reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lekarz podał płec w 10 tygodniu ciazy.

reklama
chodzi mi to to czy wg Was lekarz faktycznie tak szybko mogl cos juz zobaczyc? 😅 wg mnie to troche wrozenie z fusow, a on sie uparl ze chlopczyk i koniec. Ja tez widzialam „cos” w tym miejscu ale czy kilkucentymetrowe dzieciatko moze juz miec cos w tym miejscu🙈?
Ja się dowiedziałam w 17 tyg będąc w szpitalu, że dziewczynka. Ale i to lakarz kazał się nie chwalić bo jak to powiedział 50/50. Mój lekarz prowadzący jak się go pytałam na wizycie to mówił że wrozenie z fusow na tym etapie. Płeć potwierdził w 22 tyg pokryła się z tą z 17 tygodnia.

chodzi mi to to czy wg Was lekarz faktycznie tak szybko mogl cos juz zobaczyc? 😅 wg mnie to troche wrozenie z fusow, a on sie uparl ze chlopczyk i koniec. Ja tez widzialam „cos” w tym miejscu ale czy kilkucentymetrowe dzieciatko moze juz miec cos w tym miejscu🙈?
Nie mogl bo na tym etapie narzady plciowe i chlopca i dziewczynki sa nie do rozpoznania

Wewnętrzne narządy płciowe, czyi jajniki u dziewczynek, a jądra u chłopców, wykształcają się już w 10. tygodniu ciąży. Narządy zewnętrzne zazwyczaj widoczne są na USG w 16. tygodniu.

kurcze kilka z Was napisalo ze w 10/11 tygodniu plec sie potwierdzila, a wiekszosc z Was ze to niemozliwe. Mam troche metlik w glowie, wiadomo ze to bez znaczenia, ale pewnie wiecie ze inaczej sie juz mysli o ciazy znajac plec, bardziej personalnie. Chociaz maz twierdzil od chwili zaplodnienia, ze bedzie syn i juz😜

kurcze kilka z Was napisalo ze w 10/11 tygodniu plec sie potwierdzila, a wiekszosc z Was ze to niemozliwe. Mam troche metlik w glowie, wiadomo ze to bez znaczenia, ale pewnie wiecie ze inaczej sie juz mysli o ciazy znajac plec, bardziej personalnie. Chociaz maz twierdzil od chwili zaplodnienia, ze bedzie syn i juz😜
My wiedzieliśmy między 10 a 12 (dokładnie nie pamiętam, ale zdecydowanie przed 12). Mój lekarz słynie z szybkiego i celnego określania płci. Wątpię aby był tak dobrym hazardzista.. początkowo określił płeć, dopiero później na następnej wizycie (nie pamiętam w którym tygodniu) wydrukował zdjęcie siusiaka. Lekarz, który dobrze czyta usg i ma dobry sprzęt moze na tym etapie powiedzieć płeć. Chociaż z drugiej strony ta informacja nie jest akurat najważniejsza 😉

Tak jak ktoś wyżej napisał - narządy płciowe są do rozpoznania po 16tc ale też mogą sprawiać psikusa. I dopiero płeć jest odkrywana przy porodzie. Testy genetyczne dają 99% pewności.

Ale są dwie metody pierwsza to tzw. metoda Ramziego która twierdzi, że jest się wstanie poznać płeć idealnie w 6tc bo inaczej się umiejscawiają w dziewczynki, a inaczej chłopcy - ale to jest raczej takie wróżenie z fusów jak chińskie kalendarze (choć w mojej rodzinie on się sprawdza) czy inne głupoty z objawów. I druga że w 11/12tc można poznać płeć po tzw. wyrostku płciowym - ten który idzie do góry sugeruje chłopca, a ten który jest równy z kręgosłupem to dziewczynka. Ale czasem jest tak, że on po prostu potrzebuje czasu by iść do góry, albo wygląda jakby był góry, a wcale nie jest. Płeć tak w 12tc między innymi określa na USG influencerka Nicole Sochacki-Wójcicka (i twierdzi, że ma taką wprawę że się nie myli)

Ostatnia edycja:
reklama
Tak jak ktoś wyżej napisał - narządy płciowe są do rozpoznania po 16tc ale też mogą sprawiać psikusa. I dopiero płeć jest odkrywana przy porodzie. Testy genetyczne dają 99% pewności.

Ale są dwie metody pierwsza to tzw. metoda Ramziego która twierdzi, że jest się wstanie poznać płeć idealnie w 6tc bo inaczej się umiejscawiają w dziewczynki, a inaczej chłopcy - ale to jest raczej takie wróżenie z fusów jak chińskie kalendarze (choć w mojej rodzinie on się sprawdza) czy inne głupoty z objawów. I druga że w 11/12tc można poznać płeć po tzw. wyrostku płciowym - ten który idzie do góry sugeruje chłopca, a ten który jest równy z kręgosłupem to dziewczynka. Ale czasem jest tak, że on po prostu potrzebuje czasu by iść do góry, albo wygląda jakby był góry, a wcale nie jest. Płeć tak w 12tc między innymi określa na USG influencerka Nicole Sochacki-Wójcicka (i twierdzi, że ma taką wprawę że się nie myli)
Skoro nawet influencerka potrafi określić i się nie myli, znaczy ze lekarz też da radę 😙

Do góry