reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

Kasro z tego co napisałaś jak wyliczać to mi też się nie zgadza, tyle że na plus dla mnie.

reklama
A stare druki to chyba u Kacperka mają o ile dobrze pamiętam:-)

Taaaaakkkkk....... to u mnie chyba kolejny objaw ciązy - nie dość, że mi wszystko z rąk leci, dłużej zajmuje mi zrozumienie prostych rzeczy, to jeszcze mam sklerozę - ja się uwsteczniam dziewczyny! :baffled: :wściekła/y:

Mam jeszcze jedną sprawę. Dziewczyny na L4, dostałyście wypłatę za luty? Ja tak i to niższą niż normalnie:wściekła/y:

zajebiscie nizsza-o ponad 1000 zl.ale ze wczoraj pita dostalam i jest blad w nipie (ostatnie cyferki pani przestawila),wiec dzis rano zadzwonilam i powiedzialam o nipie (i bardzo dobrze) a takze spytalam,tak tylko z ciekawosci,jak sie te pensje nalicza.no i pani mi powiedziala,ze w dniu naliczania pensji nie miala kolejnego chorobowego,ale to sie wyrowna,wiec nie mam sie denerwowac.to podziekowalam i tyle.
a co do tej pensji,to ja rok temu mialam wahania,dlatego myslalam,ze spada mi srednia,bo tak ma byc.w razie czego trzeba po prostu zadzwonic do kadr i spytac :tak:

Krupka - twoje objawy sa normalne mi też leci wszystko z rak a pamięć oddałam dziecku.
Wczoraj byłam u ginekologa i mój mąz się pyta mnie przed gabinetem czy mam kase, a ja mu na to spokojnie że nie. Po prostu zapomniałam. Ale na szczęscie mam gina, który problemu z tego nie robi.

no a z tą pensją to też nie wiem. Dzisiaj zobaczyłam ze mam podstaw niższą niż miałam i nie wiem czy to normalne i jak one to naliczją. Co miesiąc mam inną pensje :confused:

A dziewczyny jakie wy dokumenty do ZUSu składacie i jakie zasiłki dostajecie - bo ja zupełnie nie w temacie - czy mi tez sie jaka kasa należy, bo zgłupiałam ????????????

Hejka :)
A ja mam pytanie z innej beczki ;) Ile trzeba czasu prowadzic wlasna dzialalnosc gospodarcza aby moc isc na chorobowe, wychowawcze itp.
Jak to wyglada ??

Hejka :)
A ja mam pytanie z innej beczki ;) Ile trzeba czasu prowadzic wlasna dzialalnosc gospodarcza aby moc isc na chorobowe, wychowawcze itp.
Jak to wyglada ??
nie wiem czy dobrze kojarze, ale coś mi się kiedyś o uszy obiło (chyba chodziło o PL), że kobiety prowadzące własną działalność są pokrzywdzone, bo urlop wychowawczy im się nie należy.
Napewno specjalistka w tej dziedzinie będzie Aletka:-)

Mnie się też wydaje, ze wychowawczy się nie należy. A chorobowe będzie płatne jeśli wszystkie składki z jakiegoś tam czasu masz zapłacone w terminie (nie może być nawet pół dnia spóźnienia!:wściekła/y: )
I w ogóle ZUS chyba uważa, że jak kobita ma działalność, to niech radzi sobie sama!! Skandal! :wściekła/y:

aludek - mówimy o zasiłku rehabilitacyjnym, który wchodzi po chorobowym trwającym dłużej niż 182 dni. Nie wiem jak długo jesteś na zwolnieniu - może Ciebie to nie dotyczy?

Krupko - dzięki za info musze policzyć od kiedy jestem zna zwolnieniu bo juz jakoś długo

No to ja juz nie wiem czy mi sie wychowawczy należy czy nie, bo mam własną działalność gospodarczą znaczy że nie, ale pracuje też w państwowej firmie i wtedy mi sie należy
Więc jak to wygląda?:baffled:

reklama
To mnie uspokoiłaś. Zakład płaci za mnie pełny ZUS, a ja jako firma tylko zdrowotne.
Ale Pani w Zusie powiedziała, że jak urodze dziecko to będe musiała płacić cału ZUS jako firma :confused::baffled:
Nie wiem dlaczego i skąd mam na to kase wziąć?

Do góry