reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lekarz prywatnie czy państwowo?

U nas stosuje sie takie rozwiązanie : chodzę do jednego lekarza jednocześnie i prywatnie ( na usg ) i państwowo ( L4 , badania itp ). Mój ginekolog pracuje jednocześnie w szpitalu , przychodni i prowadzi prywatna praktykę , co jest dobrym wyjściem , bo w razie czegoś ( odpukać ) zawsze go gdzieś znajdę . Dotego ma to dodatkowe plusy , chodząc tylko prywatnie wszystkie badnia robisz na własną ręke a nie są one tanie robisz je co miesiąć a komplet kosztuje u nas na Śląsku ( nie wiem jak w innych województwach ) ok 150 zł x 8 miesięcy a u mnie do tego dochodzą badania na konflikt 3 x ok 40 zł dodajesz cene wizyty co najmniej 8 wizyt 8 x 50 zł i L4 prywatnie to już zależy 2 tygodnie od 50 zł do 200 zł x 2 x 7 miesięcy ( lub mniej zależy ile jesteś na L4 ). Suma kosmiczna ! Lepiej te pieniążki zainwestować w dzidziusia ! Stosując oba rozwiązania na raz tracisz tylko za wizyty z usg czyli ok 3 x 50 jeśli masz więcej to suma i tak nie jest kosmiczna , a masz całkowita opiekę. Ja moge dzwonic do mojego gina 24 h na dobe mam go w przychodni , szpitalu myslę że to dobre rozwiązanie !

reklama
dziewczynki ja jestem w poczatkach ciazy i mam za soba dwie wizyty u gina w prywatnym gabinecie i stwierdzam ze porazka totalna. i nie wydaje mi sie ze jezeli lekarz jest w porzadku to nie wazne jaka jest to wizyta.
teraz jestem w trakcie zmiany lekarza, co prawda wybieram sie do niego prywatnie ale tylko dlatego ze ciezko jest do niego w krótkim czasie dostac sie w przychodni. na nastepne wizyty umówie sie juz w przychodni.

Cześć Dziewczyny. Od 3 lat chodzę prywatnie do gin, lekarka jest rewelacyjna (poleciła mi ją mama). W czasie wizyty jestem traktowana jak człowiek, odrazu miałam zrobione wszystkie badania i odpowiedż na każde pytanie. Niestety nie każdy lekarz jest taki sam. W momencie kiedy masz wątpliwości co do lekarza należy go natychmiast zmienić.
:-)

Ja zanim zaszłam w ciążę chodziłam tylko prywatnie . Teraz bardziej " opłaca " mi sie chodzić i tak i tak , jednak ktoś kto nie jest w ciąży i nie musi robic tych drogich badań oczywiscie może korzystac z przychodni. Nie wiem jak jest u Was ale u nas na wizyte czeka się ok 2 miesięcy !!!! Jedynie kobiety w ciąży przyjmowane są bez kolejki , a pozostałe jeśli coś złego sie dzieje to odsyłane są do szpitala , albo ... mają przyjść za 2 miesiące ... paranoja ! :baffled:

U mnie jest taka sytuacja, że jeśli chodzisz państwowo, to poród jest jednym wielkim zapytaniem. Opieka katastrofalna, oczekujesz porodu i nie wiesz ile jeszcze.
Prywatnie? Masz minimalne rozwarcie, lekarz każe iść do szpitala na swój dyżur, daje coś na przyspieszenie porodu i w ciągu kilku godzin dziecko już jest przy tobie.
Prędko to sie nie zmieni, taki kraj :no:
Najważniejszy komfort psychiczny i świadomość, że jesteś pod najlepszą opieką :tak:
Zgadzam sie z Tobą

ja chodziałam do szpitala i miałam dość a teraz chodze prywatnie i jest super lekarz fajny i miły zawsze ma czas i moge do niego dzwonic kiedy chcę a pozatym jest przy porodzie zawsze

Ja tam szczerze mowiac jestem uprzedzona do panstwowki. Zles skojarzenia z dzieciństwa i pojde prywatnie tylko jeszcze musze znalezcz dobrego lekarza prowadzaocego.

ja rowniez chodze prywatnie, wybralam moja gin na poczatku ciazy (za namowa mamy) i jestem z niej bardzo zadowolona, zawsze usg(pomimo ze standardowo nie robi sie tak czesto my bylismy tak spragnieni widoku maluszka ze zawsze ja namawialismy:) chetnie odpowiadala na pytania, zawsze skierowanie na badania..
Moja ciaza nie miala komplikacji, przebiegala wrecz podrecznikowo, jednak po porodzie mialam bardzo wysoka goraczke- nie bylo wiadomo dlaczego, wiec musialam udac sie na badania ginekologiczne. Szczerze- strasznie sie bałam, swiezo po porodzie...a mysl o wzierniku przyprawiala mnie o dreszcze. I tu moja gin stanela na wysokosci zadania-wszystko zrobila tak delikatnie ( nie mowiac o badaniach w szpitalu) ze mialam ochote ja ucalowac.

Trudno odpwiedziec jednoznacznie czy lepiej prywatnie czy panstwowo, najwazniejsze to nie czekac i zmienic lekarza jesli jest sie niezadowolonym czy nie ufa sie mu.

ja chodzę prywatnie. Co prawda sporo to nas kosztuje ale z mężem zdecydowaliśmy że wolimy zapłacić i mieć dobra opiekę, niż prowadzić ciążę państwowo za darmo i nie mieć pewności co do lekarza. wcześniej mieliśmy złe doświadczenia z państwową służbą zdrowia.
Ale prawda jest taka że nawet państwowo można trafić na świetnego lekarza. Kwestia poszukania i dopytania znajomych.
Ważne żeby czuło się zaufanie do gina.

reklama
Ja po złych doświadczeniach z pierwszym porodem, za drugim razem wybrałam prywatnie lekarza pracującego w szpitalu, w którym miałam rodzić. I teraz wiem, że naprawdę warto było. Mały urodził sie za wcześnie o 4 tyg, w dodatku miał wrodzone zapalenie płuc i odmę i tego co zrobił dla nas nasz prowadzący lekarz - nie da się opisać. Zresztą samo prowadzenie przez niego naszej ciąży to sama rewelacja - miła atmosfera, odpowiedź na każde pytanie, możliwość dzwonienia o każdej porze dnia i nocy.

Do góry