reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

ja też myślałam żeby używać wielorazowych pieluch na zmianę z pampersami-tzn. nie wiem jak to w praktyce wyjdzie ale wymyśliłam, że w domu będziemy się starać używać wielorazowych a na wyjścia pampersów-wydaje mi sie, że dla dziecka to jednak zdecydowanie zdrowiej. nasz wózek jedo-tej firmy co bartatina tylko fyn 3ds ma naprawdę duże koła,a do tego skrętne i mogę go jedną ręką prowadzić nie mówiąc już o zawracaniu-czuję, ze będziemy z niego bardzo zadowoleni:)My jeszcze nie szalejemy z zakupami,ale wózek już nam kupili moi rodzice-a moja mama zrobiła dla Melci przepiękny kocyk na drutach i drugi jeszcze kupiła:)Teraz w styczniu wybieramy się z mamą na zakupy ciuszkowe o ile będę mogła,bo teraz głównie siedzę/leże w domu.tak pod koniec stycznia planujemy z mężęm pokupować trochę drobiazgów,a luty-marzec kupimy łóżeczko i te większe rzeczy.Nie chciałabym obciążać moich rodziców,bo wyliczyliśmy sobie z mężem mniej więcej pieniądze na "wyprawkę",a oni i tak nam ciągle coś kupują, ale znam ich i wiem, ze i tak jeszcze sporo rzeczy kupią dla wnusi:)
nie mam sprawdzonych pieluszek wielorazowych,ale gdy patrzyłam na allegro to myslałam między tymi Pieluszki wielorazowe Minkee z bambusem NOWOŚĆ (1387274624) - Aukcje internetowe Allegro a tymi PIELUSZKI WIELORAZOWE NAUGHTY BABY PIELUCHY P-Ń (1386809619) - Aukcje internetowe Allegro wizualnie wolałabym chyba te tańsze-nie wiem tylko ile ich kupić-po pierwsze nie są tanie-po drugie nie do końca wiem na ile się sprawdzą-no i zamierzam ich używać tylko w domu,więc na początek kupię kilka sztuk i potem najwyżej dokupię.

reklama
No uzywanie wielorazowych nie jest takie straszne. ale ja niestety sie give up i bede na pampersach od razu leciała. przy pierwszym synu wypróbowywalismy i huggiesy i inne tansze,a le zdecydowanie pampers dla nas nalepszy i nie bede juz eksperymentowac. zwlaszcza z małą pupcią. teraz mąż wpadł na pomysl i kupil takie za 5 zl ze jak bedziemy go oduczac zeby mu niewygodnie bylo...zobaczymy jak ten pomysl sei sprawdzi.

a co do 3latkow zakochanych w pampersach, moim zdaniem to jest po prostu za późno i dziecko juz jest za sprytne i za mądre, wygodnie mu w pampersie i tyle. moim zdaniem ok.2 lat to najlepszy okres, bo dziecko wtedy chce jak najbardziej byc samodzielne i sprawia mu to wielka radość.

pieluchy wielorazowe - cena w większości przypadków świadczy o grubości. im grubsze tym lepsze, bo się nie potargają, nie przetrą no i nie przemoczą od razu do ubrania(są takie majteczki ceratowe, zeby na spodenki nie przelatywalo, ale jak cienka tetra to nawet jak sie 2 da, to jest lipa)
ja mialam przy starszaku dwa rodzaje, cienkie i grubsze i te grubsze zdecydowanie lepsze no i przetrwaly do dzisiaj:)

Laurka no to juz duzo masz:tak: fajnie ze masz wsparcie w rodzinie:tak:

Oj, cieszę się z tego powodu bardzo. Sami z trudem byśmy dali radę. Głównie będzie to wsparcie od mojej rodziny, ale też od teściów niczego nie oczekuę, bo wiem, że ich po prostu na większą pomoc nie byłoby stać. Dla niej te kilka ciuszków to i tak duży wydatek, więc tym bardziej doceniam. Za to wiem, że jeśli chodzi o opiekę przy dziecku, to teściowa nigdy nie odmówi, a to też jest bardzo ważne.
Tak się cieszę z tego, że już wszystko mamy z ciuszków. Choć oczywiście pewnie zajrzę jeszcze nie raz do sklepu czy secondhandu i coś kupię :-)
aenye moje kalkulacje mówią to co Twoje, że pampersy są tylko minimalnie droższe od huggiesów. A jak się trafi na promocję, to już w ogóle. Tę pierwszą partię kupię na pewno pampersów. Od lutego będę rozglądała się za promocjami. Tylko za wiele i tak nie kupię, bo dziecko będziemy mieli duże, więc z 1 pewnie szybko wyrośnie, a nie wiem ile w dwójkach pochodzi. Słyszałam, że te dwa rozmiary dzieci przeskakują bardzo szybko i później są długo na trójkach, ale nie wiem ile w tym prawdy. Dlatego pewnie kupię przed porodem po jedne paczce 1 i 2.

pieluszki wielorazowe jak dla mnie spoko pomysł ale nie na początek, jak juuż maluch mniej sika to i owszem, ale znając życie to ja będę zbyt wygodna na nie, ale nie mówię nie ;-)

otulacz - ja uszyję sobie takie coś ŚPIWOREK SPIWORKI spiwor becik POSCIEL łożeczko (1386220822) - Aukcje internetowe Allegro, mam pościel która nie pasuje mi na kołdry to będzie akurat, muszę pomyśleć tylko nad wypełnieniem, a może ja z tego biznes zrobię i będę szyła hurtowo? :-D

Laurka tu info o tych pieluszkach http://www.dzieciowo.pl/2010/09/huggies-newborn-cieknaca-sprawa.html

a tu więcej o pieluszkach http://www.dzieciowo.pl/category/abc-rodzica-debiutanta mniej więcej w połowie strony po prawej jest dział Ocenione produkty dla dzieci PIELUSZKI

Ostatnia edycja:
Aenye ja przy pierwszym synku od razu 2 kupiłam mimo ze wazyl 3kg przy urodzeniu. drugiemu zużyłam jedną paczkę 1(taką małą, nie jumbo pack), 1 paczkę 2(jumbo pack), no i potem dłuuuugo 3.

U mnie dość długo były 1 a później migiem przeskoczył do 4. Ale używam zawsze większych papersów, nie dopasowanych. Takie żeby dobrze przylegały po bokach ale żeby miejsce w środku było. Inaczej go obcierają. Jak ja bym chciała żeby przeszedł już na nocnik. Jak na razie wszystkie próby zakończyły się fiaskiem. Nie chcę tego robić też na siłę..

co do otulaczka to ja mialam bo dostalam w prezencie i ani razu nie uzylam. Wszystko zalezy od dziecka. Mialam za to kolezanke ktora urodzila corke w lipcu to ta musiala byc owijana do spania bo byl ryk, ale znowu potem bylo jej za cieplo i znowu ryk. Biedna co ta moja kumpela przechodzila. Wkoncu uzyla takiego kocycka zrobionego na drutach z duzymi oczkami zeby przepuszczal jak nawiecej powietrza i bylo oki :D

co do pamprsow to u nas wygrywaja bez 2 zdan. Probowalismy huggisow ale odparzaly, pozatym u nas sa byly (nadal chyba sa) pampery Active Baby (nie te zwykle) i one mialy taka siateczke ktora odzielala kupe od pupy. Teraz widzialam w PL tez to wprowadzili pod nazwa Premium care chyba...o ile dobrze jestem poinformowana. No i wracajac do uczulen to moj mlody nawet zwyklych pampersow nie mogl miec bo odrazu odparzenie, wiec u nas z ta siateczka sie sprawdzily. Teraz znowu od roku przeszlismy na najzwyklejsze z Lidla bo chce go oduczyc i myslalam ze jak pieluchy beda do D... to mu sie szybciej odechce, ale niestety nie moj syn. On moze w kupie po pas spac godzinami, lub osikany w rajtopach przez caly dzien chodzic a potem miec czerwona pupe i nic a nic nie powie. Mu to nie przeszkadza. Nawet mu tetre mama zawiazala i tez mu nie przeszkadzalo.... ehhh....

aha a co do nr, to my mamy mala paczke 1 narazie (bo mialam kupon na darmowa paczke) i mam kolejny kupon na paczke duza huggisow 1, wiec jak daja to wezme, a noz widelec teraz beda ok. Sprobowac mozna.
Taka mala paczka to na ok 2-3 dni starcza. Pamietam ze ok tydzien czy 2 uzywalismy 1 potem przeszlismy na 2 jak kupa bokiem wyszla :D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jak tak czytam to widze ze duzo tesciowie i rodzice pomagaja. u nas byla zadyma o wozek i ci i ci chcieli kupic moi rodzice ustapili tescia ale jak przyszlo co do czego to tesciowa juz zmienila zdanie ze daje na polowe:no: no a na to moj tato sie wsciekl ze w bambuko nas robia i dal na caly (wozeczek juz mamy):tak:. Moja mam juz tez kupila mi kilka ciuszkow a tato uwaga sliczny kocyk z kaczuszka bylam w szoku:-). Natomiast tesciowa kobita z zabobonami (tak mi sie przynajmniej wydaje) ostatnio niby mowila ze na cos nam da (ale ja srednio w to wierze i szczerze nawet tego od niej nie wymagam). Siostra tez jak wyczai jakies fajne ciuszki to mi kupi. My juz tez dosyc duzo mamy pozostaje ciuszki do kupic, kosmetyki, wozek mamy, materac, kocyki itp

U nas pampersy się jakoś nie sprawdziły. Ciągle gdzieś się małemu coś bokiem wylewało i dostawał od nich wysypki. Używamy do tej pory Haggisów. Są większe i szersze od pampersów i lepiej się układają na pupie młodego. Teraz jeszcze wprowadziłam pampki z Rossmana bo są znacznie tańsze i całkiem dobrej jakości. Zastanawiam się nawet czy tych rossmanowskich nie używać przy drugim. Niestety pampersy to wydatek ok 300-400 zł miesięcznie przynajmniej na początku. Tak nam wychodziło.

Spróbuj pieluszek dada premium z biedronki- teraz jak byłam we wrzesniu w PL, to właśnie te kupiłam i jak dla mnie niczym (poza obrazkami) nie różniły się od huggiesów.

Pampersy 1,2 i 3 były najlepsze pampers new baby (w PL premium), ale 4 baby active już sa okropne i przeszliśmy na huggiesy.

reklama
My na razie mamy praktycznie same ciuszki. Z innych rzeczy to tylko 1 butelkę i 1 smoczek. Także trochę tego jeszcze zostało :-) Ja, gdybym miała takie możliwości finansowe, to pewnie oprócz wózka już wszystko bym miała :-) A tak, to muszę czekać do lutego aż wyjdziemy z dołka finansowego...

Do góry