reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

moniabir, nie przejmuj się, do końca ciąży możemy czuć pobolewania ( ale pobolewania, a nie silne bóle) w brzuchu, to jest normalne, bo macica się powiększa, i wszystkie wnętrzności przesuwają, miednica poszerza, aby nasze dzidziusie mogły rosnąć jak byki :)
mi zazwyczaj pomaga poleżenie i odpoczynek

reklama
a mam jeszcze pytanko, czy któraś z was bierze luteinę dopochwowo?
ja biorę 2 tabletki na noc, lekarz nakazał z racji tego, że dawno dawno temu, jeszcze przed urodzeniem starszego smyka miałam 2 ciąże obumarłe, jedna w 8 druga w 16 tygodniu z nieznanej przyczyny, więc profilaktycznie zażywam je dowcipnie
ale nie o tym, zastanawia mnie, czy ta luteina może nasilać wymioty i mdłości, ciekawa jestem czy któraś z was bierze ten lek i zauważyła coś

no ja właśnie nie wiem jak to jest, bo jak mnie bolało i poszłam na plazę, to przestało kłuć :-) więc moze niekoniecznie lezeć, moze lepiej rozruszać i tak za duzo lezymy podczas ciazy :-) przynajmniej ja tak mam, ćwiczyłam ostatnio jogę, czuję się po niej fantastycznie, przestały mnie plecy boleć i lepiej mi się oddycha :-)

myślę że każda z nas musi sobie wypracować własne sposoby, jedne się czują lepiej jak poćwiczą, inne jak poleżą
wniosek jest jeden: co kobieta to inna ciąża :)

Ale naprodkowalyscie ze nie nadazam z czytaniem :-)
Ja zabki sobie robie regularnie wiec nie musze sie martwic mam wszystkie zdrowe, ale slyszalam ze po ciazy zeby sie psuja, moja siostra wszystkie plomby sobie wymieniala przed ciaza i wyleczyla zeby a od razu jak urodzila olenke pojawily jej sie male 2 dziurki z przodu:szok:

Jezeli chodzi o smaki to ja na poczatku ciazy ciagle mialam ochote na frytki :-) i pringelsy, na slodycze nie moglam patrzec, teraz czasem mam ochote na czekolande z orzechami :-) kawy i herbaty nie pije , odrzuca mnie w ciazy. CZasem mam ochote na cole. Bole glowy mialam na poczatku ciazy ale mi sie wydaje ze to przez to ze przestalam kawe bic, tak juz mialam jak staralam sie zrezygnowac z kawy :tak: bole migrenowe zdarzaly mi sie przed ciaza ale rzadko, w ciazy jeszcze ich na szczescie nie zaznalam
Lody jadam bo mi na mdlosci pomagaja , wiec polecam tym co maja mdlosci . CZasem jem po kolacji
Nigdy nie przepadalam za spagetti i pomidorowka a teraz jem czesto :-)

Margoz - ja gdzieś słyszałam, ze jak się bierze duphaston to mogą się mdłości nasilać, w sumie luteina to prawie to samo, ale ile w tym prawdy to nie wiem, bo niektóre ze znanych mi osób, które brały dupka nie miały mdłości a ja np miałam, tzn miewam nadal, chociaż już nie łykam tabletek.

Odnośnie ruszania się - zastanawiam się czy nie zacząć chodzić na ćwiczenia dla kobiet w ciąży takie grupowe, bo same spacery to trochę mało, chociaż jak mnie tak boli ta kość ogonowa po wysiłku to nie wiem czy będę zdychać potem.

ćwiczenia dla kobiet w ciazy na pewno nie beda obciazac kregosłupa, czy kosci ogonowej, bo sa specjalnie przygotowane, będa raczej wzmacniać mięśnie pleców, brzucha czy nóg potrzebnych do noszenia cięzkiego brzuszka w przyszłym okresie i później silne mięśnie daja radę przy porodzie, moze po pierwszych zajęciach będziesz odczuwać jakieś bóle, ale to tylko dlatego, ze mięśnie się rozruszały :-) ja polecam, lekarze tak samo, dobrze się przemóc, później jesteśmy w formie i łatwiej nam dojść do siebie po porodzie juz nie mówię o wygladzie ale ogólnie o fizycznym samopoczuciu,
ja chodzę na jogę i ćwiczenia dla kobiet w ciazy, na ćwiczeniach mamy trochę tańca brzucha nawet więc wesoło, no i przy okazji jakieś nowe towarzystwo o podobnej sytuacji zyciowej, jest o czym pogadać hiihi :-D

Ja zapisuje sie na cwiczenia dla kobiet w ciazy jak wroce z Polski a potem Ibizy. Wakacje mi sie naleza :-) czyli od pazdziernika bede cwiczyc. Tez zauwazylam ze jak sie ruszam to sie lepiej czuje, choc jak przedobrze to na drugi dzien rano wymiotuje :-(

reklama
witajcie babeczki
odnośnie ruchów dziecka to mozna poczuć od 16 tygodnia, ale często mylone sa one z ruchami jelit więc takie pewniejsze zaczynają sie od 18 tygodnia kiedy szczupłe dziewczyny naprawde mogą poczuć ruchy dzidziusia, takie jakby delikatne pukanie od środka... dzidziuś jeszcze malutki wiec nie bedą to jakies super silne doznania ale można cos poczuć, raczej nie prędzej... kobiety, które już rodziły szybciej odczuwają te ruchy bo wiedza już czaego oczekiwać... ja jestem w drugiej ciązy i jeszcze ruchów jako takich nie czuje a juz prawie 16 tydzień zaczynam, jednak licze, że niebawem poczuje ;)

Do góry