reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

1) Szpital:
Dla mnie
- legitymacja ubezpieczeniowa
- karta ciąży
- ostatnie badania
- koszula do karmienia 2 szt.
- kapcie
- ręcznik
- sztućce
- wkładki laktacyjne
- podkłady
- majtki poporodowe + podpaski
- biustonosz do karmienia
- szlafrok
ja bym dodała jeszcze
- kosmetyczka i wszystko pod prysznic
- dowód osobisty
- skarpetki
- komórkę z ładowarką
- wodę mineralną
- Tantum Rosa w saszetkach - rozpuszczasz to w wodzie i przemywasz krocze po porodzie, dzięki temu szybko sie goi

reklama
a ja do przemywania po porodzie zamiast tantum rosa (albo na zmiane) polecam jeszcze AZUCALEN. to rewelacyjna rzecz, taki rumiankowy roztwor z czymstam, do rozcienczania, np w butelce wody i potem podmywasz sie tym i robisz przymoczki (tzn kawalek gazy, szmatki polewasz, przykladasz i chwile trzymasz).
to samo kwas borny na schlodzonej w lodowce gazie. cudo.

morgaine, dokladnie, najwazniejsza jest spacerowka, ale dla mnie gondola jest bardzo wazna - nie chcialabym mojego dziecka wozic tylko w foteliku nakladanym na stelaz (gdzies tu byl taki watek). ja mojej gondoli uzywalam b.dlugo, dopoki dziecko nie zaczelo samo siadac (nie mniej niz 6 miesiecy). cale dnie nieraz spal w wozku (tzn mowie o okresie wakacyjnym, kiedy bylismy ciagle na dworze). teraz tez tak zamierzam.
ale wlasnie przy wyborze bardziej sie kieruje spacerowka - zeby byla wygodna. bo gondole sa prawie wszystkie takie same, tzn maja te sama funkcje, moze troche rozmiarami sie roznia i tyle.

ja nigdy nie kupilam uzywanego wozka i wlasnie tym sie troche stresuje przy wyborze bugaboo - na nowke kasy nie znajde, a tez wydaje mi sie to troche bez sensu. wydac ponad 5000 na wozek? paranoja...

Aenye nie chodziło mi o to że zamiast gondoli, ten fotelik co to też do samochodu może być, tylko taką godnolę 'miękką' którą wkładasz na rozłożoną na płasko spacerówkę. w tym foteliku samochodowym to ja małego w ogóle do miesiąca nie chciałam wozić bo ta pozycja mi się nie podoba jak dziecko waży 3 kg albo i mniej. WÓZEK TAKO EASY RIDER - SUPER STAN !!! + gratisy (1403421911) - Aukcje internetowe Allegro kolor okropny ale na tej aukcji jest zdjęcie tej wkładki o której mówię. wózki bez sztywnej gondoli są ponad 1000 zł tańsze(nowe) dlatego ja bym się nie pokusiła bo nie mam na to kasy, jakbym miała to bym se i nawet za 5000 kupiła;) a moje dziecię w takim wózku z miękką gondolą (znowu taka miękka nie jest, jest stabilna i wygodna) też w ogrodzie przespało do września (urodzony w połowie czerwca) potem już było mu w niej ciasno i rozkładałam na płasko spacerówkę (ten sam wózek) i podkładałam kocyk/śpiworek itp. z dwójką dzieci miałam wózki z takimi godnolami. ale tak jak mówię, nikogo na siłę nie odciągam od kupna wózka z gondolą, zależy od finansów, jeśli ktoś ma brać kredyt, to uważam że nie warto....

Ostatnia edycja:
Mam do Was pytanie dotyczące łóżeczek.
Chcę, aby na początku przez kilka miesięcy, malutka spała w naszej sypialni blisko naszego łóżka. I dlatego nie wiem, czy kupować od razu drewniane łóżeczko, czy może kołyskę lub turystyczne? A w ciągu dnia jak np. będę w kuchni i będę chciała, aby maluszek był blisko, to w czym ma leżeć? Bo tak myślę, że takie turystyczne albo kołyskę, to można łatwo przenosić z miejsca na miejsca, prawda?
Chodzi mi o to, jak wygląda taka codzienność z maluszkiem?
Czy ono leży w tym swoim łóżęczku np. w sypialni, a ja robię coś np. w kuchni???
Jak to jest?

Mitaginka, są takie półłóżeczka dla dzieci, które można dostawić do łóżka rodziców, zajmują mniej miejsca. Ale jak masz dużo miejsca, to ja bym po prostu drewniane normalne kupiła. A w ciągu dnia moje koleżanki po prostu dzieci kładły do wózeczka, jak chciały mieć przy sobie np. w kuchni.

a ja w końcu nie wiem jaki już teraz ten wóz ma być,tamten co pokazywałam jednak mnie się powoli odwidział,ponieważ poczytałam że nie jedna osoba się wypowiada negatywnie o nim, no i w sklepie tej firmy ale inny model patrzałam i jest wielki szeroki nie wiem,jeszcze popatrzymy,z Hubertem miałam firmy WYCHAMET ,spacerówa i głęboki i w porządku był,ale teraz co innego bym chciała, trzeba popatrzeć no .

mitaginka - u mnie Hubert albo był we wózku,( najczęściej siedział we wózku),albo z babcią,( bo wtedy mieszkaliśmy u moich rodziców),albo sam w łóżeczku .

teraz mieliśmy urządzać sobie sypialnie,ale że dzidźka będzie to już to będzie jej pokojem,więc
jakąś kanapę tam się kupi,abyśmy razem z nią spali w pokoju.

a łóżeczko normalne drewniane kupimy,starczy na 2,3 lata potem tapczanik itd .:happy2: a mam upatrzone takie to łóżeczko w sam raz z kolorem do szafy i komód i paneli ...

ŁÓŻECZKO KLUPŚ SAFARI ZYRAFKA MATERAC PROMOCJA (1391196350) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego.

z materacem od razu według mnie kozackie .

u mnie mlody byl we wozku a potem to w bujaczku. Teraz mam tez taki kosz/kolyske wiec moze i w tym.

co do szpitalnej torby, to uwazam ze z racji tego ze kazda mieszka gdzie indziej, kazdej torba bedzie zawierala co innego. Ja np potrzebuje ubranka dla dzidzi i pieluchy i takie tam, ale za to do kompieli nic nie potrzebuje. Wiec tak jak mowie kwestia indywidualna.

mitaginka ja kupiłam kołyskę Coneco używaną Kołyska przewijak,łóżeczko Coneco SIMPLY CITY (1391457824) - Aukcje internetowe Allegro, będzie stała koło naszego łóżka ale łóżko normalne też zamówiłam razem z mebelkami, a jak mały nie będzie spał to go do leżaczka/bujaczka będę brała, coś w tym stylu ale też używane Promocja FISHER PRICE Hustawka z PROJEKTOREM PRĄD (1376648158) - Aukcje internetowe Allegro (zależy mi na lekkim bujaniu na boki albo przód-tył), myślałam też nad łóżeczkiem turystycznym ale ono zajmuje tyle samo miejsca co zwykłe, fajne jest później na podróże lub jako kojec, więc pewnie później też się nad nim zastanowię

emi ja Ci współczuję poszukiwań wózka... najlepiej wybrać kilka w necie, iść do sklepu i samemu podotykać, rozłożyć, poprzekładać i zdać się na siebie

Ostatnia edycja:
reklama
no i kupilam wozek. W sumie zaden z tych co wczesniej. Juz bylam zdecydowana na ten Tako z Gdyni ( z powodu mozliwosci obejrzenia itp) ale weszlam na allegro przyjzalam sie i kupilam:
Śliczny bordowy wózek dla dziewczynki (1403542876) - Aukcje internetowe Allegro

mam nadzieje ze bedzie ok. Czytalam opinie wszystkie sa pozytywne oprocz tego ze ciezki, ale to mi akurat nie przeszkadza. mam winde wiec nie bede go nosic. :)

Do góry