reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Laparoskopia

Hej, ja jestem świezo po laparoskopii tylko u mnie przeszla w laparotomie, czyli normalne otwarcie. Operacje mialam w pt, usuneli mi 2 torbiele i czesc zrostow ( bylo ich bardzo duzo, czesc zostala). Ogolne samopoczucie jest ok - troche boli, pewnie ze wzgledu na ilosc wycietych zrostow. Droznosci mi nie robili, bo pol roku temu mialam robiona a po drugie nie bylo tam zadnyvh zrostow. Mamy miesiac sie wstrzymac od staran - to takie min.zeby wszystko sie moglo wygoic.
O rety 😱 ile trwał zabieg? I co masz na mysli troche boli? Do wytrzymania? Jakie przeciwbolowe bierzesz?

reklama
Zabieg trwal ok. 2 godzin, w miare dobrze znosze znieczulenie takze po samej operacji bylo calkiem spokk, senna bylam. Ja spodziewalam sie takiej diagnozy, bo mialam dolegliwosci bolowe zwiazne z jelitem, wiec wiedzialam, ze cos jest na rzeczy. Jesli chodzi o przeciwbolowe to 1.dnia Podawali mi ketonal dozylnie, pozniej ibuprofem. Wyszlam 2. Dnia po operacji do domu wiec szybko. Ogolnie jest dobrze - biore ibuprom 400 x 1 dziennie i jest ok :) takze nie tak duzo. Boli przy wstawaniu, przekrecaniu sie z boku na bol, troche krwawie - ale to wszystko normalne po takim zabiegu ;) ale nie jest to duzy bol ;) powiem szczerze ze przy operacji nerki zdecydowanie trudniej dochodzilam do siebie, a mialam tam tylko laparo

Zabieg trwal ok. 2 godzin, w miare dobrze znosze znieczulenie takze po samej operacji bylo calkiem spokk, senna bylam. Ja spodziewalam sie takiej diagnozy, bo mialam dolegliwosci bolowe zwiazne z jelitem, wiec wiedzialam, ze cos jest na rzeczy. Jesli chodzi o przeciwbolowe to 1.dnia Podawali mi ketonal dozylnie, pozniej ibuprofem. Wyszlam 2. Dnia po operacji do domu wiec szybko. Ogolnie jest dobrze - biore ibuprom 400 x 1 dziennie i jest ok :) takze nie tak duzo. Boli przy wstawaniu, przekrecaniu sie z boku na bol, troche krwawie - ale to wszystko normalne po takim zabiegu ;) ale nie jest to duzy bol ;) powiem szczerze ze przy operacji nerki zdecydowanie trudniej dochodzilam do siebie, a mialam tam tylko laparo
Dziekuje, uspokoilas mnie. Mam nadzieje, ze rownie dobrze zniose...oby jednak nie skonczylo sie laparotomią jak u ciebie 😕 bo bole mam konkretne i to wszystkiego tam na dole.

Laparotmia to nic strasznego ;) tez bylam tym przerazona ale nie jest tak zle ;) ogolnie to polecam bardzo otwarcie porozmawiac z chirurgiem przed operacja na co sie zgadzasz a na co nie. W moim przypadku od razu rozmawialismy tylko o uwolnieniu jajnikow i macicy. Po operacji powiedzial, ze zostalo duzo zrostow na jelicie, ale proba jego uwolnienia mogla by sie zakonczyc czesciowa resekcja jelita - a to juz bardzo powazna sprawa... i moglyby sie wiazac z tym duze konsekwencje. Ja kupilam przed operacja tez zel, ktory ma zminimalizowac zrosty - hyalobarier endo. W szpitalach tego nie refunduja, wiec przynioslam go ze soba koszt ok.560zl. Ale tak ogolnie jak poszla operacja to zobacze za jakis miesiac - dwa jak jajniki beda pracowac i jak bedzie wygladal okres :) zrobilam sobie tez amh przed operacja, zeby zobaczyc jaka bedzie roznica

Pytanie. Dziewczyny czy wcześniej leczyłyście się farmakologicznie?
Ja słyszę, że mam endometriozę od 4 lat. Dostaję leki, przechodzę kuracje i na nowo jazda. Bóle okropne trwające od drugiej połowy cyklu, plamienia, miesiączki po 2 tyg, spuchnięty brzuch w drugiej połowie cyklu, wiecznie niepękające pecherzyki i tworzenie się torbieli ( obecnie z tego cyklu mam ich aż 5🙉). Gdy pytam o skierowanie aby zajrzeć do brzucha to ciagle słyszę, że po 4 cesarkach strach jest tam ,,wchodzić,, i żeby szukać kliniki gdzie się tego ktoś podejmie. Brakuje mi sił i rozmyślam szukanie prywatnej kliniki ponieważ życie w bólu rujnuje mnie fizycznie i psychicznie

Pytanie. Dziewczyny czy wcześniej leczyłyście się farmakologicznie?
Ja słyszę, że mam endometriozę od 4 lat. Dostaję leki, przechodzę kuracje i na nowo jazda. Bóle okropne trwające od drugiej połowy cyklu, plamienia, miesiączki po 2 tyg, spuchnięty brzuch w drugiej połowie cyklu, wiecznie niepękające pecherzyki i tworzenie się torbieli ( obecnie z tego cyklu mam ich aż 5🙉). Gdy pytam o skierowanie aby zajrzeć do brzucha to ciagle słyszę, że po 4 cesarkach strach jest tam ,,wchodzić,, i żeby szukać kliniki gdzie się tego ktoś podejmie. Brakuje mi sił i rozmyślam szukanie prywatnej kliniki ponieważ życie w bólu rujnuje mnie fizycznie i psychicznie
Laparoskopie wykonuje sie kiedy bole sa juz na prawde duze i uciazliwe badz przy nieplodnosci. Ogolnie po niej i tak jest nawrot. Warto wprowadzic diete przeciwzapalna, suplementy, ziola i generalnie hormony ale to przy staraniach o dziecko odpada.

Laparoskopie wykonuje sie kiedy bole sa juz na prawde duze i uciazliwe badz przy nieplodnosci. Ogolnie po niej i tak jest nawrot. Warto wprowadzic diete przeciwzapalna, suplementy, ziola i generalnie hormony ale to przy staraniach o dziecko odpada.
😥bóle doszły do mojej granicy wytrzymałości w zeszłym tyg 3 razy wizyta na zastrzykach przeciwbólowych. Robię sobie co jakiś czas 3 miesięczną kuracje hormonalną aby ulżyć sobie ale tak jak piszesz nie poprawi to płodności, miesiące kolejne zmarnowane i efekt bólu od razu po odstawieniu. Teraz zaproponowano kurację pół roku. Umówiłam się do kliniki na badania i jakieś konkrety bo mam wrażenie, że te moje ,,leczenie,, duphastonem i tabletkami anty to jakaś pomyłka

reklama
Ja nie leczyłam się farmakologicznie - mialam bóle, ale normalne tabletki dawały mi ulgę. Operacja wynikała z trudności z zajsciem w ciążę. Jeśli chodzi o leczenie to znajoma zaczyna brać tabletki diemono - wlasnie ze wzgledu ma problemy bólowe. Ale jeszcze nie wiem jak one zadziałają...natomiast siostra ze wzgledu na problemy bolowe i torbiele przez endometriozę miala usunieta macice i dopiero to jej dalo ulgę...

Do góry