reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

wyobraźcie sobie, że dostałam dziś papiery do zus-u!!! Koleżanka z pracy mi je dziś dała - kadry jej dały, żebym szybciej je dostała:szok:

A dziś dopadła mnie następna wątpliwość. Otóż urlop wypoczynkowy należy nam się proporcjonalnie do przepracowanych miesięcy. No i właśnie chodzi mi o ten 2007 rok. Zakładam że do sierpnia jestem na urlopie macierzyńskim, a potem wykorzysuję urlop wypoczynkowy i 2 dni opieki nad dzieckiem. Ale jaki wymiar będzie tego urlopu? Całe 20 dni (lub 26)? Wiecie coś o tym?

reklama
Oczywiście, że cały. Jedyne co, to zakład pracy nie musi Ci dać od razu całego - to dobra wola pracodawcy. U mnie regułą jest, że młoda matka wykorzystuje po urlopie macierzyńskim cały zaległy i należny za aktualny rok urlop wypoczynkowy.

Jestem tego samego zdania co Krupka. Czyli po macierzyńskim może byc zaległy wypoczynkowy i wypoczynkowy aktualny. Tylko np u mnie w pracy jeśli chodzi o wykorzystanie urlopu zaległego po macierzyńskim to z tego co wiem trzeba pisac jakieś pismo do zarządu, żeby mozna go było wykorzystać. Bo tak normalnie to zaległy urlop mozna wykorzystać do końca marca.

dziś mąż złożył moje papiery do zusu. Nareszcie już nie muszę o tym tak myśleć. Po jakim czasie dostałyście odpowiedź?

Mam dziewczyny jeszcze jedną wątpliwość chce wziąć urlop macierzyński trochę przed porodem. Czy muszę je wziąć automatycznie jak kończy mi się L4.
Prawdopodobnie zwolnienie skończy mi się 30 kwietnia, a potem jest 1,2,3 maja niby dni ustawowo wolne. Czy muszę brać urlop macierzyński 1 maja, czy mogę po dniach wolnych czyli od 4 maja???:szok:
Jak wiecie to dajcie znać:happy:
Wzięło mnie na taki rozważania:-D

Wydaje mi się, że możesz wziąć od 4, tyle tylko, że za dni 1-3 wynagrodzenie musi wypłacić Ci pracodawca. dodatkowo 2 maja jest dniem pracującym, więc w zasadzie powinnaś stawić się w robocie...

ja juz dostałam wszystkie papiery z zusu i 2 marca ide do gina ze mi wypełnił.Jestem tak wsciekła bo okazało sie ze moj lekarz jest oststni dzien w pracy własnie 2 marca i idzie na urlop i juz nie wraca bo bedzie robił jakos specjalizacje-no szlak mnie jasny trafi-i gdzie ja teraz mam szukac nowego gina-ten był taki super.

Ciesze sie tylko ze zdazyłam z tym drukiem w ostatniej chwili do niego:no: .Boze co za pech,musiał akurat teraz pod koniec ciazy:wściekła/y: :szok:

Żyrafa może ten twój gin. zostawi swoje pacjentki jakiemuś zaprzyjaźnionemu po fachu koledze. Porozmawiaj z nim najlepiej.

:confused:
Wydaje mi się, że możesz wziąć od 4, tyle tylko, że za dni 1-3 wynagrodzenie musi wypłacić Ci pracodawca. dodatkowo 2 maja jest dniem pracującym, więc w zasadzie powinnaś stawić się w robocie...

Dzięki krupko:-) za odp
Podobno 2 maja mamy ustawowo wolny, 4 maja mam odpracowany we wrześniu( a pracuję w szkole) z tym że 4 odpracowany, ale 4 wyznaczyli matury i powinniśmy być pracy. Bezczelność jeszcze we wrześniu zdążyliśmy odpracować a tu nici.
To pewnie od 4 maja mogę iść na urlop, a gdyby uznali to odpracowanie to mogłabym iść od 7 maja.
Każdy dzień się liczy prawda:confused:

reklama
Do góry