reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Vickigus wow no to niezła transakcja Ci się trafiła :-)

Margoz ile je Twoja Lenka i co ile?

Wprowadziłam 2 karmienia bebilonem na razie, niech młody się przyzwyczai do tego, moja laktacja też niech się dopasuje (dziś musiałam trochę ściągnąć z jednego cycka, bo myślałam, że mi pęknie. Zjada mi tak po 100 ml, z tym, że na piersi był co 2-2,5h więc a automatu je mniej a częściej.
A tak w ogóle to spał mi dziś od 8 do 10.30, potem od 12.30 do 14.30 a potem jeszcze po 15.30 do prawie 16.30 i teraz też oczy trze. Taki senny dzień. A ja od 6 na nogach.

Qrde, jutro muszę jechać po rumua i zaświadczenie o zgłoszeniu młodego do ubezpieczenia, bo na 15 idę do lekarza po receptę na mleko

reklama
U nas też dziś fajowski chłodek :-) trochę deszczu, ale spacer zaliczony :-) a Młody śpi już od 2godz, co mu się w domu nie zdarza :szok:

Mam pytanko dotyczące karmienia - czy Wasze dzieciaczki mają ustalone mniej więcej pory karmienia? Bo do nas przyszła dziś paczka reklamowa z hippa i m.in. był dołączony schemat rozszerzania diety... i tak sobie nad nim pogdybałam, bo u nas jedno z karmień wypada między 4-5 rano, bez względu na to, ile i o której Gabryś zje wieczorny posiłek... powoli chcę tą godzinę przesunąć na 6-7, ale boję się, że wtedy jedno karmienie nam wypadnie. Teraz Gabryś pierwszy posiłek je 8.30-9.30, w zależności, o której się obudzi.

Rety, już 19, a on śpi... a tu zaraz czas na kąpiel...

Ostatnia edycja:
a jak juz pojawił się temat odmiennych zaleceń w zależności od kraju - napiszcie proszę jakie są zalecenia w kraju , w którym mieszkacie odnośnie szczepień:confused:

rozpisalam sie i wcielo mi posta , mam nadzieje ze teraz mi sie uda

A wiec w Irlandii obowiazuje nastepujacy kalendarz

po urodzeniu B.C.G

2 miesiące 6 w 1 + PCV

4 miesiące 6 w 1 + Men C

6 miesięcy 6 w 1 + Men C + PCV

12 miesięcy MMR + PCV

13 miesięcy Men C + Hib

4-5 lat 4 w 1 + MMR

12-13 lat HPV (tylko dziewczyny)

11 - 14 lat Td

BCG -Bacille Calmette-Guerin (TB - szczepionki przeciwko gruźlicy)

6 w 1 szczepionka skojarzona przeciwko: błonicy, tężcowi, krztuścowi
(acelularna), polio, Hib, wzw B

PCV -Szczepionka przeciw pneumokokom

Men C -Szczepionka przeciw meningokokom z grupy C

MMR -szczepionka skojarzona przeciwko odrze, śwince i różyczce

Hib -szczepionka przeciwko Hib (Haemophilus influenzae typu b)

4 w 1 - szczepionka skojarzona przeciwko: błonicy, tężcowi, krztuścowi,polio

HPV -szczepionka na Wirus brodawczaka ludzkiego
Td -szczepionka przeciwko tężcowi, błonicy niskie dawki

Ostatnia edycja:
a ja dokonalam juz przegladu szafy mojej meza i dziewczyn teraz tylko zrobic wielkie pranie i od poniedzialku prasowac i odkladac na polke w komodzie a pozniej bach do torby i mozemy ruszac

GosiaLew moja ma mniej więcej ustalone pory posiłków, no mogą się różnic ociupinkę, bo raz wstanie o 6 a raz o 7, ale mniej więcej jest to 6 karmień, pierwsze po wstaniu jest niewielkie bo nie ma rano apetytu i zje około 70-90 ml, następne w przerwach 2,5-3 godziny, z tym że przeważ nie są 3 h....i tu na jeden posiłek zje 80-130 ml, ostatnie jest przed ósmą po kąpieli i zjada 100-130 ml mleka razem z 2 łyżeczkami kleiku, także bardziej sycące jest i wytrzymuje całą noc
w ogóle to moja córcia nie płacze nigdy jak jest głodna, zassie palucha albo zaśnie hehehe, także sama muszę domyślać się czy jaśnie panienka zechce już jeść czy nie :)))

Benfica u mnie mniej więcej są stałe pory posiłków, zależy o której wstanie, ale też potrafi jeden wypaść bo młody śpi dłużej albo po prostu nie jest głodny. No i tak samo w nocy, czasem je 2 razy a czasem 4 - cyca chociaż kilka minut.

Margoz dzięki za info, bo tak właśnie wiem, że Twoja mała to tak niewiele je jednorazowo. Się zastanawiam jak to będzie z moim małym, bo mi właśnie zjada mm po 100 ml a je co 2-2,5h czasem 3. Zastanawiam się czy spróbować go przetrzymać żeby więcej butli zjadł, muszę to przemyśleć.

A w ogóle to młody marudzi mi przy cycku jak ma usnąć wieczorem i rano. Dziś wieczorem prawie usnął sam w łóżeczku ze smokiem i przytulony do poduszki i pieluszki tylko nie dało rady bo był głodnawy, bo nie dojadł z cycka, bo nie chciał, musiałam dać mu się wymarudzić troszkę i dokarmić. I tak się zastanawiam czy nie wprowadzić na noc butelki właśnie. Ale to w przyszłym tygodniu, niech przyzwyczai się do tych dwóch chociaż w dzień.

Lena nawet jak ją próbowałam przetrzymać to i tak nie zjadła więcej, za to łapczywiej rzucała się na butelkę i krztusiła się na początku ssania, ale możesz spróbowac, bo przecież dzieci są różne :)
z zasypianiem wieczornym nie mam w ogóle problemu, tak ma wpojone że jest kąpanie, butla i wędruje do łóżeczka, ze w ogóle nie protestuje, często zaśnie przy butelce ale jak nie zaśnie albo się obudzi to sobie już sama usypia przy lampeczce... zaznaczę że w łóżeczku śpi tylko w nocy, w dzień na kanapie w pokoju żebym mogła ją obserwować, zastawiam tylko krzesłem żeby nie spadła :) i w dzień ma czasem problem z zaśnięciem, nie pośpi długo za to ma kilka drzemek po pół godziny do godziny

ja sobie nie wyobrazam przetrzymywac mojego glodomora. Skonczyloby sie najazdem policji z interwencja z powodu przemocy w rodzinie;-)

Margoz z jakiego smoka podajesz mleczko z kleikiem bo ja mam tt 2 ale jak dodam wiecej kleiku to nie chce leciec.

reklama
Gosia jak my przechodziliśmy na mm, to początkowo też potrafił jeść co 2godz, wciągał wtedy 50-100ml, ale częściej jednak tą mniejszą ilość, z tym, że miał 2mce. Na początku było 7 karmień. I u nas przetrzymywanie pomogło - zaczynałam od malutkich 15min, potem doszło do 30min i tak zaczął jeść nie częściej niż co 3godz. Zeszliśmy dość szybko do 6 karmień. Ale jako, że rośnie i coraz mądrzejszy jest :) to jakoś stopniowo sam zaczął sobie przerwy wydłużać, teraz je co 3-4godz, co 3 to jak ma fazę na jedzenie. Na raz zjada około 150ml zwykle, zdarza się 130-140ml, ale rzadko, a ostatnio to zjada już ponad 150ml, coraz częściej 160-180ml. I mamy 5 karmień. Przerwa nocna to około 8-9godz, je i dosypia.

Margoz mój czasem też nie woła jeść, ale jak mu wkładam smoczek od butelki do buziołka to zasysa i wtedy robię jedzenie - i zjada :) jak nie woła sam, to staram się, żeby przerwa między posiłkami nie była dłuższa niż 4-4,5godz. Potrafi nie być głodny, a za 5-10min być już baaaardzo głodny :)

A ilość ml liczę tyle, ile wlałam wody, a nie ile wychodzi mieszanki.

Ostatnia edycja:
Do góry