reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4 w ciąży

elysia141

Fanka BB :)
Witam wiem ,ze l4 w ciąży liczy się za okres 12 miesięcy. Ale mam pytanie czy jeśli w styczniu była podwyzka krajowa,a nadal pracuje czy będzie ona miała wpływ na l4 ? Zarabiam najniższa krajowa .

reklama
reklama
Witam wiem ,ze l4 w ciąży liczy się za okres 12 miesięcy. Ale mam pytanie czy jeśli w styczniu była podwyzka krajowa,a nadal pracuje czy będzie ona miała wpływ na l4 ? Zarabiam najniższa krajowa .
no jak za styczeń dostałaś większą wypłatę to liczy sie to co dostałaś wypłacone.
Czy dostajesz 2080 czy 2300 to liczy się kwota otrzymana za ostatni miesiąc .
Ale jedna czy dwie wyplaty wyższe o 100-200 zeta kokosów ci na wysokości zasiłku nie dadzą.

liczba 7-8 mi się majtnęła 👍

Ja na razie czekam co do tego nowego podatku jak to się ma do ZUSu ...
Za grudzień jak dostałam to ... 🤦‍♀️ no ale tam był ten 17% podatek.

A do dzisiaj na razie nie dostałam ani grosza bo po 1. pracodawca zapomniał wysłać jeden dokument, 2. mają w zusie bardzo duże zaległości, 3. mieli problem z tym nowym ładem = efekt : od 22 grudnia do dzisiaj żyję z powietrza 😆

Jak zmienia się minimalna, a ktoś ma na umowie minimalna, to zmienia się podstawa! Nie wprowadzajcie w błąd! Podstawa zasiłku nie może być mniejsza od aktualnej minimalnej!

Ogólnie od kwoty zasiłku potrącany jest podatek 17%, ale obecnie przy najniższej krajowej i kwocie zmniejszającej podatek 425zl, zaliczka na podatek wynosi 0.

Potrzebuję porady. A co w sytuacji gdy na umowie o pracę na etat mam przepracowane 8 miesięcy? Jak to się ma do zasiłku choroboweg skoro nie mam przepracowanego całego roku? Jeśli teraz pójdę na L4 to dostanę średnia z tych 8 miesięcy pomniejszoną o podatki, czy tą kwotę będą dzielić przez 12 miesiecy i w rezultacie wyjdzie jeszcze mniej niż najniższa krajowa?

reklama
Do góry