No nic Dziewczynki,jutro juz jestem zapisana do poradni diabetologicznej i zobaczymy co tam lekarz powie...ale obawy o maluszka nie da sie niczym zagłuszyć....
Na szczęscie możemy wspierać siebie nawzajem...dzieki
Pastelko...nie wiem moze to dziedziczne...moja mam jak mnie urodziła,to wszyscy mówili,ze miniaturka-że niby ja...a nie byłam AZ taka malutka
Heh,wtedy to nawet jeszcze USG nie było....
Heh...no fakt...załozymy nowy wątek
o kuchni dla diabetyków zaprasza Zebra i Fasolek!!!!!
Grubelku pewnie że wytrwamy,tylko że Wy z pysznościami....a ciekawe czy owoce mozna jesć???
Poczytajcie:''Cukrzyca ciążowa (zwana także cukrzycą ciężarnych) - cukrzyca ta jest spowodowana zaburzeniem gospodarki hormonalnej organizmu podczas ciąży. Zazwyczaj całkowicie ustępuje po porodzie, ale zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości. Cukrzyca ciążowa jest groźna nie tylko dla matki ale również dla rozwijającego się płodu. Szczegółowa kontrola poziomu cukru u kobiet ciężarnych, u których wykryta została cukrzyca ciążowa zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań podczas ciąży.
Ta cukrzyca występuje w przebiegu około 2-8 % ciąż. U 30-50 % kobiet, u których stwierdzono cukrzycę ciążową, w ciągu najbliższych 15 lat rozwija się cukrzyca typu 2.''
''Ciąża zmienia przebieg cukrzycy. U ciężarnej kobiety mogą pojawić się następujące komplikacje:
nadciśnienie
infekcje dróg moczowych
wielowodzie - zwiększona ilość płynu owodniowego
poród przedwczesny
poronienie
ponadto u chorych ze zmianami naczyniowymi ciąża może zwiększyć postęp przewlekłych powikłań cukrzycy, szczególnie ocznych oraz nerkowych.''
A o wpływie na dziecko nie bede juz pisała,bo szkoda nerwów...