reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

MYSIA88- co do ulewania to Nina też tak miała, powiedziałam o tym pediatrze i dostałyśmy taki syrop do podawania przed jedzeniem. Poza tym musi się dziecku odbić, po jedzeniu ponosić go na rękach w pionie dłużej, nie kłaść na płaskim tylko np. do leżaczka żeby było wyżej, no i najlepiej też trochę podnieść tę część łóżeczka gdzie główka by była wyżej (ok 30 stopni wyżej niż reszta ciała). Ja zaczęłam to stosować i się znacznie poprawiło. Mojej też się pocą stopki i rączki, to na pewno nie od witaminy D. My dajemy trochę więcej witaminy D bo mała ma duże ciemiączko (tak kazała pediatra).

A my byłyśmy na gimnastyce matek z niemowlakami- było super, Ninie się bardzo podobało, wcale nie płakała, dzielnie pomagała mamie w ćwiczeniach. Na pewno będziemy tam regularnie chodzić (mimo, że to wyprawa autobusem na pół dnia). teraz mój aniołek grzecznie śpi.

reklama
Dziewczyny z ta wit D w Angli to jest tak ze tez sie nie podaja ale jak byla u mnie health visitor kilka tyg po porodzie to mowila ze wlasnie beda to wprowadzac bo stwierdzili ostatnio ze na wyspach jednak tego slonca troche malo. Smiala sie ze my Polacy robimy to od dawna a oni dopiero teraz zalapali.

Viki odnosnie szczepien to kalendarz wyglada tak samo jak w Polsce z tym ze szczepi sie co 4 a nie co 6 tygodni poczawszy od 8 tygodnia zycia. Do tego pneumo i meningo sa za darmo. W drugiej dobie Lena byla szczepiona na gruzlice.

aha i mam do was pytranie. Czy to mozliwe ze mala przyzwyczaila sie do spania tylko w wozku??? Od dwoch tygodni jestesmy u tesciowej i mala spi w ciagu dnia tylko w wozku bo cale dnie spedzamy na zewnatrz. Tylko w nocy spi w lozeczki. Dzis z racji pogody chcialam ja uspic na rekach i byl placz i histeria. Wczesniej jak bylysmy u mojej mamy to nie bylo wiekszych problemow z zasypianiem w domu. Przez ostatnie dni mala marudzi tez przed nocnym spaniem w lozeczku. Napiszcie mi prosze co o tym myslicie

Ostatnia edycja:
rachell, robili z krwi i moczu, niestety kału nie, ponieważ mały nie robił kilka dni kupki, bo nie ma z czego, i nic nie wyszło

my też na spacerze krótkim byłayśmy, ale mała miała muchy w nosie i szybko wróciłyśmy, tym bardziej że zaczęło mżyć

margoz jak ja w lipcu zeszłego roku trafiłam do szpitala z biegunką (później krwotoczną) też nie wykryli co to było. Lekarka mi powiedziała, że badania robią tylko pod kątem kilku wirusów i bakterii, a jest ich całe mnóstwo, więc często zdarza się, że nie wykrywają co to. Badają tylko pod kątem tych najpopularniejszych. Podali mi antybiotyk, kroplówki nawadniające po kilku dniach przeszło.

ubrania:
bielizna(12 sztuk body)
piżamka (4 szt rampersów i 6 par pajacy)
skarpetki(6 par)
rajstopki(4 pary)
bluza polarowa (3 pary)
dres (3 sztuki)
letnie spodnie(5 par)

sukienki(5 par)

dżinsy(3 szt)
ciepła kurtka (1 szt)
strój kąpielowy (a co w końcu Iza też będzie się kąpać)
czapka(2 szt cieńkich i 1 bawełniana i 2 chusty)

koszulki (12 par bluzek i 12 par koszulek)

Kąpielowy niezbędnik:
ręcznik (2 szt)
płyn do kąpieli

plażowy niezbędnik:
Kocyk (2 szt)
mała poduszeczka
krem z filtrem
krem na każdą pogodę
A ponadto paczka pieluch,1 opakowanie chusteczek nawilżonych i 4 opakowania mleka,środki na komary i meszki,
ulubiona Przytulanka,2-3 ulubione zabawki,i już wspomniane wyżej dla Martyny zabawki do piasku,rękawki dmuchane,koło dmuchane,piłka plażowa ,parawan,ręczniki na plażę,pasta do zębów i szczoteczka,żel pod prysznic ,szampon,nasze kosmetyki,trochę proszku lub płynu do prania, kawałek sznurka i klamerki do powieszenia kilku sztuk mokrej odzieży a do tego wszystkiego pożyczamy chustę dla Izuni i będziemy się motać.A przede wszystkim nie mogę zapomnieć o książeczkach zdrowia dziewczyn i poświadczenia ubezpieczenia.wózek,pompka do kół wózka,moskitiera na wózek i łóżeczko,folia przeciwdeszczowa na wózek i nosidełko,wysterylizowane butelki i smoczki, przynajmniej 2 zapasowe smoczki,łańcuszek do przypinania smoczka,kaszki,gotowe dania dla niemowląt,pieluchy tetrowe i flanelowe,krem przeciw odparzeniom,oliwka,podręczna apteczka.Pomijam nasze ubrania i kremy dla nas chodzi mi tylko o dzieciaki myslicie ze to wystarczy na 2 tyg wyjazdu?Nie wpisałam ciuchów Martynki ale to normalne ze koszulki spodenki strój kapielowy i inne ( ma 4 lata wiec wiadomo co zabrac) prosze o ocene pod katem izu

no my mimo ze wyjezdzamy 20 to do 16 musze sie spakowac bo 17-18 i 19 siedze w kuchni
najpierw zeby przygotowac do chrzcin a pozniej podgrzac i podac

ale mam dziś udany dzień zakupowy- najpierw te organki, a teraz przyszla kilka dni temu kupiona paka - łącznie 99szt!!! - 10sukienek(wiekszoć z majtkami) , chyba z 20 bodziaków (kr i dł) , długie spodnie, krótkie, 5 kapelusików, 8 kompletów na lato, bluzki z dł, z krótkim plus wieszaki- za ----- 125zł z przesyłką :szok:

a ubranka- EXTRA!!!
wszystko uprane i uprasowane - i jeszcze poukładane jak w wojsku:tak:...cos mi sie zdaje , że sprzedający zawiedziony ,ze tak tanio zeszło i więcej juz nie wystawi bez ceny minimalnej:-p

jestem pod takim wrażeniem, że hej - wszystko w rozmiarach powyzej 6 m-cy i myslę ,że ponad rok mała wynosi - jejku - ale się ciesze , bo troszkę się bałam ,że to jakiś szmatex będzie - a to same zary, bennetony. mothercary i inne konkretne marki:cool2: - tylko pogoda sie zepsuła na te wszystkie cudeńka :(((

reklama
Do góry