reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lek Ebilfumin przeciwko grypie, pomocy !!

Natka@

Początkująca w BB
Witajcie dziewczyny potrzebuje porady i pomocy. Mój syn 4 ,letni złapał grypę typu a (dziś miał test w przychodni) dostał lek Ebilfumin(objawy ma od piątku gorączką,kaszel,katar i ogólne rozbicie), ja jestem w 27 TC lekarz również wypisał mi lek Ebilfumin "na zaś żebym nie zachorowała" i żeby brać go aż 10 dni.... Trochę się przeraziłam nie znam tego leku i boję się to brać. Czy któraś z Was brała ten lek w ciąży?

reklama
Ja bym skonsultowala sie z ginekologiem w tej sprawie dla pewnosci. Nie slyszalam, zeby dawac ten lek na zas i to az tyle dni.
Nie wiem jaki ma wpływ na ciążę i czy można go w ogóle brać w ciąży, ale Ebilfumin stosuje się też w profilaktyce, po kontakcie z osobą chorą. Stosuje się w takiej samej dawce jak podczas choroby, czyli całe opakowanie (10 tabletek).

Witajcie dziewczyny potrzebuje porady i pomocy. Mój syn 4 ,letni złapał grypę typu a (dziś miał test w przychodni) dostał lek Ebilfumin(objawy ma od piątku gorączką,kaszel,katar i ogólne rozbicie), ja jestem w 27 TC lekarz również wypisał mi lek Ebilfumin "na zaś żebym nie zachorowała" i żeby brać go aż 10 dni.... Trochę się przeraziłam nie znam tego leku i boję się to brać. Czy któraś z Was brała ten lek w ciąży?
Moja córka zachorowała na grypę gdy byłam w ciąży. Ona dostała ten lek, ja nie. Nie zaraziłam się, mimo, że cały czas się nią opiekowałam.
Córka niestety miała skutki uboczne leku - drżenia. Lek został odstawiony.
Życzę Wam zdrówka! 💚

Nie wiem jaki ma wpływ na ciążę i czy można go w ogóle brać w ciąży, ale Ebilfumin stosuje się też w profilaktyce, po kontakcie z osobą chorą. Stosuje się w takiej samej dawce jak podczas choroby, czyli całe opakowanie (10 tabletek).

Dzieki z wyjasnienie. Dobrze wiedziec na przyszlosc 👍

Dzieki z wyjasnienie. Dobrze wiedziec na przyszlosc 👍
Mieliśmy taką sytuację, że zaraz po wyjściu 1,5 rocznego syna ze szpitala po ciężkim zapaleniu płuc, mąż złapał grypę i wtedy wszyscy braliśmy, by maluch nie złapał. W tym roku zaszczepiłam dzieci i jak ja zachorowałam to im nic nie dawałam i było ok, nie złapały.

Mój syn teraz brał, ja nie dostałam, nie zachorowałam ani ja ani mąż, a syn chorował prawie 2 tygodnie łącznie. Brał 2x1, czyli przez 5 dni, a nie 10. Porozmawiałabym jeszcze z ginekologiem prowadzącym ciążę w tej sprawie.

reklama
Ebilfumin jest bezpieczny w ciąży. Lepiej wziąć niż złapać, szczególnie, że w ciąży grypa jest niebezpieczna dla dziecka w brzuchu.

Do góry