzonku dla niego. Prosze wypowiedzcie sie na ten temat, z gory Wam dziekuje a teraz zmykam spac, bo maly wkoncu zasnal.

Buziaczku wydaje mi sie ze to chyba normalne zachowanie, poprostu z dnia na dzien jest coraz starsza i bedzie zmienialo sie jej zachowanie, przynajmiej tak sadze(moge sie oczywiscie mylic) pisze tak bo obserwuje swojego Victora i na poczatku tez tylko jadl i spal, a teraz oprocz tego ma czas kiedy obserwuje, macha nozkami i raczkami nie spi juz tak duzo jak wczesniej.

Wszedzie czytalam ze przez pierwsze 6m-cy nalezy dziecko karmic wylacznie piersia, ale moj M zarowno jak i ja i podejrzewam ze tysiace innych dzieci bylo dokarmiane badz dopajane dodatkowo, co Wy o tym myslicie i jak to u Was wyglada w praktyce?
Pytam, bo w nocy mam pelne piersi i maly najada sie (nie watpie w to) ale w ciagu dnia bywa tak ze piersi sa mieciutkie i pomimo tego ze leci z nich mleko to jest go bardzo malo, np.dzis mialam sytaucje ze maly siedzial mi 2h przy cycu ja sie denerwowalam no i on rowniez, gdyz nie mogl sie najesc, dlatego tez stad moja mysl o jakimis dodtkowym jedzonku dla niego. Prosze wypowiedzcie sie na ten temat, z gory Wam dziekuje a teraz zmykam spac, bo maly wkoncu zasnal.
Ja karmie tylko i wylacznie piersia. Nie dokarmiam malej bo nie mam takiej potrzeby mam bardzo duzo mleka moge wam oddac butelke ;-):-Dzawsze sciagam dwie butelki prawie po 260ml. ehh dzis wprowdzilam malej heratke koperkowa i bede jej czasem podawac jak bedzie miala problem z kupka tak jak dzis ...a tak po za tym to moze jesz malo wartosciowo i dlatego Maly sie nie najada? moze malo pijesz plynow? nie wiem w nocy tez mam nawal pokarmu az budze sie z mokra pizamka:sorry::wściekła/y:
Tez obserwuje swoja Corcie i tez zauwazylam ze sie bardz zmienia zarowno jak i z wygladu jak i jej zachowanie...ale to dzisiejsze zachowanie bylo niepokojace ale juz wiem w czym tkwila przyczyna Blaneczka miala problem z kupka ..herbatka sie spisala 100% i kupka za godzine juz byla z delikatna moja pomoca.
Obawialam sie ze to kolka i na wszelki wypadek poszlam po kropeleczki antykolkowe.
Ok mykam zrobic cos wokol siebie o Blancia spi po spacerku;-)

Niusia - moim zdaniem to normalne, ze w nocy piersi sa bardziej pelne. Nie znaczy to chyba jednak, ze w dzień miękkie piersi maja mniej mleka i dziecko sie nie najada. końcu produkcja mleka idzie na bieżąco. A poza tym jak sama piszesz, mleko w piersiach jest. Może w dzień synek wisi przy cycu żeby:
a) się poprzytulać
b) sie upokoic, wyciszyć
c) napić się trochę ( w końcu jest gorąco)
jak zaczniesz dokarmiać mlekiem modyfikowanym to tym samamy możesz doprowadzić do zmniejszenia laktacji. Myślę, że warto by skontaktować się z jakąś doradczynia ds laktacji. Jesli dziecko prawidłowo przybiera na wadze to chyba nie ma potzreby dokarmiać. Ale jak nie daje Ci to spokoju to uważam, ze najlepiej doradzi Ci fachowa siła od spraw laktacj lub położna albo peditra ( nie wiem do kogo masz dostęp bo nie wszedzie sa takie poradnie laktacyjne).
Pozdrawiam i zycze powodzenia

Witam,
wczoraj mialam zawirowany dzionek Laura nie chciala w ogole spac nie dosc ze szalala za dnia to zasnela dopiero o 00:58 padalam z nog.Ale polozylam ja do łóżeczka i sama zasnela.Dzis od rana marudze ze nie wolno jej brac na raczki!!!!
Buziaczku ja tez mam dosc tylko jak tatusiowi wytlumaczyc ze ma jej nie brac na rece:confused:
Zeberko Laura najszybciej zasypia na cycku wuielbioa to ale jak ja odkladam bardzo delikatnie to niestety ale sie budzi chyba wie ze ciepelko ucieka:baffled:

karmiłam Krzysia przez 6 miesięcy tylko piersią niczym nie dopajałam,ślicznie przybierał na wadze,a urodził sie przedwcześnie z masą 2500,więc wiem że cycuś wystarczy:-)Jaś przy wypisie ze szpitala ważył 2800 teraz ma 33 dni i waży 4750,wiec cycuś wystarcza...
uczucie pustych piersi bedzie,ale zapewniam Cię jest w nich mleczko;-);-)

reklama
Niusia - moim zdaniem to normalne, ze w nocy piersi sa bardziej pelne. Nie znaczy to chyba jednak, ze w dzień miękkie piersi maja mniej mleka i dziecko sie nie najada. końcu produkcja mleka idzie na bieżąco. A poza tym jak sama piszesz, mleko w piersiach jest. Może w dzień synek wisi przy cycu żeby:
a) się poprzytulać
b) sie upokoic, wyciszyć
c) napić się trochę ( w końcu jest gorąco)
jak zaczniesz dokarmiać mlekiem modyfikowanym to tym samamy możesz doprowadzić do zmniejszenia laktacji. Myślę, że warto by skontaktować się z jakąś doradczynia ds laktacji. Jesli dziecko prawidłowo przybiera na wadze to chyba nie ma potzreby dokarmiać. Ale jak nie daje Ci to spokoju to uważam, ze najlepiej doradzi Ci fachowa siła od spraw laktacj lub położna albo peditra ( nie wiem do kogo masz dostęp bo nie wszedzie sa takie poradnie laktacyjne).
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Rany wreszcie ktoś z kim zgadzam się w 100%, żadnego dokarmiania!!!! Dokarmianie nie prowadzi do niczego innego, jak tylko do zakończenia karmienia!

Do góry